Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

At rejse og flyve, når du er gravid?

At rejse og flyve, når du er gravid

Livet går jo ikke i stå, fordi man er blevet gravid og skal du ud at rejse gravid, så er der ikke noget i vejen for det.

Der kan dog være visse risici forbundet med rejser til bestemte lande, vacciner, behandling i andre lande, ligesom der er visse forholdsregler, der skal tages, hvis rejsen skal foregå med fly.

Her er nogle grundlæggende regler for graviditet og flyvning:

  • Du kan flyve indtil 4 uger før forventet fødsel, hvis du har haft et ukompliceret svangerskab.
  • Hvis du skal ud at flyve, når der er mindre end 4 uger, men mere end 2 uger, til din termin, er der tidsbegrænsning på flyrejsen. Denne er som regel på 4 timer, men det kan variere alt efter, hvilket flyselskab du skal med. Som regel skal du have en lægeerklæring udstedt inden for de sidste 72 timer. Når der er mindre end 2 uger til din termin, tillader flyselskaberne ikke, at gravide flyver.

OBS! Der er forskellige regler alt efter, hvilket flyselskab du flyver med. Nogle flyselskaber kræver en lægeerklæring fra uge 28, så det er en god idé at tjekke hos det enkelte flyselskab, hvilke regler de har.

Når du er gravid og skal ud at flyve, så har du en forøget risiko for at dehydrere i flyveren, da luftfugtigheden i kabinen er meget lille. Derfor skal du sørge for at få nok at drikke.

Bevæg dig rundt

Det er en god idé at bevæge sig lidt rundt under flyveturen med jævne mellemrum, da det kan være forbundet med stor irritation at sidde stille så længe ad gangen. Det kan blandt andet medføre ødemer (vand i kroppen), snurren i benene og øget risiko for blodpropper.

Du kan med fordel købe støttestrømper, som forhindrer væske i benene og nedsætter risikoen for blodpropper.

Endvidere kan det være en god idé at sørge for en plads tæt ved toilettet, da mange gravide har øget tissetrang.

Rejser, graviditet og forsikring

Fra den 1. august 2014 skal du ved rejser i EU medbringe Det BLÅ sygesikringskort – det gule sygesikringskort gælder kun i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Det blå EU-sygesikringskort dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under et ophold i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Det blå sygesikringskort kan bestilles på Borger.dk – bemærk, at det tager 2-3 uger fra du har bestilt det, til du får det med posten.

Forsikring

Ofte er det en god idé at tegne en privat rejseforsikring, da udgifter til hjemtransport kan løbe op i afsindigt mange penge.

Andre lande har andre standarder for behandling af gravide og fødselsprocedurer, så det er en god idé at have råd til at komme hjem, hvis der opstår komplikationer.

Hvis du tegner en privat rejseforsikring, er der mange forskellige udbud og du bør være opmærksom på, at der findes forsikringer, der ikke dækker kvinder, der er gravide som resultat af fertilitetsbehandling og/eller venter mere end ét barn efter svangerskabets 4. måned (18. uge).

Andre rejseforsikringsselskaber vurderer individuelt, om de vil dække gravide, hvis der har været komplikationer i graviditeten.

En afbestillingsforsikring dækker oftest ikke, når det drejer sig om graviditet. Læs mere om hvordan du er forsikret som gravid når du skal ud at rejse her.

Vaccination, sygdom og behandling vedr. rejser og graviditet

Al unødvendig medicin frarådes under graviditet og amning af Sundhedsstyrelsen. Derfor er det selvfølgelig en individuel betragtning, om man vil risikere at lade sig vaccinere i forbindelse med rejser under graviditeten.

Nogle vaccinationer og noget medicin er dog direkte skadeligt for fostret, så derfor bør du nøje undersøge, hvad der er sikkert og nødvendigt for at komme ud at rejse. Malaria er særlig risikofyldt for både mor og barn under graviditeten og rejser til destinationer med højrisiko for malaria, bør ikke foretages. Denne artikel på Sundhed.dk fortæller mere detajleret om, hvilke sygdomme og vaccinationer, man bør undgå under graviditeten.

I mange lande har de et andet forhold til medicinsk behandling end i Danmark. Ofte er andre lande mindre restriktive omkring behandling, end vi er herhjemme og derfor bør du nøje overveje tilbudt behandling i udlandet, når du er gravid.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også: