At rejse og flyve, når du er gravid
Skal du ud og rejse under din graviditet? Så læs med her.

At rejse og flyve, når du er gravid?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Livet går jo ikke i stå, fordi man er blevet gravid og skal du ud at rejse gravid, så er der ikke noget i vejen for det. Men når du rejser som gravid, er der et par råd, som er gode at følge, dem får du i artiklen her.

Der kan dog være visse risici forbundet med rejser til bestemte lande, vacciner, behandling i andre lande, ligesom der er visse forholdsregler, der skal tages, hvis rejsen skal foregå med fly.

Her er nogle grundlæggende regler for graviditet og flyvning:

  • Du kan flyve indtil 4 uger før forventet fødsel, hvis du har haft et ukompliceret svangerskab.
  • Hvis du skal ud at flyve, når der er mindre end 4 uger, men mere end 2 uger, til din termin, er der tidsbegrænsning på flyrejsen. Denne er som regel på 4 timer, men det kan variere alt efter, hvilket flyselskab du skal med. Som regel skal du have en lægeerklæring udstedt inden for de sidste 72 timer. Når der er mindre end 2 uger til din termin, tillader flyselskaberne ikke, at gravide flyver.

OBS! Der er forskellige regler alt efter, hvilket flyselskab du flyver med. Nogle flyselskaber kræver en lægeerklæring fra uge 28, så det er en god idé at tjekke hos det enkelte flyselskab, hvilke regler de har.

Når du er gravid og skal ud at flyve, så har du en forøget risiko for at dehydrere i flyveren, da luftfugtigheden i kabinen er meget lille. Derfor skal du sørge for at få nok at drikke.

Bevæg dig rundt

Det er en god idé at bevæge sig lidt rundt under flyveturen med jævne mellemrum, da det kan være forbundet med stor irritation at sidde stille så længe ad gangen. Det kan blandt andet medføre ødemer (vand i kroppen), snurren i benene og øget risiko for blodpropper.

Du kan med fordel købe støttestrømper, som forhindrer væske i benene og nedsætter risikoen for blodpropper.

Endvidere kan det være en god idé at sørge for en plads tæt ved toilettet, da mange gravide har øget tissetrang.

Rejser, graviditet og forsikring

Fra den 1. august 2014 skal du ved rejser i EU medbringe Det BLÅ sygesikringskort - det gule sygesikringskort gælder kun i Danmark, Grønland og på Færøerne.

Det blå EU-sygesikringskort dækker udgifter til nødvendig læge- og sygehusbehandling, medicin m.m. under et ophold i et EU-land, Norge, Island, Liechtenstein og Schweiz.

Det blå sygesikringskort kan bestilles på Borger.dk - bemærk, at det tager 2-3 uger fra du har bestilt det, til du får det med posten.

Forsikring

Ofte er det en god idé at tegne en privat rejseforsikring, da udgifter til hjemtransport kan løbe op i afsindigt mange penge.

Andre lande har andre standarder for behandling af gravide og fødselsprocedurer, så det er en god idé at have råd til at komme hjem, hvis der opstår komplikationer.

Hvis du tegner en privat rejseforsikring, er der mange forskellige udbud og du bør være opmærksom på, at der findes forsikringer, der ikke dækker kvinder, der er gravide som resultat af fertilitetsbehandling og/eller venter mere end ét barn efter svangerskabets 4. måned (18. uge).

Andre rejseforsikringsselskaber vurderer individuelt, om de vil dække gravide, hvis der har været komplikationer i graviditeten.

Hent vores app og få fri adgang til alle artikler

Pt. kun for iPhone

eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.

Allerede medlem? Log ind her

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1