Jordemoderens 10 gode råd mod kvalme

Jordemoderens 10 gode råd mod kvalme

Kvalme er en af de mest almindelige graviditetsgener. Nogle oplever det næsten ikke, mens andre lider af kvalme og opkastning hele graviditeten igennem, og ikke kun i de første 3 måneder.

Gode råd mod kvalme

Jeg har listet 10 gode husråd, som kan bruges til at stilne den værste kvalme. I første omgang kan det være en god idé at prøve at finde ud af, om der er et mønster i din kvalme: Er det altid morgenkvalme? Eller om aftenen? Når du laver mad, eller fx har været længe på arbejde? Det kan give et fingerpeg om, hvordan behandlingen kan være.

Morgenkvalme kan skyldes lavt blodsukker og mangel på føde i maven. Læs med herunder og afprøv de forskellige råd et par dage af gangen for at finde det, eller de, råd som hjælper dig bedst.

1. Kiks

Hav kiks liggende ved din seng, når du vågner, spiser du et par af disse, og venter 15 min. med at stå op. Du skal ligeledes vente et par timer, efter du er stået op, med at børste tænder.

2. Mellemmåltider

Din sultregulering er meget anderledes når du er gravid. Du kan pludselig blive sulten og hvis du ikke hurtigt får noget i maven, kommer kvalmen. Derfor er det en rigtig god ide altid at have lidt frugt, kiks, gulerødder eller en mellemmad indenfor rækkevidde hvorend du befinder dig. Derved undgår du at få kvalme, fordi du bliver sulten og først skal lave aftensmad.

3. Tag en lur

Som gravid bliver du væsentligt mere træt, end du ellers ville være, og denne træthed kan også give utilpashed og kvalme. Derfor er det en rigtig god idé, hvis det altså er muligt, at tage en lur midt på dagen, eller som minimum lægge dig på sofaen så snart du kommer hjem.

4. Drik te

Forskellig slags the kan være godt mod kvalme. Især kamillethe, hindbærblad-the og mynte-the er gode mod kvalme.

5. Mandler og nødder

Både mandler og andre nødder virker kvalme nedsættende. Så hav skåle med nødder stående rundt omkring i huset fx i køkkenet, stuen og soveværelset, så du ikke glemmer at tage disse i ny og næ. Desuden er disse også lette at have med i tasken.

6. Drik masser af vand og motioner

Din fordøjelse spiller også en væsentlig rolle. Sørg derfor altid at holde maven i orden. Husk at drik rigeligt med vand, min 2 liter om dagen! Spis også groft og motioner HVER dag. Bare en gåtur på en halv times tid kan gøre underværker for din fordøjelse.

7. Stress ned og hold fri

Din psyke kan også spille ind på din fordøjelse. Ting som humørsvinginger eller usikkerhed om graviditeten kan også påvirke din kvalme. For nogle kan en miljøforandring hjælpe. Tag et weekend ophold hos nogle venner eller familie, eller et kroophold. Bare det at alle pligter er fjernet, så du kan slappe af i ro og mag.

8. Cola

Drik Coca Cola, den indeholder koffein som beroliger maven lidt. Hvis det bliver for meget mht. kulsyren kan den fjernes ved at putte lidt sukker i. Vær dog opmærksom på at Sundhedsstyrelsen fraråder for meget koffein til gravide, så drik ikke mere end 3 glas dagligt.

9. Acceptér tingenes tilstand

Acceptér tingenes tilstand og lev for en tid af det eneste som du kan holde ud at spise. Lad vær med at tænk på hvad andre synes om det. Hvis du har lyst til osterejer med kakaomælk, for det er det eneste du kan få ned, SÅ GØR DET!

10. Syreneutraliserende tabletter

På apoteket kan du købe forskellige syrer neutraliserende midler, som man kan tage et par gange om dagen. Det må bare ikke blive en erstatning for alm. mad. Og husk så, at kvalme ikke er et tegn på sygdom, men et godt tegn på din graviditet!

Læs mere om hjælp til kvalme her

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler