Ting du skal undgå når du er gravid
Få helt styr på hvad du bør undgå under din graviditet.

Ting du skal undgå, når du er gravid

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Når du opdager, at du er gravid, skal du pludselig til at tænke på, at der er mange ting du skal undgå, fordi de potentielt kan være til fare for den lille i maven. Nogle ting er gammel overtro, mens andre ting er reelle farer for barnet eller dig selv.

I denne artikel får du en oversigt over nogle af de ting, du kan være i tvivl om du bør undgå. Hvis du har brug for snakke med en jordemoder, har du altid mulighed for at komme i hurtig kontakt med en jordemoder via Gravidklubben, her vil du hurtigt kunne få afklaring på hvad du bør undgå. 

Her finder du et hurtigt overblik, tryk på hver enkelt ting og få yderligere forklaring. 

Læs også om graviditetsgener her

Hvis du er i tvivl om noget vedrørende din graviditet, er det altid en god idé at kontakte din læge eller jordemoder for at få yderligere oplysninger.

Penicillin

Penicillin medfører ikke fosterskader og kan anvendes under hele graviditeten. Det er muligt, at brug af penicillin under graviditeten kan påvirke barnet til, at det senere hen kan udvikle allergi overfor penicillin, men det vides ikke med sikkerhed.

Penicillin kan også anvendes under amning, da penicillin næsten ikke udskilles i mælken. Der kan forekomme mindre bivirkninger hos barnet i form af diarré og udslæt. Det er derfor som sådan fint at bruge det, men gør det med omtanke.

Antibiotika

Antibiotika er ikke tilrådeligt under graviditeten, men det er heller ikke en fordel at lade en infektion i kroppen være ubehandlet. Det kan være til stor skade for barnet og i værste fald føre til abort.

Så derfor; brug antibiotika, når det er nødvendigt! Det kan for eksempel være i forbindelse med underlivsbetændelse, urinvejsinfektioner, brystbetændelse eller vaginal overførbare sygdomme.

[gravityform id=”6″ title=”false” description=”true”]

Medicin

Mange gravide er usikre i forhold til at tage medicin af frygt for, at medicinen skal påvirke barnet. Det er dog yderst sjældent, at der sker misdannelser på fostret pga. indtagelse af medicin under graviditeten.

Alligevel er der nogle helt basale retningslinjer, som gælder i forhold til indtagelse af medicin under graviditeten:

Undgå ny medicin, da der endnu ikke foreligger beviser for eventuelle forsterskader.

Undgå medicin i de tre første måneder af graviditeten, hvis det kan lade sig gøre. Det  er i denne periode, at risikoen for fosterskader er størst.

Undgå helst at indtage medicinen i tabletter eller miksturform – cremer, stikpiller og medicin, der skal inhaleres er bedre.

Anvend den lavest mulige dosis.

Spørg din læge, om der er mulighed for, at du kan fordele din dosis af to omgange i stedet for at tage det hele på en gang.

Undgå medicin, der er sammensat af to forskellige præparater, og undgå at indtage to forskellige slags medicin på samme tid.

Tandlæge

Det er ikke forbundet med nogen risiko, for hverken dig eller fosteret, at få lavet et hul eller blive lokalbedøvet i den forbindelse.

Blot er der en lille risiko ved bedøvelse med stoffet citanest/octapressin, da dette stof kan virke ve-fremkaldende – men det ved din tandlæge alt om, og de fleste bedøver i forvejen med noget andet. Ydermere er risikoen så lille ved denne bedøvelsesvæske, at den næsten ikke er værd at nævne.

Det er dog bedst at undlade røntgenfotografering under graviditeten, da strålerne ikke er sunde for barnet. Hvis det er absolut nødvendigt, så sørg for at have et tungt blyforklæde over maven, så den er beskyttet.

Undgå altid tandblegning, når du er gravid eller ammer. Du vil altid sluge en lille bitte smule af blegemidlet og dette kan muligvis have en skadelig virkning på foster og mælk.

Hårfarvning

Miljøministeriet, der er udgivet af Miljøministeriet, advarer de imod at farve hår under graviditet og amning. Også hennafarve hårprodukter kan indeholde skadelige stoffer for dig og fostret.

Der er ikke på nuværende tidspunkt kendskab til nogen former for hårfarve, der ikke er en risiko forbundet med at bruge, så vent med at farve hår til du har født og er færdig med at amme – så risikerer du ikke noget.

Make-up og cremer

Make-up og cremer frarådes under graviditeten. De dårlige kemiske stoffer, der befinder sig i make-up og cremer, trænger ind i huden og optages således af kroppen og overføres via moderkagen til dit barn. Derfor er det bedst helt at holde sig fra make-up og cremer –  hvis det er helt utænkeligt, er det en god idé at minimere forbruget af det så meget som muligt.

Der findes også miljømærket make-up og cremer.

Læs mere om de skadelige stoffer i make-up og cremer her:

www.klartilstorken.dk

Parfume

Parfume er svært at undgå. Det findes i kosmetiske produkter, i vaskemiddel, skyllemiddel, rengøringsmidler, tøj og mange andre varer, hvor du måske ikke engang tænker over det.

Parfume kan være farligt for fostret, og det er en af de hyppigste grunde til fremkaldelse af allergi. Så vær varsom med parfumen og tænk på i hvilket omfang det er nødvendigt, at du beskæftiger dig med produkter med parfume i, mens du er gravid.

Der findes som regel altid miljømærkede alternativer uden parfume.

Læs mere om parfume og om de kemiske stoffer, der er skadelige her

Maling og spraydåser

Undgå at male, mens du er gravid. Selv de vandbaserede malinger er ikke sunde at indånde og indeholder stoffer, der er negative for dit fosters udvikling. Det er heller ikke sundt at male rum og så lægge sig til at sove eller opholde sig der uden, der er sket en grundig udluftning og lugten af maling er forsvundet.

Alle produkter i spraydåser er skadelige, da du under brugen af dem indånder små partikler af stofferne og derfor optager stoffet direkte i kroppen – hvilket kan være yderst skadeligt for dit barn og dig selv.

Der findes næsten altid miljømærkede alternativer, der ikke er i spraydåse.

Kat, katteafføring og kattebakker

Katte kan være bærere af en parasit, der kan medføre sygdommen toxoplasmose, hvis mennesker kommer i kontakt med den. Parasitten formerer sig i kattens tarmsystem og spredes gennem katteafføring ud i naturen til jord, frugt, grøntsager og andre dyr.

Katten er det eneste værtsdyr for parasitten, men der er en risiko for at blive smittet med toxoplasmose, hvis du spiser uvaskede grøntsager, råt kød eller hvis du har været i kontakt med jord, kattebakker og katteafføring.

Toxoplasmose er yderst risikabelt for fostret og spædbarnet, da smitte af sygdommen under graviditeten eller ved fødslen kan medføre synslidelser, vand i hovedet og problemer med hjernen.

Hvis man har været smittet med toxoplasmose en gang,  bliver man i de fleste tilfælde immun over for infektionen. Man regner med, at 27% af danske gravide har haft infektionen, og dermed ikke kan smittes igen. Ca. 1 ud af 5000 fødte børn i Danmark er smittet med toxoplasmose – det svarer til ca. 13 børn om året. Risikoen for skader er størst, hvis fostret smittes i starten af graviditeten. De fleste børn, der er smittet med toxoplasmose, bliver det i slutningen af graviditeten.

Hvis du vil gøre en ekstra indsats for at undgå smitte med toxoplasmose, skal du:

  1. Undgå at spise råt eller ikke gennemstegt kød
  2. Sørge for at have god hånd- og køkkenhygiejne
  3. Undgå at smage på fars under madlavning
  4. Vaske grøntsager og frugt grundigt
  5. Benytte handsker ved kontakt med jord eller vaske hænderne grundigt bagefter
  6. Undgå upasteuriseret mælk
  7. Undgå direkte kontakt med kattebakke, lad en anden person tømme og skolde kattebakken hver dag

Læs mere om toxoplasmose her

Solbadning

Solen er inden for de seneste år blevet et udskældt tidsfordriv, da dens stråler har vist sig at være meget skadelige, og solskader kan føre til hudkræft senere i livet. Det er vigtigt for alle mennesker at være varsomme med solbadning, og når du er gravid, er din hud særlig udsat i forvejen.

Når du bliver gravid, sker der en øgning af hormoner i din krop. Dette kan bl.a. betyde, at du kan få mørke pigmentforandringer i ansigtet. Typisk optræder de som plamager eller pletter i panden eller på kinderne.

For at undgå pigmentforandringer er det en god idé at bruge en høj solbeskyttelse – det vil solfaktor 15 eller mere – og/eller en god og beskyttende hat. Det er en god idé at beskytte dit ansigt, når du opholder dig i solen, da solen øger risikoen for pigmentforandringer under graviditeten.

Kræftens Bekæmpelse har lavet 4 gode råd angående omgang med solen:

  1. Hold dig væk fra solen mellem klokken 12-15, hvor dens stråler er stærkest
  2. Brug solcreme – minimum faktor 15
  3. Brug solhat og beklædning til at beskytte huden med
  4. Undgå solarium

Fødevarer

Når du er gravid, er der visse fødevarer, som kan være risikable at indtage:

Fisk

Rovfisk:

Gravide frarådes at spise udskæringer fra store rovfisk på grund af det høje indhold af kviksølv – store rovfisk er aborre, escolar, gedde, helleflynder, oliefisk, rokke, sandart, sildehaj, sværdfisk og tun.

Dåsetun:

Vær varsom med dåsetun, da hvidtningen og Albacoretun frarådes. For andre typer dåsetun gælder det, at du ikke spiser mere end højst en dåsetun om ugen. Er du i tvivl om, hvilken tun der er i dåsen, bør du ikke spise den.

Laks fra Østersøen:

Laks fra Østersøen har et stort indhold af dioxin. Gravide, kvinder der planlægger at blive gravide samt ammende mødre bør ikke spise mere end 125 g af denne type laks om måneden. Laks andre steder fra er ikke omfattede denne anbefaling.

Rå, koldrøgede og gravad fisk:

Vær varsom med denne type fiskespise pga. bakterier og overhold nøje holdbarhedsdatoen.

Lever og levertran

Det er ikke godt for gravide at få for meget A-vitamin under graviditeten. Derfor bør gravide undgå at spise lever og levertran – leverpostej indeholder ikke for meget A vitamin og kan roligt indtages under graviditeten.

For meget A vitamin kan give misdannelser hos fostret.

Læs mere om fødevarer og graviditet her

Røde hunde

De fleste har haft røde hunde, da de var børn, eller de er blevet vaccineret mod sygdommen, der er en del MFR vaccinen. Der er dog omkring 15% af kvinder i alderen 24-35 år, der ikke har haft eller er vaccineret mod røde hunde og som derfor er i risiko for at få sygdommen under graviditeten.

Hvis man har haft røde hunde en gang, er man for altid immun over for sygdommen. Hvis du er i tvivl, kan en blodprøve fastslå, om du har haft sygdommen.

Røde hunde kan betyde fosterskader eller i værste tilfælde spontan abort. Værst er det, hvis den gravide får sygdommen inden 8. uge. Efter 20. uge er risikoen for fostret ikke ret stor.

Skoldkopper

Det er kun 2-3% af voksne danskere, der ikke har haft skoldkopper. Så der er ikke ret mange, der har risiko for at blive smittet under graviditeten.

Hvis du bliver smittet med skoldkopper under graviditeten, kan sygdommen udvikle sig og blive meget alvorlig.

Så hvis du er i tvivl, om du har haft skoldkopper, bør du få taget en blodprøve, der kan fastslå, om du har haft sygdommen og hvis ikke, er det en god idé at lade dig vaccinere. Dette skal helst ske 3 måneder inden en graviditet.

Lussingesyge

Lussingesyge eller parvovirusinfektion er som regel en mild børnesygdom, der kan give et rødt udslæt på kinderne – deraf navnet ‘lussingesyge’.

60-70% af alle voksne har haft sygdommen, som man kan have haft, uden at opdage det.

Hvis en gravid smittes med parvovirus, øger det risikoen for abort. Hvis du har mistanke om, at du har lussingesyge under graviditeten, er det en god idé at få taget en blodprøve for at bevise det.