Hvad er Vena cava og hvorfor opstår det?

Vena cava

Vena cava syndrom er en tilstand, som blandt andet kan opstå under en graviditet.

Du kender måske følelsen af at blive utilpas og måske endda opleve at det sortner for øjnene og at du får kvalme, hvis du ligger for længe helt fladt på ryggen eller står ret op og ned for længe? Dette kaldes for Vena cava, hvilket du her kan læse mere om.

Hvad er Vena cava og hvornår opstår det?

Når du ligger helt fladt på ryggen, eller du står oprejst helt stille for længe, kan det ske, at din livmoder trykker ned på den store blodåre, som fører blodet tilbage til hjertet fra den nedre del af kroppen. Denne store blodåre har navnet Vena cava, og det er derfor syndromet også kaldes Vena cava syndrom.

Når livmoderen trykker på blodåren Vena cava, vil blodgennemstrømningen gennem åren formindskes. Det betyder, at at der opstår et blodtryksfald i din krop. Det er dette blodtryksfald, som er årsagen til de symptomer du oplever i forbindelse med Vena cava syndrom.

Syndromet er typisk noget som først opleves hen imod halvvejs af graviditeten. Men det kan opstå, så snart livmoderen er vokset stor nok, til at den kan give et pres på den store vene. Dermed er syndromet også noget man oplever hyppigere hen imod slutningen af graviditeten, idet livmoderen her er blevet meget stor og tung.

Er det farligt?

Vena cava er ikke farligt, så længe der er tale om en kortvarig tilstand.

Når du oplever de symptomer, som kommer i forbindelse med dette, vil du helt automatisk ændre kroppens stilling og dermed vil det, som udgangspunkt, være en kortvarig tilstand i din krop.

Man kan sige, at det er en smart mekanisme fra kroppens side, som gør, at du ændrer på en uhensigtsmæssig tilstand. På den måde vil tilstanden være kortvarig og ikke skade hverken dig eller dit barn. Dog vil det lille foster i maven opleve et fald i hjerterytmen imens tilstanden står på, men hjerterytmen hos barnet vil stige øjeblikkeligt igen, når du ændre din stilling og blodet igen kan flyde frit igennem venen.

Ligesom det for dig vil være en ubehagelig oplevelse.

Hvad kan jeg gøre hvis jeg oplever Vena cava?

Hvis du oplever symptomerne som disse, når du ligger fladt på ryggen, skal du blot sørge for, at livmoderen ikke længere trykker ned på den store vene. Det kan du gøre, ved at lægge alt din vægt over på din venstre balle i stedet for at fordele vægten på begge dine baller.

Du kan selvfølgelig også sætte dig op, eller komme helt op at stå eller om at ligge på den ene side. En ændring i den stilling din krop befinder sig i, vil typisk komme helt af sig selv, idet du pr. automatik vil forsøge at komme ud af ubehaget ved at ændre din stilling.

Hvis du oplever Vena cava i forbindelse med at du står oprejst længe, skal du enten sætte dig ned eller læne overkroppen lidt fremover.

Vena cava i oprejst stilling er typisk noget, man kan opleve, hvis man står i kø, fx når man er ude at handle. Her kan det være en fordel at have en indkøbsvogn at læne sig ind over, for at undgå at der kommer et tryk på den store vene.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Seneste artikler