Gravide tilbydes gratis vaccine mod kighoste

Kighoste vaccine

Hvis et spædbarn, som endnu ikke har modtaget vaccine mod kighoste, bliver smittet, kan det være en farlig og livstruende sygdom. I løbet af sommeren er der i danmark konstateret et så højt antal af smittede med kighoste, at der nu erklæres epidemi. Dette har resulteret i en beslutning om, at gravide kvinder skal tilbydes gratis vaccine mod kigkoste.

Hvad er kighoste & hvem kan blive smittet?

Kighoste er en bakterieinfektion med bakterien Bordetella pertussis. Det er i de første tre til fire uger af det op til tre måneder lange sygdomsforløb, at sygdommen er yderst smitsom.

Alle, både børn og voksne, kan blive smittet med sygdommen. Selvom man tidligere har haft sygdommen, kan man få den igen og man opnår derfor ikke livslang beskyttelse mod ny infektion med sydommen. Uanset om man tidligere har haft sygdommen eller hvis man tidligere er vaccineret mod sygdommen, er man dermed ikke beskyttet. Derfor er vaccine altså relevant, selvom du tidligere i livet har været vaccineret.

Det er især vigtigt at undgå smitte til spædbørn der ikke er vaccineret, da smitte med kighoste kan være livstruende for børn i denne gruppe. Formålet med vaccinationsprogrammet i Danmark er derfor at beskytte de helt små børn.

Derfor tilbydes gravide vaccine mod kighoste

I Danmark har antallet af smittede med kighoste nu nået et niveau, hvor Statens Seruminstitut vurderer, at der er tale om en epidemi. Stigningen af smittede ses i alle aldersgrupper, men det er de helt små børn under 24 måneder, som er den mest sårbare gruppe.

Ved at tilbyde vaccine til gravide opnår man, at beskyttelsen overføres til barnet i maven. Derved vil barnet være beskyttet mod kighost de første par måneder efter fødslen. Dette er årsagen til, at man i Danmark har besluttet at tilbyde gravide kvinder vaccinen mod kighoste.

Hvor og hvornår skal gavide vaccineres?

Hvis du er gravid og ønsker at få vaccinen, kan du tage kontakt til din egen læge. Han eller hun vil vurdere, om du skal tilbydes vaccine mod kighoste.

For at indgå i den gruppe som tilbydes vaccinen kræver det, at du er gravid i min. uge 32. Tilbuddet trådte i kraft 1. november 2019 og på daværende tidspunkt forventede man, at det ville være gældende frem til udgangen af januar 2020. På daværende tidspunkt vurderer man, at kighosteepidemien ville være ovre, og risiko for smitte derfor ikke ville være i et sådan omfang, at vaccine til gravide var nødvendig efter januar 2020, men tilbuddet er forlænget flere gange siden.

Det betyder altså, at hvis du er gravid og mere end 32+0 i din graviditet, kan du vælge at tage imod tilbuddet om vaccine, for på den måde at beskytte dit barn bedst muligt efter fødslen.

Hvilke symptomer skal du være opmærksom på?

Symptomer på kighoste vil typisk være lange hosteanfald med en tør hoste, som efterfølges af pibende/hvæsende vejrtrækning. Symptomerne kan være fulgt af kvalme og opkastninger. Forud for hosteanfaldene vil der typisk have været en forkølelse af et par ugers varighed.

Hvis dit barn er udsat for smitterisiko, kan der anvendes antibiotisk-behandling for at forhindre smitten i at ramme dit barn i et livstruende omfang eller som forebyggende behandling.

Hvis du er i tvivl om kighoste hos nær familie eller hos dit barn, bør du altid rådføre dig hos din egen læge.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler