Ømme og følsomme bryster

Brystforandringer og ømme bryster

Brystforandringer

Ømme og følsomme bryster er for rigtig mange gravide et af de første tegn på graviditet. Brystvævets normale funktion er betinget af en hormonel balance. I din gravide krop er der en øget mængde af østrogen og progesteron. Progesteron har blandt andet til opgave at sørge for at tilbageholde væske i kroppen. Det er denne væske, som tilbageholdes i brystvævet, der er årsag til, at brysterne føles ømme og tunge samt at brysterne allerede i starten af graviditeten vokser en smule.

Også blodgennemstrømningen i brysterne øges. Dette er også med til at øge brystets størrelse, og bevirker at venerne i brystet er mere fremtrædende og kan ses igennem huden. Nogle kvinder får strækmærker på brysterne i forbindelse med de hormonelle forandringer i løbet af graviditeten.

Brystvorten

Selve brystvorten kan også være ekstra følsom. Det brune område på dit bryst kaldes areola. Du vil formentlig opleve, at den brune farve bliver mørkere og området vokser og kommer til at fylde mere på brystet.

I areolaområdet vil komme små bumselignende knopper. Disse kaldes Montgomerys kirtler, og er som navnet siger små kirtler, som man mener er med til at smøre brystvorten, så huden bliver mere smidig og hårdfør.

Mælk i brysterne

Fra knap halvvejs i graviditeten vil du kunne opleve, at brysterne lækker med råmælk. Lad endelig være med at presse det ud, da du så vil øge mængden. Alle disse forandringer skyldes ene og alene, at kroppen er ved at gøre brysterne klar til mælkeproduktion og amning.

Hvad kan du gøre for at afhjælpe?

For at undgå de ømme bryster, er det en god idé at bruge en fast bh og gerne en uden bøjle. Mange kvinder har glæde af en fast sports bh og en stram bluse til at holde brysterne på plads. Du kan også prøve dig frem med varme eller kolde omslag på de slemme dage. Et varmt bad kan også gavne de ømme bryster.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler