Undgå ingefærshots i din graviditet

Undgå ingefærshots i din graviditet

På baggrund af en ny undersøgelse lavet af DTU, fraråder fødevarestyrelsen gravide kvinder at drikke ingefærshots. Specielt i starten af graviditeten, kan det medfører en risiko. Netop i første trimester er der mange gravide, som bruger et daglig shot af  ingefær mod graviditets kvalme.

Undgå ingefærshots og kosttilskud med ingefær

Det er ikke helt uden grund, at mange danskere nu til dags føler, at de gør noget godt for dem selv rent sundhedsmæssigt, når de drikker en shot af den berømte ingefærrod. Ingefær har nemlig helt fra oldtiden, været kendt som naturmedicin imod mange forskellige tilstande, blandt andet menes ingefær at have en positiv virkning på forkølelse, fordøjelsesproblemer og kvalme. Lige præcis ingefærs kvalmestillende virkning er årsag til, at mange gravide kvinder gennem tiden har forsøgt sig med ingefær i forskellige afskygninger.

Men nu har DTU altså set nærmere på, om det er hensigtsmæssigt eller et sundhedsmæssigt problem, at du som gravid bruger ingefær i form af shots eller kosttilskud, som en del af en kvalmestillende behandling i starten af din graviditet. Det har ført til, at fødevarestyrelsen fraråder gravide kvinder at drikke ingefærshots eller spise kosttilskud som indeholder ingefær.

Baseret på forsøg med rotter

Da der ikke findes gode humane data på området, bygger fødevarestyrelsens anbefalinger på en risikovurderingen, som er lavet ud fra et forsøg udført på drægtige rotter. I forsøget kunne det ikke udelukkes, at der var en sammenhæng mellem stort indtag af ingefær og abort. Der var dog intet som tyder på, at stort indtag af ingefær havde en sammenhæng med misdannelser hos fosteret fra de drægtige rotter.

Men baseret på forsøget med rotterne kan det ikke udelukkes, at stort indtag af ingefær kan have en sammenhænge med risiko for abort. Derfor råder fødevarestyrelsen nu gravide kvinder til ikke at drikke ingefærshots under graviditeten.

Ingefær til madlavning

Selvom du fremadrette bør undgå at indtage ingefær som shots og kosttilskud, kan du, ifølge fødevarestyrelsen, fortsat bruge ingefær i som et krydderi og smags variant til din madlavning som en del af en varieret kost. Det betyder altså, at du som gravid ikke behøver at gå helt udenom ingefær, du skal blot undgå at få ingefær i alt for koncentrerede mængder hvilket shots og kosttilskud netop er.

Hvis du lider af kvalme

Hvis du er en af de kvinder, som indtil nu har haft glæde af at lindre din kvalme med ingefærshots, kan du heldigvis ty til andre metoder for at lindre din kvalme. Her finder du jordemoderens 10 gode råd mod kvalme, men du kan også læse med her hvor du kan blive klogere på graviditetskvalme generelt samt få flere gode råd om graviditetskvalme

Om forfatteren

Andre læser lige nu

Seneste indlæg

Find os på Facebook