Er der fordele ved en vandfødsel?

vandfødsel

Går du med tanker om at føde i vand, og få en skøn vandfødsel? Så læs med her i artiklen hvor du får viden om fordele og ulemper ved at vælge en vandfødsel.

Når du skal føde dit barn, har du mulighed for at vælge en vandfødsel. I Danmark foregår langt de fleste fødsler godt nok med kvinden liggende i halvt siddende stilling på en fødebriks. Men sådan behøver det slet ikke at være. Du kan nemlig være i mange forskellige stillinger, når dit barn kommer til verden, med forskellige fordele til følge.

I artiklen her fokuseres på vandfødsel samt de fordele og eventuelt ulemper der findes ved at vælge en vandfødsel.

Hvad er en vandfødsel?

En vandfødsel vil i alt sin enkelthed sige, at dit lille barn kommer til verden i et kar fyldt med vand. Der vil typisk være tale om et specielt designet kar til anledningen, et såkaldt fødekar.

Det er “kun” når selve fødslen af barnet foregår i vand, at man kalder det en vandfødsel. Det vil altså sige, at selvom du bruger fødekaret som smertelindring igennem hele din fødsel, vil der kun være tale om en vandfødsel, hvis du befinder dig i et kar med vand, når dit barn kommer til verden.

Fordele ved at føde i vand

Der er mange fordele ved en vandfødsel. Vandet vil i sig selv have mange positive virkninger på din krop, som alle må anses som værende fordele.

Da varme, og specielt varmt vand, i sig selv kan virke smertelindrende, vil det at føde i vand have en smertelindrende virkning på din fødende krop. Det er en forvirring af nervecellerne i kroppen fra varmen, som i sidste ende har en smertelindrende virkning.
Ydermere vil det varme vand være med til at afslappe din krop. Denne afslapning vil have en positiv indvirkning på såvel dine smerter som dit niveauet af oxytocin (hormonet som skaber veer i kroppen). Dermed er et øget oxytocin niveau også en fordel ved vandfødsel.

Herudover vil vandet give dig opdrift, som giver en lethed i din krop, hvilket vil gøre dig mere mobil og dermed give dig god bevægelsesfrihed i vandet. Dette har en positiv virkning på både dine vesmerter og fødslens fremgang.

En vandfødsel kan også have en vis fordel for din partner. Ofte er der nemlig nogle små opgaver, som din partner kan tage sig af, imens du er i vandet. Det kan f.eks. være, at din partner skal sørger for, at du får hældt vand på de del af kroppen, som ikke er i karret. Herudover tillader de fleste fødekar, at din partner kan komme tættere på dig. Dette kan give partneren en større følelse af deltagelse i fødslen.

Ulemper ved at føde i vand

Det er ikke fordi der er mange ulemper ved en vandfødsel. Hvis jeg alligevel skal nævne nogle af ulemperne, kan vi starte med den hjælp din jordemoder kan give dig. Din jordemoder kan nemlig have svære ved at beskytte dit mellemkød. Dog skal det nævnes, at vandet har en positiv indvirkning på mellemkødet. Nogen mener at vandets påvirkning gør mellemkødet mere elastisk. Hvis vi kigger på forskningen, er det faktisk videnskabeligt bevist, at kvinder som føder i vand, har mindre risiko for at opleve større bristninger.

Selvom en af fordelene ved at føde i vand er mere mobilitet, kan man omvendt også sige, at bevægelserne er begrænset til det kar man opholder sig i. Derfor kan nogen kvinder føle, at de mangler plads og mangler muligheden for at gå rundt i oprejst stilling. Dermed kan karets omfang og begrænsning også ses som en ulempe.

Klyx forud for fødsel i vand

Når man vælger at føde i vand, kan det være en god ide at få et klyx/lavement i fødslens start. Et klyx eller lavement er noget væske, som man via en flaske med en lang tut på, sprøjter op i tarmen. Væsken skal herefter holde i tarmen i 5 min. hvorefter tarmen tømmes for afføring.

Når man sikre sig at der ikke er afføring i tarmen, sikre man sig at der ikke kommer afføring i vandet. Hvis der alligevel kommer lidt afføring i vandet, vil man i første omgang forsøge at fiske det op med en si. Hvis dette ikke er muligt, kan det blive nødvendigt at skifte vandet i karret. Årsagen til dette er at der kan komme colibakterier i vandet med afføringen.

Fødslen af moderkagen

På nogle fødesteder er det ikke tilladt at føde moderkagen i vandet. Dette betyder at man skal op af karret så snart barnet er kommet til verden. Tidspunktet lige efter fødslen er et sårbart tidspunkt, hvor både mor og barn trænger til ro. Derfor må det anses for at være en ulempe når mor blive jaget op af et kar og over på en seng lige efter fødslen.

Der er flere årsager til at flere fødesteder vælger at fødslen af moderkagen, skal foregå på land. En af årsagerne er, at det kan være svært for jordemoder at vurdere din blødning, når denne kommer ud i vandet og bliver blandet med en stor mængde vand.
En anden årsag er en mere teoretisk årsag. Her taler man om en risiko for at vandet i karet vandre ind igennem såret fra din moderkage og danner en slags blodprop. Det skal dog tilføjes, at denne tilstand aldrig er observeret og dermed kun en teoretisk mulighed.

Barnet under en vandfødsel

Når et barn fødes i vand er overgangen fra maven til verden mere blid. Den lille kommer fra fostervandet inde i livmoderen og ud i vandet i karret. Omvæltningen ligger dermed i, at barnet pludselig har en masse plads, men barnet vil fortsat opleve den genkendelige varme fra vandet, som omgiver den.

Børn der bliver født i vand, er typisk mere stille lige efter fødslen. Dette kan skyldes at overgangen til verden er mere blid. Det nyfødte barn som er kommet til verden i vand, vil have en tendens til at være blåligt i huden. Dette skyldes også den stille og rolige overgang, som gør at barnet på en mere blid og stille og rolig måde,  begynder at trække vejret selv istedet for at forsyne sig gennem navlesnoren.

Sådan ser en vandfødsel ud

Under artiklen her finde du en video fra Youtube. Videoen er af en vandfødsel, som foregår hjemme.  Dette betyder at du kan se med på hvordan det ser ud, når en baby kommer til verden under vand. Videoen viser direkte billeder af fødslen, så hvis du bliver skræmt af at se en fødsel, bør du undgå at se denne video.

Videoen kan kun ses på Youtube da du skal verificere at du er over 18 år, og derfor have en Youtube profil.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler