Smertelindring under fødslen
Mange gravide frygter smerterne til fødslen, men det kan gøre en stor forskel, hvis du kender dine muligheder for smertelindring.

Smertelindring under fødslen

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Det er en god idé at få lidt viden om de forskellige smertelindrings muligheder, inden du skal føde. I artiklen her kan du lære mere om de enkelte smertelindrings muligheder, men du har også mulighed for at få mere viden i vores eBog “Smertelindring til din fødsel”, eller kurset af samme navn.

Der er forskellige måder at forsøge at mindske smerten fra veerne under fødslen. Det er svært at sige hvilken metode, der virker på dig, da alle fødende oplever smerter forskelligt. Derfor er det svært at sige noget generelt om, hvilke metoder der er de bedste. Epiduralen er den eneste smertelindring, der giver nærmest garanteret lindring, men det er også den metode, der medfører det største indgreb og har de største bivirkninger.

Fødselsforberedelse er også en rigtig god idé, da der er mulighed for at opnå smertelindring gennem fødselsforberedelse. Som medlem har du mulighed for online fødselsforberedelse, hvor blandt andet smertelindring er i fokus. Vores online fødselsforberedelse “Vejen til en Fantastisk Fødsel” guider dig igennem de skridt, du bør tage på vejen til en fantastisk fødsel. I vores medlemsdel får du dette kursus samt mange andre, som kan forberede dig til din kommende fødsel.

Vand

På mange fødestuer er der mulighed for at komme i bad eller i karbad. Varmt vand kan ikke fjerne smerten fra veerne, men det kan virke afslappende for den fødende sådan, at det bliver lettere for den fødende at slappe af under veerne. I de tilfælde hvor den fødende har brug for ekstra overvågning eller vestimulering, er det ikke en god idé at bruge varmt vand som smertelindring.

Massage

Det kan under ve-arbejdet føles dejligt at få massage hen over lænden. Dette kan føles som en lindring samtidig med, at nogle føler, at det er rart at få støtte fra sin partner på denne måde. Alle fødende kan i princippet modtage massage, men nogle bryder sig ikke om det.

Morfin

Morfin gives som en indsprøjtning eller tablet og tager toppen af veerne. Den fjerner ikke smerterne. Morfin gives normalt for, at den fødende kan få ro til at slappe en lille smule af. Morfin virker sløvende på den fødende og barnet bliver også påvirket af det. Derfor gives morfin ikke, når man skønner, der er mindre end 4 timer til barnet er født, da et barn, der er påvirket af morfin, kan have svært ved at trække vejret og sutte. Hvis man mod forventning føder inden for de 4 timer, vil personalet give jeres barn en antidot, som modvirker morfinen i kroppen.

Pudendusblokade

Pudendusblokade er en lokalbedøvelse af bækkenbundens nerver. Den gives normalt som en injektion i skeden umiddelbart inden pressefasen begynder. Bedøvelsen afhjælper smerter fra sprængninger eller udspilninger i mellemkødet under pressefasen. Alle kan modtage en pudendusblokade, hvis der er tid til det. Bivirkninger kan være manglende pressetrang, hvilket kan modsvares af et ve-drop. Bivirkninger kan også være føleforstyrrelser i benene op til et døgn efter, at blokaden er lagt.

Lattergas

Der er mulighed for at få lattergas på alle fødestuer. Lattergas påvirker barnet, men det er ude af kroppen igen efter 2-3 minutter. Lattergas tager ikke smerterne, men det medfører for nogen fødende, at de er mere ligeglad med dem. Andre mærker ingen effekt. Lattergas fås gennem en maske, hvori den fødende trækker vejret. Der er ingen bivirkninger ved lattergas, selvom nogen får hovedpine og kvalme af den.

Akupunktur

Det er ikke alle steder, der tilbyder akupunktur. Akupunktur sker ved hjælp af 2-12 nåle, der stikkes ind i huden. Jordemoderen sætter nålene i under dialog med den fødende om, hvor smerterne befinder sig på kroppen. Effekten er forskellig fra fødende til fødende. Nogle oplever en sløvende virkning, så de bliver mere ligeglade med veerne, mens andre ingenting mærker. Alle kan modtage akupunktur, og der er ingen bivirkninger.

Steriltvandspapler

Steriltvandspapler betegner det, at jordemoderen sprøjter en lille mængde sterilt vand ind under huden fire steder over lænden eller et andet sted, hvor der er brug for smertelindring. Det svider som ved et bistik, når paplerne lægges, men hjælper på ve-smerterne med det samme.

ChiliPlastre

Et uddrag af det aktive stof Capsicum fra chilipeber er det virkestof, som anvendes i plastret. Det bedøver i området, hvor plastret sidder, idet stoffet har en lokal nervelammene virkning.  Kroppens egne smertereceptorer overstimuleres og kan ikke længere reagere på de påvirkninger, som normalt fremkalder smerte. Der er dermed sket en lammelse af nerverne i området. Udover en nervelammene effekt øger stoffet kroppens egen endorfinfrigørelse, hvilket betyder, at der åbnes op for kroppens eget smertelindringssystem i præcis det område, plastret dækker. Du kan læse vores anmeldelse om Chiliplastre her

Epidural

Denne form for smertelindring er en lokalbedøvelse, der gives via en lille slange i rygraden. Der lægges først et drop i armen, som bruges til at medicinere den fødende i tilfælde af lavt blodtryk, som kan være en af bivirkningerne ved epidural. Herefter lægger en narkoselæge nålen ind i ryggen på den fødende, mens hun ligger eller sidder helt stille. Gennem nålen føres en lille slange, hvorigennem bedøvelsesmidlet tilføres smertenerverne. Epidural er den mest effektive smertelindring, da den for langt de fleste fjerner smerterne fuldstændigt. Den virker bedst på ve-smerterne og knap så godt på smerterne i underlivet, når barnet presses ud.

Bivirkninger ved epidural

Det kan være vanskeligt at mærke, hvornår man skal tisse. Jordemoderen sørger for at lade vandet med et kateter, hvis det er et problem for den fødende.

Nogle oplever hudkløe. Den forsvinder igen, når epiduralen fjernes.

Ca. en fjerdedel af de fødende, der modtager epidural, får feber. Feberen mærkes for de fleste ikke synderligt, og den udgør ikke nogen risiko for barnet eller den fødende.

I de fleste tilfælde betyder epiduralen, at fødslen trækker ud.

Nogle fødende oplever en voldsom hovedpine et par dage efter fødslen. Det skyldes, at narkoselægen er kommet til at prikke hul på rygmarvshinden. Hovedpinen skal behandles, ellers forsvinder den ikke før efter et par uger.

Epidural bevirker ikke, at der er større risiko for kejsersnit.