Derfor skal du lave en ønskeliste til din fødsel

Ønskeliste til din fødsel

Der kan være mange fordele ved at udarbejde en ønskeliste til din fødsel. Derfor er det en rigtigt god ide at lave sådan en, når du er omkring uge 32-36 i din graviditet.

I artiklen her kan du finde ud af, hvorfor det er en god ide og hvad der er vigtigt at få med i en sådan liste.

Hvorfor en ønskeliste til din fødsel?

En fødeplan, eller en ønskeliste til din fødsel, kan være en rigtig god måde, hvorpå du selv kan få tænkt over, hvordan du egentlig har det med fødslen. På den måde vil du helt automatisk reflekterer lidt over, hvordan du forestiller dig din fødsel skal foregå.

En fødsel er naturens kræfter og de kan være svære at spå om. Derfor vil der med denne liste være tale om ønsker og drømme. Ingen kan love dig, at du får dine ønsker opfyldt. Men alligevel kan det gøre en stor forskel for dig og din oplevelse, at du får tænkt alting igennem.

Selvom du måske finder det angstprovokerende at tænke så meget på din fødsel, så du bliver i stand til at skrive dine ønsker ned, bør du alligevel gøre det.

Hvis du finder tanken om din fødsel angstprovokerende, kan noget tyde på, at du er bange for den forestående fødsel. I så fald vil det være endnu vigtigere og en god ide, at du dykker nærmere ned i, hvordan den angst kan forsvinde.
En fødsel er nemlig svær at stikke af fra og derfor er det så meget desto vigtigere, at du er tryg. En af de måder du kan opnå tryghed på, er ved at slippe af med usikkerheden og slå fast hvordan du ønsker din fødsel skal være.

Sidst men ikke mindst er en ønskeliste en kæmpe fordel, for den jordemoder der skal hjælpe dig til fødslen. Det vil give jordemoderen en hurtigere fornemmelse af hvem du er og hvordan hun bedst muligt kan hjælpe dig under din fødsel. Hvilket i sidste ende vil være en stor fordel for dig.

Inddrag din partner i din ønskeliste til din fødsel

Jeg vil til hver en tid, på det kraftigste, anbefale, at du inddrager din partner i din fødeplan.

Under veerne, vil du formentlig lukke dig inde i dig selv. Du vil ikke rigtig kunne overskue, at tage del i hvad der foregår omkring dig. Det betyder, at der kan være spørgsmål, som måske vil være rigtig svære at tage stilling til, og skulle besvare.
Her er det din partner, eller den som skal støtte dig under din fødsel, som skal være din advokat og på den måde støtte op om de ønsker du i forvejen har givet udtryk for. Eller beskytte dig mod ting du på forhånd frygter. 

Derfor er det vigtigt, at du og din partner har gennemgået jeres ønsker sammen. Måske har din partner også nogle ønsker, som kan tilføjes listen.

En anden af fordelene ved at I sammen tænker over ønskerne, er at I får lavet en forventningsafstemning. Dette kan være rigtig vigtigt at gøre inden fødslen finder sted.
Det kan være, at du tager helt for givet, at din partner skal massere dig, i mens du har veer. Men din partner ønsker måske slet ikke at deltage i fødslen. Der kan være vigtige emner og ting, som kan være rart at have afklaret inden fødslen går i gang.

Det er vigtigt at I begge får sat nogle ord på, hvordan i har det med den forestående fødsel. Det kan være en afgørende faktor for, at både du og din partner skal ende ud med en god oplevelse.

Fødslen af jeres fælles barn vil være en oplevelse I begge vil huske for evig tid, derfor er det vigtigt at gøre mest muligt forinden, som kan højne chancen for at det bliver en fantastisk oplevelse.

Sådan laver du en god liste over ønsker til din fødsel

Når I skal lave ønskelisten, skal I selvfølgelig først og fremmest have jeres specifikke ønsker med.
Herudover kan følgende emner være gode at tænke over og få med på listen:

 • Tidligere fødsler
 • Sådan forestiller vi os at reagere
 • Ønsker til smertelindring
 • Ønsker til timerne efter fødslen
 • Ønsker omkring afnavlig (når navlesnoren klippes)
 • Medicinske ønsker

Dette er blot punkter til inspiration. I virkeligheden er det kun jer selv og jeres fantasi og ønsker, som sætter grænserne for, hvordan jeres ønskeliste skal se ud.

Hvis I ønsker mere inspiration til en ønskeliste, kan du finde dette i Gravidklubben. Har har jeg lavet en fortrykt udgave af en ønskeliste, som du kan udfylde på din computer. Herefter kan du printe din version ud og aflevere den til din jordemoder.
Sammen med den fortrygte ønskeliste, finder du en vejledning, som beskriver, hvad du kan skrive under hvert enkelt punkt i din liste om ønsker til din fødsel.

Hvornår aflevere jeg min ønskeliste?

Hvis du på forhånd, kender den jordemoder, du skal føde med, kan du allerede i graviditeten vise hende listen.

Det er dog de færreste der gør dette. Hvis du ikke på forhånd kender din jordemoder, kan du aflevere ønskelisten, når fødslen går i gang. Altså lægge listen sammen med din vandrejournal eller i tasken I alligevel skal have med til fødslen. Husk at aflevere listen så snart du kommer til fødegangen.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
 • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler