Sådan kan du få en hurtigere fødsel

Få en hurtigere fødsel

Under en fødsel er der en række tiltag, man kan gøre for at fremme og understøtte den ukomplicerede og spontane fødsel, så det hele forløber lettere og du måske få en hurtigere fødsel.

Ét af dem er bevægelse – eller mobilisering, som jordemoderen kan finde på at kalde det, når hun foreslår det for dig. I denne artikel får du svar på, hvorfor det egentlig er så godt at bevæge sig under fødslen, samt forslag til gode stillinger du kan variere mellem undervejs i forløbet.

Mobilisering hjælper barnet ned igennem dit bækken under din fødsel

For at barnet kan fødes, skal det trænge ned gennem bækkenet, og hovedet skal faktisk stå helt nede på bækkenbunden, før man typisk begynder at presse.

Dit bækken har på grund af knoglefremspring og muskulatur forskellige diametre, hvor det er bredest, og her skal barnets hoved rotere på forskellige måder for at komme igennem. Du kan få et virtuelt syn på dette her.

Ved mobilisering og bevægelse kan fødende øge diameteren og rummeligheden i bækkenet markant, hvilket skaber bedre forhold for, at hovedet kan trænge ned. Man hjælper altså barnet lidt på vej ved at bevæge sig – et slags teamwork mellem mor og barn.

Formålet med at få bevæget sig, er altså at fremme barnets rotation og dermed hvor nemt det trænger ned igennem bækkenet, således at fødslen sandsynligvis bliver kortere i forhold til, hvis man ikke bevægede sig.

Jordemoderen kan derfor også finde på at anvende mobilisering som et redskab, hvis hun fornemmer, at veerne ikke er effektive, og fødslen går lidt i stå, eller barnet står uregelmæssigt, hvilket vil sige, at hovedet ikke står optimalt, i forhold til at komme igennem det snævre bækken.

Tag initiativ hvis overskuddet er til det

Nogle jordemødre anvender mobilisering som et fast redskab under alle fødsler og andre knap så meget. Derfor kan det være fint som fødende selv at tage initiativ på det, hvis man ønsker det og har overskuddet til det. Hvis man har lavet en ønskeliste til fødslen, kan man også skrive det på der. Hvis du har brug for flere råd til en god ønskeliste, kan du finde dette her.

For nogle fødende kan det måske føles uoverskueligt at skulle bevæge sig rundt i forskellige stillinger, mens man arbejder med veerne. Men husk at jordemoderen sandsynligvis foreslår det for dit og fødslens bedste. Nogle fødende finder endda ud af, at de har nemmere ved at håndtere veerne, når de bevæger sig rundt og så er der endda gode chancer for, at det kan give dig en hurtigere fødsel.

Jordemoderen kan godt finde på at foreslå nogle bestemte stillinger for dig – måske fordi hun ønsker at udnytte tyngdekraften, få barnet til at rotere på en bestemt måde eller andet.
Det er dog vigtigt, at du finder ud af, hvilke stillinger der fungerer godt for dig, og som du kan arbejde i.

Arbejds- og hvilestillinger i udvidelsesfasen

I udvidelsesfasen er der mange gode muligheder for at få bevæget sig.

Det er ofte godt at udnytte tyngdekraften stående, fx ved at stå op ad fødelejet eller din partner. Man kan også prøve at stå på alle fire med en måtte under knæene. Gå også meget gerne lidt rundt på stuen, tag et brusebad eller andet du lige kan finde på.

Har man brug for aflastning har mange fødesteder pilates-bolde til rådighed, som er rigtigt fine at sidde og hoppe lidt på og samtidig rotere i sine hofter.

Er man mere træt eller af andre årsager mere fastlåst til sengen, kan man også fint være mobil her. Man kan lægge sig på siden i sengen, og skift meget gerne side ind imellem. Det er også muligt at stå på alle fire i sengen eller at arbejde med veerne stående op ad sengen.

Har man mulighed for at komme i fødekar, kan dette også være fordelagtigt.
Man bliver vægtløs i vandet, og mobiliteten er god pga. større bevægelsesfrihed for bækkenet. Det varme vand blødgør mellemkødet og mindsker risikoen for en stor bristning. Desuden kan vandet virke afslappende på musklerne, hvilket kan hjælpe, hvis man er meget anspændt. Hvis du overvejer vandfødsel, kan du læse mere om dette her.

Fødestillinger i pressefasen

Når man går ind i pressefasen, er der også et væld af stillinger, man kan vælge at føde i. Der kan være flere faktorer som afgør, hvilken stilling der lige er den mest optimale at anvende i situationen, fx forebyggelse af bristning, belastning af bækkenet, jordemoderens overblik og arbejdsstilling osv.

Hvis fødslen indtil videre er forløbet ukompliceret, vil du sandsynligvis have mulighed for selv at ønske, hvilken stilling du gerne vil føde i.

Det kan være fordelagtigt, hvis bækkenet har en god bevægelsesfrihed og ikke bliver låst, og man samtidig udnytter tyngdekraftens hjælp. Hvis man er i en lidt længere pressefase, kan det også være rigtigt fint at variere mellem forskellige fødestillinger, der kan fungere for dig.

Vi har tidligere skrevet en mere uddybende artikel med inspiration til forskellige ve- og fødestillinger, samt hvilke fordele de hver især har, som du med fordel kan læse her for at forberede dig. Måske du endda finder dig en favorit fødestilling?

Hvis du vil vide endnu mere om ve- og fødestillinger, kan du se vores online kursus “Hjælp jeg har veer“.  Det kan du gøre som medlem i klubben på Gravid.dk. Her kan du også blive endnu mere forberedt til din fødsel, igennem de mange online kurser du får adgang til som medlem.

Du kan melde dig ind her.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler