Jordemoderens 5 tips til at gå i fødsel

Jordemoderens 5 tips til at gå i fødsel

Ønsker du at gå i fødsel på en naturlig måde?
I artiklen her får du mine tips til at gå i fødsel på en naturlig måde, samt en afklaring på hvorvidt de forskellige husråd holder stik, når det kommer til at gå i fødsel.

Efter terminsdatoen

Når en gravid kvinde går over termin, altså passerer den dato hendes fødsel var sat til at finde sted, rammer utålmodigheden de fleste.

Der kan være mange forskellige grunde til, hvorfor tålmodigheden slipper op. For nogen skyldes utålmodigheden frygten for, om det kan være farligt for barnet at du går over tid. For andre er det glæden ved mødet med den lille ny, og for andre igen er det trangen til at få “sin egen krop tilbage”.

Uanset hvad utålmodigheden skyldes, er det for mange højgravide kvinder, dejligt hvis de selv kan gøre noget for at gå i fødsel.

Tålmodighed er en dyd

En fødsel er naturens kræfter og de kan være svære at styre såvel som forudsige.

Derfor er det absolut bedste våben i kampen mod den utålmodighed, som kan melde sig, i virkeligheden tålmodighed. At finde tålmodigheden frem er lettere sagt end gjort, det ved vi vist alle. Derfor får du her nogle tips til, hvordan du kan hjælpe din tålmodighed på vej, så det måske øger din chance for at gå i fødsel.

Kæreste hygge

Før I får set jer om, har du og din partner ikke den samme tid og lyst til hinanden. Derfor er et af mine bedste råd, at I bruger de sidste uger før fødslen på at hygge med hinanden som par. Det kan i gøre ved at gå ud og spise, gå en tur i biffen eller blot lave en god middag hjemme, efterfulgt af en film eller god serie på sofaen.

Gør noget godt for dig selv

I kampen mod utålmodigheden kan det være en god ide, at du forkæler dig selv, med noget som gør dig godt. Brug din tid på det som du elsker, det kan være at læse en god bog, eller en tur i sauna hvis du elsker varmen eller måske noget helt tredje.

At bruge tid på det du elsker kan give en ro og velvære i din krop, som med lidt held kan hjælpe dig på vej til at gå i fødsel.

Glem tid og sted

Er du til fordybelse i en Netflix serie, kan det også bruges til at aflede de utålmodige tanker.

Det kan være en fordel, hvis du kan glemme tid og sted for en stund. Med lidt held vil det give dig en mental ro, som i sidste ende giver ro i kroppen, som så i sidste ende kan resultere i, at du vil gå i fødsel.

Men husk ind imellem at holde en pause og gå en tur, så du får lidt luft og motion.

Husmoder råd

Der findes et hav af forskellige gode husmoder råd, om hvordan man kan få kroppen til at gå i fødsel. Desværre gælder det for de fleste, at der er tale om velmenende råd, som der rent forskningsmæssigt ikke er hold i, hvis de da overhovedet har været under lup.

Herunder finder du nogle af de forskellige husmoder råd. Bare rolig, der er faktisk nogen af dem som virker:

Hindbærblade te

Efter sigende skal te lavet af hindbærblade have en virkelig fordelagtig virkning på den højgravide kvinde.

Nogen mener at teen blødgører vævet, således at livmoderhalsen forsvinder og livmodermunden lettere åbner sig. Dermed skulle teen eftersigende ikke kun have en påvirkning på at sætte fødslen i gang, men have en positiv virkning på hele fødselsforløbet. Ydermere mener nogen, at den blødgørende effekt gør, at man skånes for bristninger helt eller delvist i forbindelse med fødslen.

Desværre er det ikke lykkedes mig, at finde forskning der hverken af eller bekræfter, om virkningen af hindbærblade te har en positiv effekt på din fødsel. Men hvis du kan lide teen, er det måske forsøget værd at drikke den i de sidste uger af din graviditet.

Dadler

Der findes faktisk et forskningsprojekt som viser, at 6 dadler dagligt i de sidste 4 uger af graviditeten kan højne chancen for spontant at gå i fødsel.

Herudover viste studiet, at hos kvinderne som indtog 6 dadler dagligt, så man at fødslens første fase var kortere. Ydermere havde kvinderne i studiet mindre brug for indgreb i form af ve-stimulering under fødslen.

Jeg vil dog sige, at ovennævnte studie er af en størrelse, hvor man ikke helt kan regne det for at være sigende nok, til at dadler bør anbefales til alle gravide fra uge 36+.

Men igen hvis du kan lide dadler, hvorfor så ikke spise 6 dadler dagligt i de sidste 4 uger af graviditeten.

Ananas

Det siges at ananas kan sætte fødslen i gang, fordi den indeholder et enzym, som skulle have en positiv virkning på kroppen i forhold til igangsættelse.

Men igen må det nævnes, at der ikke er forskning som peger i retningen af, at det har noget hold på sig. Omvendt kan man sige, at hvis du kan lide ananas, er det ikke dårligt for din krop, at sætte tænderne i alt den ananas du kan spise, uanset om det så virker eller ej.

Trappeløb

Dette råd er givet til højgravide kvinder mange generationer tilbage. Men faktum er, at der ikke er bevis for, at dette råd faktisk virker til at få sat fødslen igang. Derfor er mit råd faktisk præcis det modsatte.

Hvis du gerne vil have din fødsel skal gå i gang, handler det om ro til både krop og sjæl. Et andet vigtigt faktum er at din fødsel vil komme til at kræve dine kræfter, derfor bør du ikke løbe på trapper eller lave anden hård fysisk udfoldelse lige op til din fødsel.

Du skal hellere bruge de sidste uger af din graviditet på at samle kræfter i kroppen, så du er helt klar til fødslen.

Amerikansk olie/klyx

Her er endnu et af de råd, der har været brugt gennem gennerationer. Præcis som med trappeløb er det ikke et råd der rent forskningsmæssigt er belæg for virker.

Både amerikansk olie og klyx har en afførende virkning på tarmsystemet. Når tarmsystemet kommer på “overarbejde” mener nogen at irritationen i tarmene kan “sprede” sig til livmoderen, som dermed vil begynde at lave veer.

Det uheldige ved at bruge denne løsning er, at man risikerer at være udmattet og dehydreret, når man går i fødsel. Ydermere risikerer du med amerikansk olie, at du udover ve-smerten må døje med smerter fra tarmsystemet. Så hvis du skal gå med enten klyx eller Amerikansk olie, vil jeg anbefale dig at vælge klyx.

Oxytosin boost

Her er et af de helt gode råd, hvis man ønsker at gå i fødsel.

Oxytosin er et hormon, faktisk er det hormonet, som skaber veer i kroppen. Derfor er et boost med oxytosin en af de bedste måder, hvorpå man kan skabe gode vilkår for din fødsel og igangsættelse af denne.

Hvis du gerne vil booste dit niveau af oxytosin, skal du sørge for at gøre noget rart for dig selv. Niveauet af hormonet stiger nemlig i kroppen under nydelse.

Herudover stiger hormonet ved berøring, kys, sex og orgasme. Hermed er der altså en rigtig god grund til, at have nærhed med din partner, hvis du gerne vil gå i fødsel.

Bonus ved sex er, at der i sæd findes prostaglandin, hvilket er et andet hormon, som kan være med til at sætte fødslen i gang. Men inden du hopper i kanen med din mand, skal du vide, at den mængde af prostaglandin der skal til at sætte din fødsel i gang, vil svare til flere deciliter sæd.

En anden måde at få boostet hormonet i kroppen er ved at nulre brystvorterne. Der er faktisk forskning, som viser at daglig stimulation af brystvorterne, kan forøge chancen for at gå i fødsel med omkring 30%. Det skal dog siges at der er tale om en del stimulation, så der skal altså lægges nogle timer i at stimulere brystvorter dagligt, hvis du vælger at gå den vej for at få sat din fødsel i gang.

Hvis du vil lære mere om hvordan du kan booste dit niveau af oxytosin, finder du et helt modul om emnet i min online fødselsforberedelse “Vejen til en Fantastisk Fødsel”.

Akupunktur

Akupunktur er også kendt for at kunne sætte skub på en fødsel.

Akupunktur er en Kinesisk medicin, som kan give en balance i kroppen, via medianbaner som stimuleres. Når bestemte punkter stimuleres, har det en positiv påvirkning på kroppen, som kan bringe dig i fødsel. Akupunktur er dog noget, du skal have af en uddannet akupunktør eller en jordemoder.

Rebozo

Rebozo er en Mexikansk teknik, hvor man bruger et tørklæde til at ryste bækkenpartiet. Når bækkenpartiet rystes, er der mulighed for at der frigives prostaglandin, som også kan være en katalysator for, at fødslen går i gang.

Teknikken er noget du og din partner, sagtens kan give jer i kast med hjemme i stuen. Hvis du vil lære mere om Rebozo, har du mulighed for at finde gratis øvelser her, eller få en e-Bog her.

Du kan også vælge at komme med på online kursus, hvor både du og din partner kan lære Rebozo massage.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler