7% af alle danske børn bliver født for tidligt

7% af alle danske børn bliver født for tidligt

I Danmark bliver cirka 4.500 børn hvert år født for tidligt. Det svarer til omkring 7 % af alle nyfødte.

En for tidlig start på livet kan have store konsekvenser for både barn og forældre. Her kan du blive lidt klogere på præmature fødsler og de mulige konsekvenser af en sådan både ved fødslen og på sigt.

En præmatur fødsel sker før uge 37

Det er ganske almindeligt, at man føder et par uger før terminsdatoen, og en fødsel imellem uge 37 og 42 betegnes derfor også som en fødsel til termin. Føder du før den fulde uge 37, betegnes det som en for tidlig fødsel, imens en fødsel inden den fulde uge 28 kaldes en ekstremt tidlig fødsel.

”Præmatur” betyder ”før moden”, og begrebet ”præmatur fødsel” dækker således over, at et barn bliver født før, det er fuldkommen modent – altså færdigudviklet. Det vil sige, at alle barnets organer og livsnødvendige funktioner ikke nødvendigvis er færdigudviklede. Det kan naturligt nok skabe en del problemer, og barnet får derfor typisk en hård start på livet, ligesom den for tidlige fødsel kan få forskellige senfølger.

Ved en præmatur fødsel er barnet ikke stærkt nok til umiddelbart efter fødslen at kunne tage med sine forældre hjem. I stedet skal barnet indlægges på en børneafdeling, hvor den nyfødte får mulighed for at få hjælp af professionelt personale til at blive stærkere og tilstrækkeligt udviklet til at klare sig alene med forældrene uden for hospitalet.

Det kan være psykisk hårdt at få et for tidligt født barn

Som forælder kan det være hårdt, at ens barns liv starter på en børneafdeling. Mange forældre har i begyndelsen svært ved at mærke tilknytningen til barnet grundet den fysiske adskillelse på hospitalet, og nogle gange ender forældrene med at rette deres opmærksomhed imod personale og maskiner på børneafdelingen i stedet for på deres barn. Mange forældre til præmature børn fortæller, at de først oplever, at de rigtigt, er blevet forældre, når de endelig kan stå med barnet i armene hjemme hos sig selv.

At blive forældre til et barn, der er født for tidligt, er en enorm belastning, og kan have store konsekvenser og føre til for eksempel PTSD eller en fødselsdepression. Herudover kan det at være forælder til et for tidligt født barn medføre udfordringer i parforholdet eller med at holde resten af familien i gang.

Er du forælder til et for tidligt født barn, kan det derfor være en god ide eller ligefrem nødvendigt at få professionel hjælp til, hvordan du tackler situationen bedst muligt. Du kan blandt andet tale med sygeplejersker, læger og psykologer, ligesom det kan være gavnligt at snakke med andre forældre i samme situation.

Et for tidligt født barn kan vokse op med forskellige vanskeligheder

Ved en præmatur fødsel kan det nyfødte barn have udfordringer i form af blandt andet ernæringsproblemer, temperaturreguleringsproblemer og vejrtrækningsproblemer. På en børneafdeling er der naturligvis hjælpemidler, der sørger for, at barnet får den bedst mulige start på livet, selvom det starter lidt for tidligt.

Det er imidlertid ikke kun umiddelbart efter fødslen, barnet kan have udfordringer. Faktisk kan en præmatur fødsel medføre udfordringer, der kommer til at følge barnet resten af livet. Senfølger grundet en for tidlig fødsel kan eksempelvis være ADHD, nedsat begavelse eller motoriske udfordringer. Det er dog vigtigt at vide, at langt de fleste børn, der fødes for tidligt, får et godt liv uden de store senfølger. I dette blogindlæg kan du læse meget mere om præmature fødsler og hvilke konsekvenser sådanne kan have for barn og forældre. Du kan desuden blive klogere på, hvordan du som forælder kan komme bedst muligt igennem dit barns for tidlige fødsel.

Om forfatteren

Læge Anna Knakkergaard

Læge Anna Knakkergaard

Anna Knakkergaard er født i 1980 og er mor til fem børn. Hun er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 2011 og har siden taget en diplomuddannelse i klinisk hypnose gennem Dansk Selskab for Klinisk Hypnose. I 2019 lancerede hun HypnoBaby, som er en app, der tilbyder professionelle hypnoselydfiler til kvinder og par før, under og efter gravitet. Alle HypnoBabys hypnoser er udviklet på baggrund af klinisk erfaring og den eksisterende forskning på området. Du kan læse meget mere om Anna på hypnobaby.dk.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler