Er du i tvivl om vandet er gået?

vandafgang

Der er flere måder hvorpå din fødsel kan starte. En af måderne er ved at der går hul på hinden, som omgiver din baby. Når der kommer hul på denne hinde, kaldes det vandafgang, idet fostervandet vil sive ud af hullet. Så med andre ord er vandet gået, når der er hul på fosterhinden.

Når fødslen, til termin, starter med vandafgang uden veer, kaldes det i fagsprog for PROM. Det forekommer hos ca. 8% gravide. Ud af disse 8% forventes det at små 70% går i spontan fødsel inden for de efterfølgende 24 timer. Mange steder vil man anbefale at fødslen sættes i gang af hensyn til infektionsrisiko hos barnet.

Hvad skal du være opmærksom på ved vandafgang?

Hvis du har vandafgang, er der 3 vigtige observationer, du selv kan holde øje med:

At baby sparker som den plejer

Når vandet er gået ændrer forholdene sig inde hos din baby. Dette kan betyde, at sparkene mærkes lidt anderledes end de plejer at gøre. Men det er meget vigtigt, at du fortsat mærker spark fra maven, da det er den måde, du kan sikre dig, at dit barn fortsat har det godt inde i maven.

At du ikke har feber

Når der går hul på hinderne, vil din baby ikke længere være lige så beskyttet for bakterier, som inden der var hul på fosterhinden. Derfor er din temperatur et vigtigt parameter, for at hverken du eller baby er udsat for bakterier, som kan skabe en infektion.
Dette er også årsagen til, at man mange steder vil anbefale dig, at din fødsel sættes igang efter vandafgang. Hvornår du vil blive anbefalet igangsættelse af fødslen afhænger af forskellige ting så som gestationsalder, procedure på dit fødested, fostervandets farve, eget ønske om igangsættelse mm.

Fostervandets farve

Du skal være opmærksom på farven af fostervandet. Det kan du læse mere om længere nede i denne artikel.

Fostervand eller udflåd?

Umiddelbart skulle man tro, at det er nemt at opdage hvis vandet går, men af flere forskellige årsager er dette ikke altid tilfældet. Vandet kan nemlig både dryppe/sive, men også komme i større mængder. Hvis vandet går og derefter drypper, kan du som gravid tro, at det blot er udflåd, da dette kan komme i store mængder, når man er tæt på sin fødsel. Derfor kan man omvendt også tage fejl af om vandet er gået, eller man blot har en øget mængde af udflåd.

Sådan tjekker du om dit fostervand er gået

Hvis du er til termin og i tvivl om hvorvidt vandet er gået, eller det er udflåd, er en af de bedste måder at tjekke dette på, ved at du tager et bind på og går rundt i et par timer med samme bind. Hvis bindet bliver vådt på de par timer, er vandet sandsynligvis gået. Et vådt bind vil blive tungt, så mærk på bindet om det er blevet tungt efter et par timer.

Som tidligere nævnt kan det være at vandet blot drypper/siver, hvilket betyder, at bindet på de par timer kan blive tvivlsom vådt. Hvis dette er tilfældet, kan du observere, om det føles som om, der kommer vand i bindet, når du ændre stilling, specielt fra liggende til stående.

Dit barns hoved vil nemlig sidde, som en prop der forhindrer vandet i at komme ud, men når du bevæger dig vil barnets hoved også bevæge sig og på den måde være med til at lukke en mængde vand ud. Det betyder altså, at hvis du observerer vand, uanset mængde, når du rejser dig fra liggende til stående stilling, har du med stor sandsynlighed vandafgang.

En anden observation som kan være med til at indikere, om du har vandafgang, er hvorvidt der er farve på bindet, det er ikke altid fostervandet har en farve, når det løber ud, men der er nogle farver, du skal være opmærksom på.

Fostervandets farve

Fostervand er som udgangspunkt klart, men det hænder, at det bliver blandet med andre ting, som giver det farve. Herunder kan du læse hvilke farver fostervandet kan have og hvorfor det får denne farve. Herudover finder du også ud af, om den nævnte farve er acceptabel eller ej.

Hvidlig farve

Hvis fostervandet har en hvidlig farve, betyder det, at der er fosterfedt blandet i vandet. Den hvidlige farve kommer typisk i små klumper. Det er ganske ufarligt og helt normalt hvis fostervandet er blandet med fosterfedt.
Fosterfedt i fostervandet er typisk noget man ser, hvis vandet går før termin. Du skal være opmærksom på, at du skal henvende dig til en fagperson, hvis du er før uge 37+0.

Rødlig

Hvis dit fostervand har en rødlig farve, er det fordi, det er blevet blandet med dit blod. Blodet kommer fra din livmoderhals eller livmodermund. Derfor er rødligt fostervand et tegn på at din livmoderhals og livmodermund er i gang med fødselsarbejdet. Altså livmodermunden forsvinder og livmodermunden åbner sig. Dermed er det også helt naturligt og ganske ufarligt hvis dit fostervand har en rødlig farve.

Gul/grønt/sort

Hvis dit fostervand har en grøn farve, betyder det, at dit barn har haft afføring inde i maven. Afhængig af koncentrationen af afføringen i fostervandet, vil farven være henholdsvis gul, grøn eller sort. Hvis barnet har afføring, inden det er født, kan det være tegn på, at barnet er stresset. Hvis et barn i maven er stresset, kan der være grund til at skynde på fødslen af barnet. Derfor er det vigtigt at tage kontakt til en fagperson, hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit fostervand er grønt.

Dog skal du vide, at grønt fostervand ikke nødvendigvis er tegn på, at dit barn er stresset, det kan også “bare” være fordi, at barnet helt naturligt havde afføring. Dette forekommer mere hyppigt, hvis du er gået over termin. Da hverken du eller en fagperson kan vide, om barnet havde afføring af naturlig årsag eller på grund af stress, vil man ved grønt fostervand handle, som hvis det var stress hos barnet. På den måde lader man tvivlen komme barnet til gode.

Hvis vandet går før termin

Hvis du ikke er til termin, altså hvis du endnu ikke har rundet uge 37+0, og du er i tvivl om hvorvidt du har vandafgang, er det  vigtigt, at du tager kontakt til dit fødested. Vandafgang er nemlig et tegn på, at din fødsel er nært forestående, hvorfor det er vigtigt, at en fagperson får kigget på dig og vurderet om du har vandafgang og dermed er i truende for tidlig fødsel.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler