Bliv klog på amning og ammeproblemer

amning

Mange nybagte forældre bliver overraskede over, at det at amme kan være svært at lære og koster mange kræfter i barnets første uger.

Selvom det kan være svært at lære at amme igennem forberedelse allerede i graviditeten, viser forskningen
alligevel, at det gør en forskel, når du som gravid vælger at få noget viden omkring amning allerede i din graviditet. Derfor kan du i denne artikel læse mere om hvor og hvordan du kan forberede dig på den forestående amning.

Fordele

Lad os dog lige slå fast at der findes et hav af fordele ved at amme sit barn:

 • Mælken tilpasses amningen
 • Mælken reguleres efter barnet
 • Modermælk er nemt at have med at gøre
 • Giver gode forudsætninger for en god tilknytning
 • Helbredsmæssige fordele for både dig og dit barn
 • Opstartsperioden er en vigtig periode

En af de helt vigtige ting at huske på er, at amning kræver en indsats og en del kræfter specielt i opstartsperioden.

Derfor er det i opstartsperioden, det vil sige de første 2-3 uger, at du skal være forberedt på at bruge det meste af døgnets timer på at blive klogere på amning af dit barn.

Uanset om du aldrig har ammet før og dermed skal  til at lære alt om teknikker osv., eller du har ammet før og føler du har helt styr på alt det med amning, er det en god ide at være forberedt på at opstartsperioden kan være en udfordring som vil koste tid og kræfter.

Uanset om du selv er nybegynder eller garvet ammer, vil din lille baby  altid være nybegynder og ikke to børn er ens. Det betyder, at heller ikke to amninger er ens, så selvom du har ammet før, skal amningen etableres og opstartes.
Langt de fleste, som har ammet før, oplever dog, at de har noget erfaring at trække på, som gør opstartsperioden lidt nemmere.

Sådan får du en vellykket amning

Der findes 4 vigtige budskaber som et studie har vist har stor betydning for en vellykket amning. De 4 vigtige budskaber er:

 • Hud-mod-hud kontakt er meget vigtig
 • Barnet skal ammes så ofte som muligt og minimum 8 gange i døgnet i dagene efter fødslen.
 • Når du ammer, er det vigtigt, at du føler dig godt tilpas.
 • Partneren er lige så vigtig som mor!

Du kan læse mere om de 4 vigtige budskaber her.

Ud over disse 4 vigtige budskaber er tålmodighed et af nøgleordene når det kommer til en vellykket amning. Derfor er det vigtigt at du på forhånd kan sikre dig selv at du har en rigtig god tålmodighed når du, din partner og jeres barn sammen skal have etableret amningen.

Få god tålmodighed gennem viden og forberedelse

En af årsagerne til at forberedelse allerede i graviditeten er en gave, er at I via forberedelse om amning, vil få et realistisk billede af, hvad I kan forvente jer af amningen og hvorvidt det bliver en udfordring og en tidsrøver.

Det er også vigtigt at I får jer en snak og en forventningsafstemning allerede i graviditeten. Det vil være med til, at I er fælles om projektet og kan støtte hinanden i at have en god tålmodighed når udfordringerne melder sig under ammeetableringen.

Herudover vil i blive i stand til på forhånd at have en ide om hvilke ammestillinger, som er gode at anvende, hvor meget mælk den lille behøver og hvilken forskel der er på råmælk og blivende mælk. I bør også få et indblik i hvad for nogle komplikationer man kan møde under en amning og hvad I kan stille op med disse komplikationer.

Forberedelse gør dig i stand til at møde komplikationer

Selvom du er godt forberedt, kan der opstå komplikationer under en amning. Men hvis du har modtaget god fødselsforberedelse i form af ammeundervisning, vil du være bedre rustet til at møde disse komplikationer og være bedre i stand til at tage hånd om dem.

Hvis du er interesseret i at vide mere, kan du som altid finde gode muligheder for at blive amme-forberedt gennem Gravidklubben.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
 • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler