En tvillingefødsel er en spændende og udfordrende begivenhed, der kræver særlige overvejelser og forberedelser. Selvom mange aspekter af en tvillingefødsel ligner en fødsel med ét barn, er der flere forskelle og forbehold, der må tages, fordi tvillingefødsler er mere risikofyldte end en fødsel af et enkelt barn.
I denne artikel får du et indblik i, hvad der er anderledes ved en tvillingefødsel, hvilke forbehold der tages for at eliminere de risici, der er, samt hvornår og hvorfor man vælger at sætte fødslen i gang.
Tvillingefødsel og igangsættelse
Hvis du er gravid med tvillinger eller trillinger, vil du ikke opleve at nå frem til din terminsdato med en gravid mave. Du vil nemlig få sat din fødsel i gang flere uger inden da. Herudover er der en øget risiko for at føde for tidligt, når man har mere end ét barn i maven. Derfor skal du også altid henvende dig til dit fødested, hvis du frygter, at du er i fødsel.
Præcis hvornår man får sat fødslen i gang, er betinget af, hvilken slags tvillinger man venter. Mere konkret handler det om, hvordan dine børn deler moderkage og hinder i maven. Hvis du venter børn, der deler moderkagen, vil du blive sat i gang imellem uge 36+0 og 37+0. Hvis dine børn har hver deres moderkage, venter man til omkring uge 37+0 til 38+0.
Grunden til, at fødslen sættes i gang så tidligt, er fordi en tvillingegraviditet er forbundet med visse risici og komplikationer, specielt til sidst i graviditeten. Nogle af de komplikationer, man forsøger at undgå, er svangerskabsforgiftning og intrauterin væksthæmning (at børnene ikke tager nok på).
Så uanset hvad, vil anbefalingen være, at du senest får sat din fødsel i gang, når du er 38+0 uger henne i din graviditet.
Hvordan sætter man fødslen igang?
Præcis hvordan din fødsel vil blive igangsat, er svært at sige, da det er betinget af flere forskellige faktorer. Præcis som med andre fødsler er en igangsættelse først og fremmest betinget af, hvordan forholdene er omkring din livmodermund og livmoderhals.
Hvis din livmoderhals er kort, og din livmodermund er åben nok til, at man kan prikke hul på fosterhinden, vil det være den foretrukne metode. Herefter vil man formentlig få brug for et drop med medicin, der skaber veer. Hvis livmoderhalsen er lang og munden lukket, er der brug for andre metoder. Her kan man enten benytte medicin, som arbejder med livmoderhals- og mund, eller man kan vælge at sætte et ballonkatheter. Se mere om igangsættelse her.
Når det kommer til en tvillingefødsel, er der også andre forhold, man må tage højde for. Man kigger f.eks. på, om den ene tvilling er markant større end den anden, og hvilken vej de begge vender (har de hovedet op eller ned).
Hvis du er nysgerrig på, hvordan din tvillingefødsel skal sættes i gang, er det en god idé, at du snakker med en jordemoder.
Hvad er anderledes ved en tvillingefødsel?
En tvillingefødsel adskiller sig fra en singleton fødsel på flere måder og er mere risikofyldt. Men i Danmark er vi heldigvis rigtig godt stillet i forhold til disse risici, og personalet ved præcis, hvilke forbehold de skal tage, og hvilke forberedelser der skal gøres inden en tvillingefødsel, så den bliver så sikker som mulig. Det er blandt andet derfor, en tvillingefødsel adskiller sig fra en fødsel af et enkelt barn.
Hent vores app og få fri adgang til alle artikler
Pt. kun for iPhone
eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage
Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.
Allerede medlem? Log ind her
Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.