Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Derfor er det vigtigt at reagere på en fødselsdepression

Fødselsdepression skal opdages
Fødselsdepression skal opdages!

Oplever du eller en af dine nærmeste en fødselsdepression? Op mod 5-15% af kvinder bliver udsat for en fødselsdepression i forbindelse med fødslen. Det kan påvirke både kvinden selv og de nærmeste – herunder det nyfødte barn.

Det er vigtigt, at der bliver reageret. Men hvad skal du holde øje med, og hvordan påvirker det den ramte og familien, når en fødselsdepression melder sin ankomst. Få svaret på det her.

Hvordan opstår en fødselsdepression?

Man kan ikke på forhånd afgøre, hvem der bliver ramt af fødselsdepressioner. Fødselsdepressionen opstår, når der i forbindelse med graviditet og fødsel sker en masse forandringer – både i krop, sind og i tilværelsen som sådan. For nogle kan det skabe så meget ubalance, at det udvikler sig til en fødselsdepression.

Fødselsdepression kan både forekomme i den sidste del af graviditeten og efter fødslen. Den vil komme til udtryk i form af forskellige symptomer. Det vil dog være meget individuelt for den enkelte, hvordan fødselsdepressionen opleves.

Symptomer du skal være obs på

Nogle af de gængse symptomer, du kan holde øje med er:

  • Tristhed
  • Manglende lyst
  • Fravær af positive følelser
  • Tendens til gråd
  • Angst for at være forældre og skulle tage vare på sit barn
  • Ændringer i appetitten
  • Søvnproblemer (som ikke skyldes, at barnet holder dig vågen)
  • Irritabilitet
  • Humørsvingninger
  • Skyldfølelse.

Dette er blot et udpluk af nogle af de symptomer, en person med fødselsdepression kan opleve. Det er dog vigtigt, at du reagerer, hvis du har en mistanke om, at du eller en af dine nærmeste har en fødselsdepression. Du kan for eksempel henvende dig til jordemoderen, din læge eller din sundhedsplejerske.

Hvordan påvirker en fødselsdepression resten af familien?

Det er hårdt at gå igennem en fødselsdepression. Det er nemlig ikke kun den ramte, der oplever påvirkningen. Familien vil også kunne mærke belastningen, da der vil være nogle ting, som den ramte ikke har overskud til.

Den anden forælder vil derfor ofte opleve, at der er rigtig meget, der lander på vedkommendes skuldre. Det skaber et stort pres, hvor partneren pludselig skal have mange bolde i luften. I nogle tilfælde kan det også have den effekt, at fødselsdepressionen på en måde ”smitter”. Det er en svær situation, der kan udvikle sig til, at begge forældre oplever symptomer på fødselsdepression. Det er nemlig ikke kun kvinder, som oplever fødselsdepression – også mænd kan blive ramt.

Hele familien gennemgår en hård periode. Dette er en af grundene til, at der skal gøres noget, når en fødselsdepression opstår. Bliver der ikke reageret, kan det nemlig have større konsekvenser.

Hvilke konsekvenser kan en fødselsdepression have?

Er der tale om en længerevarende fødselsdepression, eller bliver tilstanden ikke bearbejdet, kan det have konsekvenser både for forældre og for barnet. Der ses blandt andet en risiko for, at tilknytningen mellem den deprimerede og barnet forringes, hvilke også på sigt kan have store konsekvenser.

En fødselsdepression kommer altid uanmeldt, og derfor er opsporing så vigtig. Du kan dog også gøre noget for at forebygge, at tilstanden kommer, eller i det mindste mindske risikoen.

Hypnoterapi har i studier vist sig at kunne medvirke til at mindske risikoen for udvikling af både angst og depression efter fødslen. Derudover kan hypnose også afhjælpe nogle af de symptomer, du kan opleve, hvis du har fået konstateret en fødselsdepression.

Du kan læse meget mere om fødselsdepression, få råd om, hvad du kan gøre som pårørende og om, hvilken rolle hypnose kan spille i forebyggelse og behandling i denne artikel om fødselsdepression.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Læge Anna Knakkergaard
Læge Anna Knakkergaard
Anna Knakkergaard er født i 1980 og er mor til fem børn. Hun er uddannet læge fra Aarhus Universitet i 2011 og har siden taget en diplomuddannelse i klinisk hypnose gennem Dansk Selskab for Klinisk Hypnose.I 2019 lancerede hun HypnoBaby, som er en app, der tilbyder professionelle hypnoselydfiler til kvinder og par før, under og efter gravitet. Alle HypnoBabys hypnoser er udviklet på baggrund af klinisk erfaring og den eksisterende forskning på området. Du kan læse meget mere om Anna på hypnobaby.dk.
Andre læste også:
Gravid
Blog
Sådan klarer du presset, der ligger på de moderne mødre

Som mor i nutidens Danmark, lægger der et hvis pres på ens skuldre. Det er ikke altid lutter lagkage, hvor man kan nyde børnenes første år og se dem vokse fra dag til dag. Hvor det engang forventedes af mødre, at de skulle være hjemme og passe familien,

Visualiseringsøvelse
Fødsel
Øv dig i at have veer gennem visualisering

Faktisk kan du øve dig i at have veer, helt uden at du har veer. Dette kan du gøre gennem visualisering, som er en slags mental træning.I artiklen her kan du lære mere om, hvordan du gennem visualisering kan øve dig i at takle veer.