Veer og tryghed hænger sammen
Her får du gode fif til, hvordan du selv kan påvirke dine veer.

Hvad kan du selv gøre for at få gode veer?

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Når du går og drømmer om at få veer, eller når du er i fødslens start, er der faktisk noget du selv kan gøre, for at dine veer bliver flere og/eller bedre. I artiklen her får du svar på hvilket hormon kroppen bruger til at skabe veer, samt hvordan du selv booster dette hormon.

Tryghed og gode veer hænger sammen

I den gravide krop findes en masse hormoner, som spiller sammen for at fødslen kan gå i gang og efterfølgende skride fremad.

Ét af de vigtigste hormoner at nævne er fødselshormonet oxytocin.

Oxytocin kan være godt at kende til, da det er dét hormon, som laver gode og regelmæssige veer og dermed sikrer fremgang i fødslens forløb.

Oxytocin betegnes i folkemunde også som kærlighedshormonet, da det i høj grad frigives ved fysisk berøring og ved følelsen af tryghed og velvære. Selvom oxytocin virker ve-fremmende, kan det også medvirke til, at veerne føles mindre smertefulde.

Efter fødslen er det også dét hormon, som styrer nedløbsrefleksen i forbindelse med amning, og det er samtidig essentielt for tilknytningen mellem mor og barn.

Der er altså rigtigt mange ting, vi godt kan lide ved oxytocin i forbindelse med en fødsel.

Fødslens opstart – hvad kan jeg selv gøre for at fremme veerne?

Ved fødslens opstart vil du typisk opleve begyndende veer eller vandafgang med eller uden veer. For at kunne gå aktivt i fødsel, skal veerne gerne udvikle sig til at blive længere og hyppigere.

Er der så noget du selv kan gøre for at fremme veernes udvikling?

Svaret er ja!

Da det vefremmende hormon oxytocin i høj grad frigives ved følelsen af velvære, kan du med fordel fokusere på ting, som får dig til at føle netop dette.

Om det er at spise noget du elsker, få massage af din partner, tage et varmt bad eller noget helt andet. Det skal blot være noget, du godt kan lide.

På denne måde kan du muligvis forkorte fødslens opstart og hurtigere gå i aktiv fødsel.

Dette kan samtidig danne grundlag for overvejelser om, hvor længe man skal blive hjemme, før man kører på fødegangen. Den jordemoder man kommer til at snakke med i telefonen, vil naturligvis hjælpe dig med at vurdere dette. Dog kan der være en fordel i at blive hjemme, hvis man føler sig tryg og kan håndtere veerne selv i hjemlige rammer.

Vi ser nemlig nogle gange, at veerne kan gå lidt i stå, når man kommer på hospitalet i uvante rammer. Desuden er der også en risiko for, at man kommer til at lave flere indgreb, jo længere tid man befinder sig på hospitalet.

Så for at fremme den naturlige og ukomplicerede fødsel kan det være værd at overveje hvor du er mest tryg, og blive hjemme længst muligt, hvis du er tryg ved dette.

Utryghed kan hæmme veerne

Omvendt kan man sige, at føler man sig meget utryg og angst ved at være hjemme i fødslens opstart og ved det at skulle håndtere veerne selv, så kan det være en idé at tale med jordemoderen i telefonen om, hvornår det er tid til at køre.

Netop følelsen af at være bange og utryg kan nemlig være med til at hæmme veerne. Da vil frigivelsen af hormonet adrenalin stige, og dét hæmmer frigivelsen af oxytocin – og dermed også veernes effektivitet, hvilket i værste fald kan være med til at forlænge fødslen og smerterne.

Det er derfor vigtigt at reagere, hvis man kan mærke, at en følelse af utryghed er ved at tage over.

Hvis du ønsker mere tryghed omkring din fødsel, så kan du for få kroner om måneden blive medlem af Gravid.dk’s onlineportal. Som medlem får du en masse fødselsforberedende kurser, som også vil være med til at øge din tryghed under fødslen.

Under den aktive fase i fødslen

Når man er kommet i aktiv fødsel, vil vi gerne have, at veerne fortsætter og tager til i styrke, varighed og hyppighed.

Her er det igen vigtigt at fokusere på, hvad der kan bidrage til, at du føler dig tryg.

Er det måske et roligt miljø med dæmpet belysning og stille musik?
Eller er det tæt fysisk kontakt med din partner? Kun din fantasi sætter grænser.

Som fødslen skrider frem, vil mængden af oxytocin i kroppen typisk være stigende, og den høje mængde kan i samspil med veernes udvikling gøre, at man som fødende bliver mere indadvendt og koncentreret. Man får sværere ved at føre en samtale og at fokusere på andet end at håndtere veerne. Dette er helt normalt, og et godt tegn på at fødslen går fremad.

Noget som også kan være vigtigt at overveje og tale med jordemoderen om, er jordemoderens tilstedeværelse på stuen.
Hun vil selvfølgelig være der i den grad, hun skønner nødvendigt.

Men der kan være stor forskel på, om man som fødende foretrækker en jordemoder, som sidder på stuen hele tiden og er med og støtter til det hele – eller om man faktisk vil finde dette forstyrrende i ve-arbejdet, og hellere vil foretrække at tilkalde hende, når behovet opstår.

Jordemoderen vil altid stå til rådighed for dig, og hun vil så gerne lytte til dig og dine præferencer for at kunne hjælpe dig bedst muligt. Derfor er det en god idé at være ærlig og åben over for hende.

Efter fødslen

Efter fødslen er oxytocin stadig en vigtig medspiller. Hormonet er nemlig med til at få livmoderen til at trække sig sammen, således at moderkagen løsner sig og kan fødes.

Livmoderen kan på dette tidspunkt være træt af at have lavet så mange veer. Man kan derfor på dette tidspunkt øge frigivelsen af oxytocin ved at prioritere hud-mod-hud kontakt med baby eller lægge baby til brystet, da stimulation af brystvorterne også øger oxytocin-frigivelsen.

På denne måde kan man desuden skabe gode forudsætninger for amningen, da oxytocin som sagt styrer nedløbsrefleksen, og dermed hjælper mælken med at løbe til.

Altså har den mentale tilstand som fødende rigtigt meget at sige i forhold til den fysiologiske fødselsmekanisme, og det kan derfor være en rigtig god idé at have fokus på, når man kommer i fødsel.

Held og lykke med det hele – vi ønsker dig en rigtig god fødsel!