Er jeg i fødsel?
Det kan være svært at være helt sikker på om fødslen er i gang. Her får nogle råd til hvordan du bedre kan vide det.

Er jeg i fødsel?

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Mange kvinder spørger sig selv "er jeg i fødsel?", da det kan være svært at vide, hvornår fødslen egentlig er i gang. Det er svært at sige noget entydigt om oplevelsen af en fødsel og begyndelsen af denne, da den opleves forskelligt fra kvinde til kvinde. Fødslens længde varierer, intensiteten af smerterne opleves forskelligt og den enkelte kvindes håndtering af fødslen er individuel. Derfor er det kun muligt at lave et overordnet rids over, hvordan ’en normal fødsel’ ideelt set forløber.

Begyndende fødsel

En fødsel kan begynde på forskellige måder. Vandet kan gå og i det tilfældet vil svaret på "er jeg i fødsel?" måske være lige til at svare på. Men fødslen kan også  begynde ved en langsom optrapning af veer. Veernes intensitet kan stige hen over nogle dage. Fødslen kan også starte med en lille blødning og udflåd af kraftigt slim kan være et tegn på, at slimproppen er gået. Det slim, der dækker livmoderåbningen under graviditeten, kaldes for en slimprop.

Jordemoder Berit anbefaler Olívy Babycare

Ikke alle oplever, at deres slimprop går og det er heller ikke nødvendigvis et tegn på snarlig fødsel, da den kan gå 2-3- uger før, fødslen rigtigt går i gang. Fødslen kan også provokeres i gang af hospitalet via en stikpille, hvis hospitalet vurderer, at det er nødvendigt.

Læs mere om igangsættelse af fødslen

Veerne og håndteringen heraf

Når fødslen er i gang, betyder det, at kroppen skal arbejde på at afkorte livmoderhalsen og åbne livmodermunden, så barnet kan passere igennem fødselskanalen. Dette arbejde sker gennem veerne. Veerne er sammentrækninger i livmoderen. Disse sammentrækninger ændrer karakter i løbet af fødslen alt efter, hvor langt i forløbet du er. Der er et interval imellem veerne, hvor der ingen smerte er og dette interval ændrer sig også i løbet af fødslen. Man inddeler fødslen i 4 faser:

  • Den latente fase
  • Den aktive del af udvidelsesfasen
  • Nedtrængningsfasen
  • Pressefasen

I videoen her kan du se en illustration af, hvordan veerne og livmoderen arbejder for at bringe dit barn til verden.

Den latente fase

Under den latente del starter veerne lige så stille. Livmoderhalsen udslettes og livmodermunden begynder at udvide sig. Veerne er som regel uregelmæssige og der kan gå op til 20 minutter i mellem. Veerne er ikke så slemme og det er muligt at foretage sig noget imens. I denne fase er det imidlertid bedst at forsøge at blive hjemme og slappe helt af.

Der kommer ikke hurtigere gang i fødslen af, at den gravide tager en lang gåtur eller render op og ned ad trapper. I stedet for er det vigtigt, at hun samler kræfter til det videre forløb. Hvis du vil have gode råd til, hvordan du kan få det bedste ud af latensfasen, kan du læse mere i vores eBog "What to do i latensfasen", som også indeholder et skema, som giver nemt og hurtigt overblik, når veerne "raser". Denne eBog er en del af vores Medlemsportal, hvor du også får adgang til privat rådgivning af jordemoder Berit, samt kurser, events og forberedelse til din fødsel.

Udvidelsesfasen

Det er meget forskelligt, hvor længe den aktive del af udvidelsesfasen varer, men for førstegangsfødende kan den vare helt op til mellem 12-16 timer. I denne fase begynder veerne at bide lidt mere og gradvis intensiveres de. De kommer nu med regelmæssige mellemrum på 3-4 min og varer som regel mere end et minut. Den fødende bliver nu nødt til at koncentrere sig mere om veerne og kan ikke rigtigt tale med nogen under en ve. Nu er det tid til at tage på hospitalet. I denne periode åbner livmodermunden sig fra ca. 4-10 cm.

Nedtrængningsfasen

Når den fødende er 10 cm åben, træder hun ind i nedtrængningsfasen. Barnets hoved skal nu ned igennem fødselskanalen, inden pressefasen går i gang. Denne fase opleves forskellig - nogle oplever måske en lille pause i veerne, mens andre oplever at skulle på toilettet, fordi barnets hoved presser på endetarmen.

Pressefasen

Så begynder presseveerne, der arbejder på at få barnet det sidste stykke vej. Presseveerne kan begynde lige så stille, indtil de bliver uimodståelige. Barnets hoved står nu lige indenfor. Presseveerne varer som regel 1-1½ minut, og den fødende presser under hele veen, mens det er vigtigt at forsøge at slappe af i pauserne.

Når barnets hoved er ude, så varer det som regel ikke længe, før resten af kroppen fødes. Efter fødslen af barnet skal moderkagen fødes. Når barnet er født, holder veerne og smerterne op øjeblikkeligt, men vender tilbage et stykke tid efter. Disse sammentrækninger i livmoderen hjælper til med at føde moderkagen. Veerne omkring fødslen af moderkagen er ikke slemme og det varer ofte ikke mere end et par minutter, før moderkagen er født.

Veerne og arbejdet med dem

Når man føder, er det først og fremmest en proces, som kroppen skal igennem. Dette kan være svært at forholde sig til, da kroppen ikke normalt er en styrende faktor, men i højere grad noget der kontrolleres i det moderne samfund. Til daglig er det som regel hjernen og fornuften, der er det primære i vores kultur. Men en fødsel er en slags fysisk bemægtigelse, hvor kroppen styrer og tager fuldstændigt over.

Hent vores app og få fri adgang til alle artikler

Pt. kun for iPhone

eller opret dig her nu og få adgang i 7 dage

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit. Både på web og i app.

Allerede medlem? Log ind her

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1