8 interessante faktorer om dit nyfødte barns sanser og kompetencer

nyfødte barns sanser og kompetencer

Lige fra begyndelsen af sit liv, har det nyfødte barns sanser og kompetencer nogle vigtige funktioner. Men hvad kan dit barn egentlig i begyndelsen af sit liv?

I ni måneder har dit barn ligget i din mave og svømmet rundt. Gennem dig har det fået ilt og er blevet ernæret. Barnet har altså været dybt afhængig af dig, men fra det sekund barnet fødes, har det dog fascinerende mange kompetencer.

Desuden begynder de faktisk meget hurtigt at udvikle deres helt egen unikke personlighed, som adskiller dem fra andre nyfødte. Er du nysgerrig på, hvad det helt nyfødte barn kan efter fødslen og i tiden umiddelbart efter, så læs med her.

Syns sansen hos det nyfødte barn

Barnet har ved fødslen et begrænset synsfelt, men de begynder hurtigt i løbet af de første måneder at kunne stille skarpt i en afstand af 25-30 cm. Det svarer fx cirka til afstanden mellem mor og barns ansigt ved en amning.

Nyfødte har desuden en medfødt præference til at se på ansigter, så barnet vil sandsynligvis forsøge at følge dit ansigt, hvis du kigger på det.

Hørelsen hos det nyfødte barn

Mange mener, at barnet er i stand til at genkende stemmer, som det har hørt inde fra maven af. Det vil primært være mors stemme og dets egen lyd, som det genkender. Men hvis far har været god til at snakke til maven under graviditeten, vil det muligvis også kunne genkende hans stemme.

Dette vil også sige, at barnet kan blive beroliget ved at høre din velkendte stemme, så prøv at bruge dette som et redskab, hvis dit barn er uroligt og ked af det.

Smagssansen hos det nyfødte barn

Barnet kan reagere på forskellige smagsindtryk med samme ansigtsudtryk som voksne. Det har allerede, i slutningen af graviditeten inde fra maven af, kunnet smage, når du har indtaget noget sødt eller surt.

De nyfødte børn kan særligt godt lide den søde smag, og den kategori falder modermælk heldigvis rigtigt godt ind i.

Lugtesansen hos det nyfødte barn

Allerede fra start vil det lille barn kunne skelne sin mors lugt fra andre kvinders. Den velkendte duft vil også kunne berolige dem, så hvis dit barn fx ikke sover i samme seng som dig, så kan du prøve at lægge en trøje i sengen, som dufter af dig. Det vil dit barn sandsynligvis godt kunne lide. Pas på med at benytte kunstige dufte, da dette vil forvirre dit nyfødte barns evne til at skelne imellem dufte.

Følesansen hos det nyfødte barn

Barnet er vant til at ligge tæt omsluttet inde i livmoderen. Derfor vil det også fra start af foretrække at ligge tæt omsluttet – enten i form af dine arme eller pude/dyne. Nogle nyfødte kan af samme grund blive utrygge og kede af det, hvis de har for meget plads omkring dem, da dette føles uvant for dem.

Der er samtidig forskel på, hvilken form for berøring de nyfødte børn foretrækker. Nogle børn kan godt lide blid aen og nussen på kinden, mens andre vil blive urolige, da det for dem er for mange indtryk på en gang. Disse børn vil muligvis hellere foretrække en fast hånd, så de kan mærke, man er der.

Prøv dig frem med dit eget barn, så du kan lære dets præferencer godt at kende.

Medfødte reflekser

De nyfødte børn fødes med ni medfødte reflekser. Nogle af dem varer ved hele livet, mens andre stopper i takt med, at barnet bliver ældre. De ni medfødte reflekser er følgende:

 • Vejrtrækning (varer ved hele livet)
 • Blinke med øjnene (varer ved hele livet)
 • Sutte- og synkerefleks (ændres senere til tygge- og synkerefleks og varer hele livet)
 • Søgerefleks (varer 3-4 uger, indtil amning er lært)
 • Griberefleks (varer 3-4 måneder)
 • Gangrefleks (varer 2 måneder)
 • Kravlerefleks (varer 3-4 måneder)
 • Moro-refleks – en refleks, hvor barnet reagerer ved at gribe ud, hvis man lader som om man taber det hurtigt (varer 6 måneder)
 • Babinski-refleks – en refleks, hvor barnet strækker sin storetå opad, hvis man stryger på fodsålens yderkant (varer 8-12 måneder)

Nogle af disse reflekser vil måske synes en smule ligegyldige for jer som forældre, men det er blandt andet noget af det, som jordemoderen eller børnelægen tjekker for, når de undersøger barnets helbred ved børneundersøgelsen. Hvis du vil vide mere om undersøgelsen af dit barn efter fødslen, kan du læse om børneundersøgelsen her.

Sociale færdigheder

Det nyfødte barn har allerede fra fødslen sociale færdigheder, der gør det i stand til at kommunikere.

Barnet fødes med en lyst til at udforske verden, og det kan derfor selv tage initiativ til kontakt mellem mennesker. Det vil sige, at de er opmærksomme og kan indgå i dialoger og samspil. På samme måde kan de lukke af, hvis det bliver for meget for dem.

Barnet søger mennesker, og for at kunne udvikle sig optimalt har det derfor brug for at være sammen med andre mennesker. Det er dog vigtigt at indstille sig på barnets bølgelængde, fx med ansigtsudtryk og toneleje. Spædbørn kan lide at voksne pludrer til dem, men de har samtidig godt af også at høre normal dialog, så de lærer, at der er rytmik i samtale. Dette vil fremme barnets sproglige udvikling.

Barnet kan sagtens have sociale relationer til flere mennesker samtidigt, og det er kun en fordel for barnets udvikling at møde forskellige mennesker.

Personlighed og individuelle forskelle

Spædbørn er unikke og forskellige fra fødslen. Dette gælder fx både stimuli-tærskel, individuelle behov og temperament.

Nogle forskere mener for eksempel, at man er født med et temperament, der bidrager til at forme den måde, man reagerer på sine omgivelser.

Børn er også forskellige i, hvor gode de er til at formidle deres egne behov. Nogle børn er gode til at trøste sig selv, fx ved at sutte på sine fingre, og disse børn vil ikke virke lige så ulykkelige, som de børn der ikke kan dette – og det vil naturligvis påvirke forældrenes måde at trøste på.

Nyfødte børn er altså helt deres egen person, og det kræver derfor en solid indsats at lære barnet godt at kende for, at man kan handle ud fra dets personlige behov.

Hvis du vil vide mere om hvordan du på bedst mulig vis lære din nyfødte at kende, og få gode råd til hvad du stiller op når baby græder, anbefaler vi at du ser webinaret “Den første tid med baby”, du finder dette her.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler