Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Sådan passer du på økonomien, når du får et barn

Sådan passer du på økonomien

Vidste du, at en familie bruger adskillige tusinde kroner på deres nyfødte barn alene i dets første år? Det er mange penge, og når det gøres op i praktisk udstyr, tilbehør, behov i dagligdagen samt alle andre ting, er det måske ikke usandsynligt at forestille sig, at det hurtigt løber op. Men det behøver det faktisk ikke:

Få gratis startpakker til din baby

Flere dagligvarekæder tilbyder gratis baby startpakker, der hjælper dig godt igang. Der er ingen grund til at undgå at gå på jagt efter samtlige muligheder for gratis tilbehør. I diverse hjælpepakker finder du typisk:

  • Vådservietter
  • Bleer
  • Vaskeklude
  • En sut

Du skal typisk være hurtig ude, da nogle startpakker kun er mulige at få i en begrænset periode af barnets levealder. Så skynd dig, inden tiden er gået. Det kræver blot en åben søgning på Google.

Køb online og søg efter rabatter

Når du skal købe udstyr som barnevogn, seng, tøj, bleer, skråstol, puslebord og meget andet, er det fint at gå på jagt i diverse baby- og børnebutikker, men lad dig blot inspirere.

Gå i stedet hjem og foretag dine køb online. Her er der både penge at spare i forhold til at handle i de fysiske butikker, og du kan tilmed være heldig at finde rabatkoder til diverse webshops, så du sparer endnu mere.

For nogle kan det være en overvælgende proces, og her kan de vante, rolige, hjemlige rammer  også gøre oplevelsen langt bedre.

Spar pengene på legetøjet

Det er faktisk en naturlig reaktion at ville forberede sig bedst muligt, inden dit barn kommer til verden, så du har en følelse af at have styr på alt, så der i hvert fald ikke mangler noget.

Men faktisk kan overdrevet forberedelse koste dig unødvendigt mange penge.

Der findes mange billeder af babyer og små børn med diverse tilbehør, og her ses typisk også farverigt legetøj, små byggeklodser og forskellige rangler som en del af helhedsbilledet, der hurtigt kan forplante et billede i hovedet af, hvordan scenariet bør være- og se ud.

Et simpelt råd er, at du bør spare på legetøjet. Hvis det er aktuelt, kan det være, at dit barn får legetøj i gave af familie og venner.

Desuden er et lille barn let at tilfredsstille og behøver hverken store mængder af legetøj eller legetøj af dyre mærker. Et barn kan underholdes af det mest simple, og det kan endda også være hjemmelavet.

Hvis du kan, bør du amme – vælg ellers billig modermælkserstatning

Hvis du er heldig at have valget mellem at amme eller at give modermælkserstatning, bør du vælge at amme. Det er det billigste alternativ og kræver eksempelvis kun permanent tilbehør som flasker og en termotaske til kommende udflugter.

Hvis du skal anvende modermælkserstatning, bør du styre uden om de dyreste produkter. Modermælkserstatning prissættes nemlig typisk ikke ud fra kvalitet men ud fra mærke, så der er ikke nogen grund til at gå efter det dyreste mærke. Du kan med ro i sindet vælge det billige alternativ, eftersom der er helt klare retningslinjer for, hvad modermælkserstatning skal leve op til for at kunne blive sat til salg i butikkerne, hvilket sikrer dig i samtlige af de muligheder, du bliver præsenteret for.

Lav din egen babymad, forbered i god tid og anret i større mængder og portioner

Når dit barn begynder at spise babymad, kan du overveje at lave din egen babymad. Du kan finde forskellige opskrifter på nettet, og der er penge at spare på at lave det selv, fremfor løbende at skulle købe det færdiglavet.

Hvis du vælger at lave din egen babymad, er det en god idé at forberede i god tid på den måde, så du ved, hvad du skal købe ind til i forhold til mængder og portionsanretning.

Fordelen ved at kunne portionsanrette er, at du kan forberede babymad til langt ud i fremtiden, så det står klar, når du har brug for det. Og det er ikke så lidt babymad, der skal til, når dit barn er i vækst.

Undgå at købe unødvendige ting

Du kan hurtigt komme til at købe for mange unødvendige ting i forberedelsesfasen, og meget af det kan du eventuelt ønske dig, hvis du holder babyshower, ved barnedåb eller lignende begivenheder.

Du kan prøve at tænke over, hvad de allermest nødvendige ting er, du er nødt til at anskaffe dig. Resten kan vente.

Det er fx ikke særligt nødvendigt med et pusletæppe, hvis du i forvejen har et tæppe, der kan fungere til samme formål. Man kan også få en opvarmer til vaskeklude, hvilket også er ret overflødigt, og dit barn behøver ikke at få vaskeklude opvarmet inden brug – det er muligvis din egen idé om, hvad der er bedst for dit barn.

Er du ligeledes lokket af et lille badekar, formet som en nuttet fisk, så kig den anden vej. Du har allerede et badevenligt kar til babyer i dit hus. Ja, det er faktisk indbygget – håndvasken! Den fungerer perfekt til præcist det samme formål.

Brug genanvendelige stofbleer

Flere af de babypakker, du kan få gratis hos diverse butikskæder, er begyndt at vedlægge genanvendelige stofbleer, hvilket er super godt og mere miljøvenligt.

Genanvendelige stofbleer koster mere i engangsbeløb, men holder langt længere, og det betaler sig i det lange løb.

Du kan fx købe stofbleer med en stykpris på omkring 11 kroner, og de kan vaskes mange gange. Til sammenligning giver du i gennemsnit 1 krone for hver engangsble, du anvender. For hver 11. dag har du altså tjent den genanvendelige stofble hjem.

Et barn kan sammenlagt bruge over 3.000 engangbleer, hvilket altså er flere tusinde kroner at spare.

Husk at registrere navnet på barnet inden seks måneder

Dette er en enkelt tommelfingerregel, som nogle desværre bliver straffet for. Med en nyfødt i huset flyver tiden, og derfor er det ærgerligt at få denne bøde.

Helt praktisk er det vigtigt at døbe dit barn, eller registrere navnet på dit barn, inden barnet runder seks måneder.

Hvis ikke barnets navn er registreret ifølge loven, kan du risikere en månedsbøde på 1.000 kr., indtil navnet på barnet er blevet registreret.

Køb brugt og undgå mærkerne

Når du skal købe tøj og tilbehør til dit nyfødte barn, er det med mulighed for at spare en del penge, hvis du køber brugt og undgår mærkevarerne.

Der er en stor og konstant rokering af tøj og tilbehør til babyer og børn, da de små mennesker konstant bliver større og vokser fra både tøj og ting, og det er ikke så få babyer og børn på landsplan!

Der er derfor mange muligheder for opkøb af brugt tøj, legetøj og andet tilbehør, hvis du blot søger efter det åbent på nettet, på køb-og-salg-sider og på sociale medier.

Mærkevarer i sig selv bør du undgå, da du blot ender med at betale ekstra for et bestemt mærke i nakken. Dit barn er alligevel med garanti ligeglad med mærket i nakken.

Du kan også være heldig at finde gratis tøj, der gives væk.

Desuden vokser dit barn hurtigt både fysisk i størrelse samt psykisk i forhold til interesser. At bruge mange penge på noget, der alligevel skal skiftes ud måneder efter – ja, og tage turen igen og igen med måneders mellemrum – er en uendelig pengemaskine.

Sælg videre

Ligesom du skal købe brugt, bør du også sælge diverse ting videre, når tiden er til det. Og det er den, som skrevet, jævnligt ad omgange efter en håndfuld måneder.

Som du køber ind, er der derfor tilsvarende at sælge ud af, inden du får set dig om. Det er ærgerligt at købe uden at sælge. Når du sælger videre bidrager det til at hjælpe på din økonomiske cirkulation, og sammenlagt vil du spare mange penge i det lange løb, hvis du bliver god til hele tiden at sælge videre.

Benyt gratis muligheder i lokalforeninger

Dette sidste forslag er taget med for at gøre opmærksom på, at der i mange lokalforeninger er flere gratis tilbud til babyer og små børn.

Det kan være gratis babysvømning, endagsudflugter, aftensmad og andre arrangementer, der både får dig og dit barn ud af huset for at mødes med andre ligesindede.

Det er blot med at undersøge mulighederne i dit eget lokalområde.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt