5 råd til nybagte forældre
Har du styr på hvilke babyprodukter du skal købe?

Målret dine køb af babyprodukter: 5 råd til nybagte forældre

Picture of Af sponsor
Af sponsor

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

For især førstegangsforældre er det en kæmpe omvæltning, når to bliver til tre og der pludselig skal tænkes i både bleer, sutter og alverdens andre former for tilbehør. Du kan derfor hurtigt komme ud for, at du bruger mange penge – som i rigtig mange penge, på diverse former for babyudstyr.

Nogle ting får du at vide, at du bare ikke kan klare dig uden, men oplever, at du sagtens kan det, mens du løbende også finder ud af, at bestemte former for babyudstyr og tilbehør kan være med til at gøre den første tid som forældre lidt lettere.

Jordemoder berit anbefaler olívy babycare

Men, hvad skal man købe? Mens der er både nice to have, så er der nogle ting, som du med tiden vil lære, at det er en nødvendighed at have – nogle endda i flere eksempler.

Her kan du få en række eksempler på praktiske ting, som du i den grad bør overveje at have på plads, når den lille kommer hjem.

#1 – Tøj, tøj og endnu mere tøj

Du kan meget nemt komme ud i, at du skal have et stort skab fyldt med babytøj, selvom tøjet er i meget små størrelser. En ble, der ikke er sat helt rigtigt eller bare bliver overfyldt, en motorik der først skal udvikles og en stor sandsynlighed for gylp efter de fleste måltider. Det er de knap så magiske øjeblikke, der også venter nybagte forældre i de første par år.

En ting er pænt og sødt tøj til de helt små, når de for eksempel skal vises frem for familien for første gang. Noget andet er, hvordan det fungerer i praksis. Her er slidstærkt, men behageligt, tøj en god ide, da det kan tåle de mange vaske, som det bliver udsat for på relativ kort tid.

Du kan selvfølgelig nedjustere behovet for, hvor mange sæt tøj du skal have til den lille, hvis du holder vaskemaskinen kørende det meste af tiden. Ellers vil 2-3 sæt tøj om dagen ikke være et dårligt udgangspunkt i de første par størrelser.

#2 – Barnevogn med praktiske tiltag

En god barnevogn står højt på listen hos de fleste nybagte mødre, der blot ønsker det bedste af det bedste til deres børn. Før familieforøgelsen kan det være svært at forstå, hvorfor man dog skal have så mange ting med, når man blot skal ud at gå, ud og handle eller på legeaftale.

En barnevogn med både plads til ting som sutteflasker, drikkedunke, vådservietter, ekstra tøj, lidt mad og hvad man ellers alt ikke kan få brug for, er bare noget, som vil gøre hverdagen lettere.

Det er blandt andet også derfor, at flere og flere producenter af barnevogne er begyndt at montere diverse former for praktiske tiltag på barnevognen, eller giver forældre mulighed for at tilkøbe disse ting og selv montere dem på barnevognen.

Hvis du er førstegangsforældre, så kan det være en rigtig god ting at tale med familie eller venner, som har eller lige har haft småbørn, da du så kan få førstehåndsberetninger og erfaringer fra andre i lignende situationer. Det kan give dig et meget bedre billede af, hvad du bør se efter i en barnevogn og vil med stor sandsynlighed komme med fif og input, som du ikke får på samme måde af ekspedienterne i butikkerne.

#3 – Stofbleer

Stofbleer? Sådan nogle til at komme på numsen? Nej, når man taler om stofbleer, så er det i langt de fleste tilfælde et stykke stof, som har nærmest samme universale egenskaber i forbindelse med småbørn, som gaffatape eller strips har det for gør det selv-manden.

Stofbleer vil du komme til at bruge til alt fra underlag, når du skifter ble, alternativ til servietter eller klude og nusseklude.

Ofte vil du også komme ud i at bruge stofbleer i forbindelse med amning eller madning af den lille, især når der lige skal bøvses af og der er fare for gylp.

Får du et barn, der gylper meget efter måltider, så kan du nemt komme ud for at bruge en håndfuld stofbleer eller to om dagen. Så her er det en rigtig god ide at have fyldt godt op med stofbleer, især hvis du ikke drømmer om at stå med hovedet i vasketøjet hele tiden.

#4 – Babysengetøj

Små børn er udover de mange glæder en garanti for, at du i de næste mange år vil have rigtigt meget vasketøj. Især mens børnene er helt små, vil du nemt komme ud for, at du skal igennem 3-4 sæt tøj om dagen.

De fleste har dog flere end en body til den lille, men du skal også gøre dig selv den tjeneste, at du har nogle ekstra sæt babysengetøj, så du ikke pludselig løber tør, når der lige har været et lille uheld midt om natten.

Uheld, hvor der kommer noget ud i den ene eller anden fra baby, er absolut ikke ualmindeligt. Du kan derfor nemt komme ud for, at du skal vaske sengetøj flere gange om ugen.

Derfor er det en rigtig god ide med baby sengetøj, som både er i kvalitet og som tåler at blive vasket jævnligt, uden det bliver slidt i stykker af det.

Sengetøjet vaskes som regel på 60 grader, mens du enkelte gange kan komme ud for, at det skal kogevaskes. Derfor er det særligt vigtigt, at du vælger noget babysengetøj, hvor du har mulighed for netop det. Og ikke mindst at du har sæt nok til, at du løbende kan have et på, mens 1-2 sæt er til vask.

Samtidig er det en god ide at sørge for, at du vælger noget babysengetøj, som er blødt og behageligt for din baby at ligge i. Det er trods alt med til at skabe en god nattesøvn, hvilket har meget at sige for hele familien.

#5 – Creme og salver

Livet kan være hårdt, især for en nyfødt, der skal vænne sig til livet udenfor mors mave og alle de ting, som livet byder på. Eksem, overbelastet hud og reaktioner på kemi hos den lille er alt sammen noget, som langt de fleste forældre støder på i de første år.

Rød numse, varmeknopper, tør hud og hvad der snart ikke alt ellers kan komme til, er ofte noget, som du kan afhjælpe ved brug af forskellige former for creme og salver. Nogle gange kræver det behandlinger og præparater på recept, hvor man skal gennem lægen.

Andre, som for eksempel overbelastet eller irriteret hud, kan du tit klare ved præparater købt på apoteket. Disse kan være gode at have på plads fra starten af, så du hurtigt kan afhjælpe en begyndende rød og irriteret numse.

På den måde kan du hurtigere hjælpe dit barn gennem problemet og dermed afhjælpe, at det bliver større og sætter sit præg på barnets ve og vel i flere dage.

Hvis du er i tvivl om, hvad du skal vælge, så tal med både sundhedsplejersken, lægen og dem i dit netværk, der har småbørn. Så kan du hurtigt blive sporet ind på produkter, der forhåbentligt ikke har bivirkninger for den lille. Der er selvfølgelig også andre babyprodukter, som du behøver i den første tid. Puslebord, underlag og så videre hører også med til den første tid. Men formålet med artiklen her har været at komme ind på flere af de produkter, som kan være med til at få det hele til at glide lettere i en tid, hvor man som forældre i den grad bliver sat på prøve. Forhåbentlig kan det være med til at give endnu flere en god start på den nye tilværelse.