Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Kønsscanning til dig der vil kende kønnet på dit barn

Kønsscanning hvornår?

Kønsscanning er en scanning, som du selv skal bestille tid til og betale for. I artiklen her kan du få viden om, hvordan det foregår, samt hvor tidligt det er muligt at fastslå kønnet på dit barn og hvad der kan være en hindring for, at gå ud fra scanningen med viden om dit barns køn.

Indholdsfortegnelse

Hvor tidligt kan man få lavet en kønsscanning?

For at man med sikkerhed kan fastslå kønnet på dit barn, kræver det at barnets køn er udviklet tilstrækkeligt, til at man kan skelne mellem kønnene.

Den dag du runder 14+0 i din graviditet, vil dit barns køn være udviklet således, at man ved en scanning vil kunne slå fast, om du venter en pige eller en dreng. Derfor kan du altså tidligst få tid til en kønsscanning den dag du runder 14+0.

Selvom kønnet selvfølgelig er bestemt på kromosom niveau allerede fra begyndelsen, og udviklingen er forskellig fra drenge og piger, så kan det være svært at se forskel på drenge-køn og pige-køn tidligt hos det lille foster. Derfor er det ikke muligt med sikker kønsscanning, før du er forbi uge 14+0 i din graviditet.

Derfor er det heller ikke muligt at få afsløret dit barns køn ved nakkefoldsscanningen, som finder sted mellem uge 11 og 13. Det kan dog ske, at personen der scanner dig, har et velkvalificeret bud på, hvilket køn du gemmer på i maven. Men mange steder har de ikke lyst til at afsløre dette, i frygt for at de tager fejl.

Hvad kan stå i vejen for at se kønnet efter uge 14+0?

Selvom du er rundet 14+0 i graviditeten, er der risiko for, at du går forgæves til en kønsscanning. Der er nemlig nogle faktorer, som kan stå i vejen for at kønnet kan afsløres ved en scanning. Det er f.eks. følgende faktorer:

  • Barnet ligger og skjuler sit køn
  • Lav mængde af fostervand
  • Kønsorganerne ikke er veludviklet
  • Meget overvægtig mor

Hvis du er blandt de få, som alligevel ikke kunne få sikkerhed for dit barns køn ved en kønsscanning, vil langt de fleste scanningsklinikker tilbyde dig en ny scanning uden beregning. Derfor er det en god ide, at du sikrer dig, at den klinik du vælger, har garanti for at du får kønnet at vide. På den måde sikrer du, at du ikke selv skal betale en ny scanning, hvis den lille ligger og gemmer sit køn.

Hvor får man lavet en kønsscanning?

I Danmark findes der i dag et hav af forskellige scanningsklinikker, hvor du kan bestille tid til en kønsscanning. Nogle klinikker har endda drop in mulighed, hvor du ikke behøver at bestille tid, men blot går hen og beder om en scanning.

Det bedste du kan gøre, hvis du ønsker en scanning, er at søge efter hvor du finde en klinik i nærheden af dig.

Hvor meget koster en kønsscanning?

Prisen på kønsscanning kan variere lidt, alt efter hvilken klinik du vælger og om du vil vide mere end blot kønnet. Der er nemlig klinikker, som tilbyder en større gennemgang af jeres barn, hvor andre “blot” har fokus på kønnet. Herudover kan det også variere om man får billeder og/eller video med hjem efter scanningen, da dette også kan påvirke prisen.

Men hvis du ønsker at kende kønnet på din baby når du er 14+0 og betaler dig fra det, skal du af med ca. 400-700 kr.

Hvordan får jeg afsløret kønnet på en festlig måde?

Flere og flere forældre ønsker at gøre noget særligt, når kønnet på deres baby afsløres. Derfor kan man hos mange klinikker, aftale at kønnet ikke afsløres under selve scanningen, men at I i stedet får et konfettirør eller en ballon i den rigtige farve med hjem. Her kan i lave en særlig lejlighed ud af afsløringen, måske endda i selskab med resten af familien.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt