Har du styr på kemien med småbørn i hjemmet?

Børn og kemi

Tag hånd om kemien i børnehøjde

Som gravid og forælder til småbørn kender du sikkert flere gode råd til, hvordan du skaber et hjem med mindre problematisk kemi for de mindste. Det kan være råd som: ’Brug svanemærkede plejeprodukter uden parfume til dit barn’. ’Undgå rygning i nærheden af barnet’. ’Vask tøj og andre tekstiler inden brug’.
Men de kemiske stoffer findes også steder i hjemmet, som du måske slet ikke tænker over: I luften, i støvet og måske endda i tasker og lommer, skabe og skuffer.

Den gode nyhed er, at det ikke behøver at være så svært at gøre noget ved det.
Derfor kommer to ministerier – Miljø- og Fødevareministeriet og Sundheds- Ældreministeriet – nu med en række gode råd til forældre med børn i 0-3 års alderen. Du kan også få flere tips på hjemmesiden kemiibørnehøjde.dk. Her kan du også hente nogle tjeklister, som hjælper dig med at huske kemien i det daglige.

Det er godt at lufte ud – også før sengetid

Forestil dig at skulle indånde den luft, du lige har brugt til at puste en ballon op med. Det er i princippet det, der sker, hvis dit barn befinder sig i lang tid i et lokale uden udluftning. Samtidig bliver partikler fra for eksempel levende lys, møbler og elektriske apparater hængende i stillestående luft og luftfugtigheden stiger. Blot 5 minutters udluftning med gennemtræk inden sengetid giver et sundere indeklima om natten. Du kan for eksempel gøre det til en vane at lufte ud, hvor dit barn sover, mens I børster tænder om aftenen.

Støvsugeren fjerner også kemi fra dit hjem

Nogle kemiske stoffer binder sig til støvpartikler. Hvis du fjerner støv og nullermænd én gang om ugen, hvor barnet sover og leger, så fjerner du automatisk også noget af kemien. Små børn bruger meget tid på gulvet og putter ofte legetøj og fingrene i munden. På den måde er de mere udsatte for støvet. Hvis du opbevarer legetøj i lukkede kasser, så undgår du støv på legetøjet, og det bliver samtidig nemmere at gøre rent.

Har du hovedpinepiller i tasker og skuffer?

Små børn opdager verden ved at smage på den. Derfor er det en god idé at holde medicin
uden for dit barns rækkevidde. Og helst i et aflåst medicinskab. Du kan også gøre det til en vane at give dine lommer, tasker og skuffer i børnehøjde et medicintjek. Her kan der være hovedpinepiller, vitaminpiller nikotintyggegummi, væske til e-cigaretter eller anden håndkøbsmedicin, som kan være farligt for dit barn.

Hvor står dine opvasketabs?

Vasketabs og rengøringsmidler kan indeholde stoffer, som er farlige for børn, hvis de ender i munden. Du kan forhindre forgiftningsulykker, hvis du stiller produkterne væk fra børnehøjde. Ulykker kan også ske, når produkterne er i brug. Derfor er det en god idé at WC-rensen eller en fyldt gulvspand med rengøringsmiddel, ikke får lov til at stå ubevogtet hen. Og så skal rengøringsmidler og andre kemikalier altid opbevares i den originale emballage.

Fisk er sundt for småbørn – men ikke tun

Det kan ikke siges ofte nok: Fisk er sund kost. Fisk indeholder mange næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer, som er vigtige for udviklingen af dit barns krop og hjerne. Til gengæld kan rovfisk som tun – både fersk og på dåse – indeholde kviksølv, som 0-3 årige børns hjerner er særligt sårbare overfor. Selv et enkelt måltid med tun vil kunne give et stort indtag af kviksølv i forhold til barnets lave kropsvægt. Derfor anbefales det, at børn under 3 år slet ikke spiser tun.

Kilde: kemiibørnehøjde.dk

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler