Forebyggelse af åreknuder i graviditeten

Forebyggelse af åreknuder i graviditeten

Der er mange kvinder, der udvikler åreknuder i graviditeten. De opstår i vener, som er de blodårer, der fører blodet retur til hjertet. Åreknuder kan derfor bedst beskrives som udvidede vener, der buler ud og typisk kan ses gennem huden. De kan ses som krøllede, blåviolette eller mørkfarvede blodkar på blandt andet læggene.

Der er også nogle kvinder, der får åreknuder omkring endetarm, skedeindgang eller på kønslæberne. Det er de færreste, der kommer til at opleve ubehag fra åreknuderne. Der er nogen, der klager over brændende og værkende fornemmelser. Endvidere er der også nogen, der føler sig tunge i benene som følge af åreknuder.

Hvordan kan jeg forebygge åreknuder i graviditeten?

Der kan ikke gives et sikkert svar på, i hvilken grad det er muligt at forebygge åreknuder i din graviditet. Det er dog muligt at begrænse omfanget af åreknuder i graviditeten. I de fleste tilfælde er det faktisk via relativt simple tiltag. Det er heldigvis noget, du kan blive klogere på herunder.

Sørg for at motionere

Det er vigtigt, at du sørger for at motionere regelmæssigt. Det er der flere gode grunde til. Det er dog særligt fordi det forbedrer din blodcirkulation. Derfor er det også med til at nedsætte risikoen for at dit blod ophober sig i venerne. Endvidere skal du også passe på din vægt. Hvis du tager på, vil det øge risikoen for åreknuder.

Hvis det er muligt for dig, så bør du også placere dine ben højt. Det er ikke altid, det er muligt, men du skal udnytte det, når du har muligheden for det. Det skal du både sørge for at gøre, når du slapper af i en lænestol, arbejder ved et skrivebord eller når du ligger ned om natten. Det vil nemlig nedbringe trykket i dine vener.

Du bør ikke sidde eller stå stille for længe

Du bør også undgå at sidde eller stå stille for længe. Du skal helst tage hyppige pauser, hvor du kan få lov til at strække og bevæge benene. Det er især gældende, når du står eller sidder og arbejder. Det er nemlig med til at nedsætte trykket i venerne og stimulere blodomløbet. Forbedre blodomløbet, så vil det ikke stoppe til.

Anskaf dig et par kompressionsstrømper

Du gør også klogt i at anskaffe dig et par kompressionsstrømper. Det er der flere gode grunde til, men det er dog især for at reducere udposning af venerne og modvirke hævede ben. Du bør trække dem på, før du står ud af sengen om morgenen, da du dermed er sikret den bedste effekt, så du får mest muligt ud af strømperne. Dertil skal du også have dem på hele dagen. De kan godt føles en tand ubehagelige, når du har dem på. Hvis det er varmt, så vil de også være varme at have på, da de er ret tykke. Hvis du har et ønske om at blive klogere på åreknuder, så bør du læse om noget mere fakta om åreknuder, så du ved, hvordan du skal gribe dem an.

Om forfatteren

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler