Påvirk din chance for at blive gravid
Du kan selv gøre noget for at påvirke dine chancer for at blive gravid.

Påvirk din chance for at blive gravid

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Der kan være mange forskellige grunde til, at det ikke lige lykkes at blive gravid omgående. Alder, vægt, motion og rygning har alt sammen en betydning for din evne til at blive gravid. Det er her, du selv kan gøre en aktiv indsats for at øge dine chancer for at blive gravid.

Sund kost og motion

Det første råd man kan give er, at sundhed og motion ofte kan knyttes til sundhedsrelaterede problemer i den vestlige verden. Og dette gælder også, når det kommer til infertilitet. For manden er sund kost lig med en større fertilitet. Dette er almen viden for dyreavlere, men det gælder altså også for os mennesker.

Hos kvinden er sund kost vigtig, ikke mindst fordi en stor del af den vigtigste udvikling af fostret sker i de første uger af graviditeten, inden kvinden som regel er klar over, at hun er gravid. Sund kost og motion er betydningsfuldt i forhold til kvindens fertilitet på den måde, at kvinder med et højt BMI har sværere ved at blive gravide end kvinder med et normalt BMI.

Overvægt og infertilitet

For et par, hvor begge er overvægtige, er chancerne endnu mindre. Hvis man er overvægtig og planlægger at blive gravid, stiger chancerne for at blive det, hvis man taber sig. I Vesten er overvægt et stort problem. Det samme er infertilitet. At der er en sammenhæng mellem de to, er skræmmende, da det ser ud til, at der er en regulær fedmeepidemi på vej.

Gå til vores BMI beregner her.

Undervægtighed og infertilitet

Manglende evne til at blive gravid gælder imidlertid også den anden vej i forhold til BMI tallene. Hvis man er undervægtig, er chancerne for at blive gravid mindre, end hvis man er normalvægtig. En hyppig årsag til infertilitet hos undervægtige kvinder er, at de lider af manglende eller uregelmæssig ægløsning. Så derfor: tjek din BMI i skemaet ovenfor og find ud af, om du måske skulle tabe dig eller tage på, for at forøge dine chancer for graviditet. I begge tilfælde er sund kost og motion med til at sikre et mere normalt BMI samt psykisk og fysisk velvære.

Jo før, jo bedre

Gennemsnitsalderen på førstegangsfødende kvinder var i 2008 oppe på 29 år. Og alderen har en væsentlig betydning i forhold til evnen til at blive gravid, idet kvinders fertilitet falder drastisk med alderen.

35 år er en væsentlig skillelinje, idet det er blevet bevist, at når kvinder er fyldt 35 år, så er 33 % ikke i stand til at blive gravide inden for et år, mens det er normalt, at 90 % er blevet gravide inden for et år, når de er yngre. Derfor; hvis der er nogen mulighed for det, så prioriter at få børn tidligere, da det giver langt højere chancer for graviditet.

Snak med en fertilitetsvejleder

Hos Babyplan.dk kan du få råd og vejledning omkring din fertilitet. Samtalen er endda gratis, så længe du har købt fertilitetstests hos dem gennem de seneste 6 måneder og endnu ikke har opnået graviditet. Læs mere om deres rådgivning samt tests på www.babyplan.dk.

Du kan også altid bestille en samtale via Babyplan.dk, for at kortlægge dine muligheder, så du ikke spilder tiden omkring din graviditet. Ofte kan det være rart at have en fagperson ved hånden, som ved, hvordan tingene hænger sammen. Så spørg hellere en gang for meget, end en for lidt.

Rygning påvirker fertiliteten

Det er bevist, at rygning påvirker fertiliteten. Samtidig kan rygning under graviditeten betyde, at barnets chancer for at få problemer med at reproducere sig stiger. Dette gælder både for kvinder og mænd. Og det antages, at rygning er årsag til ca. 1/6 del af dem, der har problemer med barnløshed hvert år. Vil du vide mere om de seneste studier omkring rygning og graviditet, så kan du læse denne artikel.

Link:
Sundhedsstyrelsen