Menstruationscyklus er den periode der ligger fra den første dag i din menstruation, til den første dag i din næste menstruation. Under denne cyklus sker en masse naturlige forandringer i kvindens hormonelle system og kønsorganer. Disse forandringer er nødvendige for at undfangelsen af et barn kan finde sted.
I artiklen her kan du blive klogere på, hvad det er der sker i kvindekroppen under en menstruationscyklus.
Hvor lang tid varer en menstruationscyklus?
En gennemsnitlig menstruationscyklus varer 28 dage. De 28 dage er det antal af dage der er mellem første dag i en menstruation til den næste menstruation begynder. For størstedelen af kvinder og unge piger, vil der være meget præcist 28 dage imellem de to menstruationer, men når det er sagt, er det ikke usædvanligt at have en cyklus, som afviger fra de 28 dage. For nogen er den kortere end de 28 dage og for andre er den længere.
Selvom regelmæssigheden på antallet af dage i en cyklus meget ofte er præcis for den enkelte kvinde, er der også kvinder, som oplever uregelmæssighed i antal af dage mellem deres menstruationer, hvilket kan være lige så normal en del af deres cyklus.
Dermed er en menstruationscyklus i gennemsnit 28 dage, men kan almindeligvis variere fra kvinde til kvinder og vare alt mellem 21-35 dage.
Hormonerne under en cyklus
Det er en række af hormoner, som styrer en kvindes menstruationscyklus. Der er tale om hormoner, som både udskilles i hjernen og i de kvindelige kønsorganer. Hvert enkelt hormon har en opgave og en placering i cyklussen, og opgaverne og placeringen er for nogle hormoner styret af hinanden.
Det er hormonerne FSH (follikelstimulerende hormon), østrogen, LH (lutopin) og progesteron, som er med til at danne den normale cyklus. Lad os kigge nærmere på de enkelte hormoner, hvor de dannes og hvilken funktion de har.
FSH
Dette produceres i hypofysen i hjernen. Formålet med hormonet er at stimulere æggestokkene til at klargøre et modent æg. Gennem blodet sender hormonet besked til æggestokkene. Her får hormonet ægblærer til at vokse og modnes i æggestokken. Selvom der i første omgang vokser flere ægblærer, er der kun et som vinder kapløbet og bliver større end de andre, som på et tidspunkt går til grunde.
Østrogen
Når ægblæren har nået en vis størrelse, begynder den at producere østrogen. Dette hormon har til opgave at opbygge slimhinden i livmoderen og at udløse hormonet LH, hvilket det gør, når det når et bestemt niveau.
LH (lutopin)
LH frigives fra hypofysen og er også kaldet “ægløsningshormonet”. Det gør det selvfølgelig fordi, det er det hormon som for ægblæren til at briste og frigive det modne æg, som herefter vandrer gennem æggeleder ned mod livmoderen. Dermed har ægløsningen fundet sted.
Fra det tidspunkt hvor ægget frigives og mindre end 24 timer frem, er ægget modent for befrugtning med en sædcelle. Befrugtes ægget ikke inden for denne periode, er det ikke længere muligt at blive gravid i denne menstruationscyklus.
Progesteron
Progesteron dannes i resterne fra den bristede ægblære. Når blæren brister og frigiver ægget, dannes noget man kalder det gule legeme. Det er her progesteron produceres sammen med hormonet østrogen.
Progesteron har til opgave at øge blodtilførslen i livmoderen og bygge videre på slimhinden i livmoderen, så slimhinden vokser og bliver sej og tyk og på den måde er klar til at modtage det befrugtede æg, hvis der skulle være et sådant på vej.
Hvis ægget ikke er befrugtet, vil produktionen af østrogen og progesteron falde i det gule legeme, hvilket bevirker at den fortykkede slimhinde i livmoderen, vil blive udstødt af din krop, og du vil dermed få din menstruation ca. 14 dage efter ægløsning.
Hvis ægget er blevet befrugtet under sin vej til livmoderen, vil det sætte sig fast i livmoderslimhinden, og du vil ikke få din menstruation idet slimhinden fortsat bliver i livmoderen og hjælper din graviditet godt på vej.
Hvor længe og hvor kraftig er en normal menstruation?
Når du når til det tidspunkt i din menstruationscyklus, hvor slimhinden frigives fordi ægget ikke er befrugtet, er det den første dag i din menstruation. Der er ikke nogen regler for hvor meget og hvor længe man må bløde. Dermed kan det variere meget fra kvinde til kvinde, hvor kraftig blødningen er og hvor længe den varer ved. Det typiske er dog, at du bløder mellem 2-5 dage, og at mængden af blødning i de dage måler ca. 80 ml.
Hvad skal du være opmærksom på hvis du gerne vil være gravid?
Som skrevet under afsnittet om hormoner, har du mindre end 24 timer i hver cyklus, hvor du har mulighed for at opnå graviditet, da ægget kun er gennemtrængeligt for sædcellen i så kort en periode.
Dermed skal du altså sikre dig, at du har sædceller i nærheden af ægget, i de timer hvor befrugtning er muligt. Dermed er det en god ide, at være opmærksom på, hvornår ægløsningen finder sted i din krop.
Der findes flere måder, hvorpå man kan kende tidspunktet for ægløsning. Nogle kvinder vælger at investere i ægløsningstest, hvor man tester i urinen, om ægløsningen finder sted. Nogle kvinder ved med sikkerhed hvornår de har ægløsning, fordi de kan mærke det i kroppen. Dette er muligt fordi der rent faktisk er en del symptomer, som du kan være opmærksom på, hvis du gerne vil vide hvornår du har ægløsning.
Det kan fx. være:
- Lille temperaturstigning
- Kvalme og utilpashed
- Smerter i underlivet
- Væske i brysterne, med ømhed til følge
- Øget puls
- Sensitiv lugtesans
Ved at være opmærksom på disse symptomer, kan du altså sikre dig, at du har samleje på det helt rigtige tidspunkt i din cyklus, hvis du gerne vil være gravid. Det skal dog bemærkes, at sædceller kan overleve flere døgn i kvindens krop. Dermed kan samleje hver 3. dag også sikre dig, at du har friske sædceller tilstede, når du har ægløsning.
Video om menstruationscyklus
Her kan du få yderligere forklaring på det komplekse hormonsystem der finder sted i din menstruationscyklus.
Artiklen indeholder links til partnere hvor Gravid.dk kan få en kommision for henvisning af en kunde.