Logo Gravid.dk
Søg
Close this search box.
Livsstil, kultur og infertilitet
Årsager til barnløshed kan være mange.

Livsstil, kultur og infertilitet

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Årsagerne til barnløshed er ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder med 40% til hver. Nogle af grundene til ufrivillig barnløshed er forstyrrelser i ægløsningen, dårlig sædkvalitet, problemer med æggelederne eller en kombination af disse elementer. Men hos 10-15 % af de af ufrivilligt barnløse, der er i behandling, findes der ikke nogen kendt årsag til, hvorfor de har problemer med at få børn.

Alder og fertilitet

Nogle par opnår at blive gravide lettere end andre, men der er også generelle faktorer, der har en betydning for, hvor fertil man er. Det gælder f.eks. at jo yngre man er, desto større er chancerne for graviditet. Unge par i tyverne har en høj graviditetschance på omkring 25% pr. måned. Hvis man befinder sig midt i 30’erne, er graviditetschancen pr. måned kun halv så stor, nemlig 12%, og efter 40 års alderen er chancen pr. måned kun omkring 5%.

Risikoen for ufrivillig abort stiger også kraftigt med alderen.

For alderen:

  • 15-24 år er risikoen på 9,5%
  • 25-29 år – l0%
  • 30-34 år – 11,7%
  • 35-39 år – 17,7%
  • 40-44 år – 33,8%
  • Over 44 år – 53,2%

Infertilitet og skadelige stoffer i vores hverdag

I dag hersker der blandt læger og forskere stor mistanke om, at de skadelige stoffer vi omgiver os med i vores dagligdag er årsag til, at mange har svært ved at blive gravide. De stoffer, som primært er under mistanke, er de hormonforstyrrende stoffer som eksempelvis ftalater, der bruges til at blødgøre plastic samt parabener, der findes i cremer og kosmetik.

Det mistænkes, at disse stoffer ikke bare påvirker evnen til at blive gravid, men ligeledes kan være påvirkende til, at den næste generation får problemer med fertiliteten. Miljøministeriet påbegyndte i 2011 en undersøgelse for at finde ud af, hvordan de skadelige kemiske stoffer i vores hverdag påvirker graviditeten.

Hvis du allerede nu vil have gode tips til, hvordan du kan undgå skadelige stoffer i din hverdag, så har Miljøministeriet udgivet denne artikel.

Her kan man læse om gode vaner, som det er anbefalelsesværdigt at følge under graviditeten og amningen, men det er altså også en god idé at tænke sig om, hvis man prøver at blive gravid. Påvirkningen af skadelige stoffer kan have betydning for problemerne med at få børn.

Kost, motion, over- og undervægt

Udover alderen spiller også kost, motion, over- og undervægt en vigtig rolle i forhold til at blive gravid. Det er vigtigt, at både manden og kvinden spiser sund kost. For kvinden er det vigtigt, idet vejen til at skabe et sundt og modstandsdygtigt foster sker gennem den ernæring, hun indtager. Cellerne i barnets krop er allermest sårbare over for virkningen af dårlig ernæring, når de deler sig, og  størstedelen af celledelingen finder sted i de første uger af graviditeten, allerede inden kvinden er klar over, at hun er gravid. For manden betyder sund kost og ernæring, at han bliver mere fertil.

Hvis kvinden er overvægtig eller undervægtig, kan det have en indflydelse på menstruationens regelmæssighed. Overvægtighed kan endvidere medvirke til sukkersyge under graviditeten, hvilket er til fare for både mor og barn. Derfor er det vigtigt, at kvinden har en passende vægt, for at opnå den optimale chance for at blive gravid. Det kan man bestemme ved hjælp af BMI. Vægt i forhold til højde skal ligge et sted i 20’erne. Hvis tallet er mindre end 19, kan det betyde, at man er undervægtig, og hvis det er højere end 25, tyder det på overvægt.

På denne BMI beregner, kan du tjekke din BMI i forhold til overvægt og undervægt.

Det har ligeledes en betydning for mandens fertilitet, hvis han er overvægtig, idet fedme reducerer testosteronproduktionen.

Motion er vigtigt for at have en sund krop. For meget motion kan dog have en negativ påvirkning i forhold til kvindens chancer for graviditet, idet overdreven motion kan forsinke eller helt forhindre ægløsning og menstruation. Tilpas motion er vigtigt for at holde kroppen sund. Derfor er det vigtigt, at man motionerer, også efter man er blevet gravid. Undersøgelser har vist, at mangel på motion også kan være medvirkende til et forringet sædcelleantal hos manden – så derfor er det vigtigt for begge parter at holde sig i god form.

X-faktoren

Fordelene ved motion er, at det udover at forbedre fysikken, ligeledes øger det psykiske velvære. Motion frigiver endorfiner – kroppens egen lykkestof, som er med til at reducere spændinger, aggressioner samt giver bedre humør. Og psyken spiller også en stor rolle, når man forsøger at blive gravid. Eksempelvis ser man nogle gange, at et par behøver hjælp for at undfange barn nr. 1 eller nr. 2. Et barn lykkes måske først efter en årrække af behandlinger, mens det næste barn kommer helt af sig selv. Det er derfor ikke helt umuligt selv at påvirke chancerne for undfangelse – både fysisk og psykisk.

Derfor kan det også være en hjælp at lade andre vide, at man har problemer med at få børn. At åbne op og dele sine tanker og følelser med andre, kan være med til at lette noget af trykket fra parforholdet.

Logo Gravid.dk
Søg
Close this search box.