Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Graviditetstegn

Gravid

Er jeg mon gravid? Skal jeg tage en graviditetstest?

Allerede fra det øjeblik, hvor det befrugtede æg sætter sig fast i livmoderen, begynder den hormonelle påvirkning af din krop med graviditetshormonet HCG.

Det er det hormon, som en graviditetstest måler i din urin. Hormonet kan også forårsage mange andre påvirkninger på din krop. Her har vi samlet en liste over de tegn, der måske kan fortælle dig, at du er gravid.

Det skal lige bemærkes, at det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor tidligt og hvor mange symptomer, man oplever fra graviditeten og at den sikreste måde at fastslå en graviditet, er ved hjælp af en graviditetstest. 

Liste over graviditetstegn

Træthed

Et af de første tegn på graviditet er normalt trætheden. De fleste gravide oplever, at de er mere trætte end normalt. I den første tid kan du opleve en helt uhyrlig træthed, der kræver, at du bare sover, sover og sover. Det er helt normalt og det går som regel over, når du når hen omkring uge 10 – 11.

Øget tissetrang

Helt tidligt i graviditeten kan du opleve en trang til at tisse, der kan opleves som næsten konstant. Selvom du lige har været på toilettet, kan du næsten omgående igen føle, at du skal tisse.

Den øgede tissetrang opstår ikke, fordi den lille spire i din mave allerede er vokset og trykker på din blære. Nej, den opstår pga. hormonforandringerne i din krop – og de begynder at påvirke din krop allerede fra det øjeblik, embryonet sætter sig fast i livmodervæggen.

Læs mere om dette i Graviditetskalenderen under uge 3/4. uge.

Senere i graviditeten kan den øgede tissetrang godt være et resultat af, at barnet er blevet så stort, at det kan presse på blæren.

Kvalme

Nogle kvinder oplever allerede tidligt i graviditeten, at de har morgenkvalme. Nogle kvinder får slet ikke kvalme i graviditeten, mens andre døjer med den under hele graviditeten. Det er meget forskelligt fra gravid til gravid. Heldigvis er der nogle gamle råd mod kvalme.

Ømhed i bækkenet

Nogle kvinder bliver allerede ømme i bækkenet, inden de opdager, at de er gravide. Det er hormonpåvirkningen, der skaber ømheden i bækkenet – ikke vægten fra barnet. Hormonpåvirkningen blødgør dine led og dette kan medføre smerter for nogle.

Ømme bryster/brystspændinger

Dette kan være et af de helt tidlige tegn på graviditet. Dine bryster kan føles, som om det stikker og prikker i dem eller de kan blive meget ømme.

Brystvorten kan blive mørkere og større, mens området omkring brystvorten, kaldet areola, også bliver større og mørkere. De små knopper i området omkring brystvorten kan vokse en smule, hvilket er helt naturligt. De bliver normal størrelse igen efter endt amning.

Lede ved bestemte lugte og madvarer

Du kan pludselig opleve at føle en uforklarlig lede ved bestemte madvarer. Fersk kylling kan for eksempel være noget af det klammeste, du nogensinde har været i kontakt med – og du kan blive overvældet af en følelse af, at noget lugter så grimt, at du har lyst til at kaste op, hvis du er i nærheden af det.

Trang til bestemte madvarer

Mange oplever, at der er en bestemt madvare, som de har særligt lyst til, mens de er gravide. Pludselig kan trangen til kage eller æbler være overvældende, uden at du før har været specielt vild med netop disse ting.

Mere følsom

Den forandring din krop gennemgår kan betyde, at du er mere følsom, end du tidligere har været. Du kan måske få lyst til at græde over de mærkeligste ting.

Udflåd

Du kan opleve en øgning i din udflåd fra skeden, når du er gravid. Udflåden vil være hvid-gullig, men omkring den tid, hvor du skulle have haft din menstruation kan du opleve, at der kommer lidt brunt udflåd. Det kan stamme fra den lille blødning, der sker, når ægget sætter sig fast i livmoderen.

Udebleven menstruation

Mange kvinder oplever fra tid til anden, at deres menstruation udebliver, uden at det betyder, at de er blevet gravide. Din cyklus kan godt variere fra måned til måned uden du er gravid. Hvis du normalt har en uregelmæssig cyklus, skal du nok slå koldt vand i blodet, hvis din menstruation udebliver, men…

En udebleven menstruation kan være et af tegnene på, at du er gravid. De fleste gravide oplever ikke blødninger under graviditeten.

Graviditetstest

Hvis du har oplevet nogle af de ovenstående symptomer, kan det være en god idé at tage en graviditetstest. En graviditetstest kan med næsten 100% sikkerhed fortælle dig, om du er gravid.

Nogle kvinder kan allerede teste et par dage før, de skulle have haft deres menstruation, mens andre må gå et par dage over, før de kan være sikre på at få to streger.

Hos Babyplan.dk kan du købe graviditetstests online, nemt og diskret. Samtidig har du også muligheden for at købe både ægløsningstests og en sædtest med, hvis nu det viser sig, at du ikke er gravid. Ydermere får I også privat rådgivning omkring fertilitet, hvis I stadig, efter 6 måneder, ikke har opnået graviditet.

Artiklen indeholder sponsoreret links

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt