Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

Fravær ved behandling for barnløshed, adoption og dødfødsel

Barsel/fravær i forbindelse med behandling for barnløshed, adoption og dødfødsel

Her kan du læse om, hvilke rettigheder du har til at holde fri fra arbejdet i forbindelse med behandling for barnløshed, adoption og dødfødsel.

Rettigheder under behandling for barnløshed

Behandling for barnløshed giver for de fleste en del fravær fra deres arbejde. Behandlingerne skal så vidt det er muligt planlægges uden for arbejdstiden, hvilket kan være udfordrende, da de fleste behandlinger for barnløshed er betinget af, at behandlingen udføres på bestemte tidspunkter og ofte med meget kort planlægningstid. Derfor går behandlingen, hvis der er tale om sygelige forhold, ind under sygedagpengeloven. Reglen gælder dog kun den af parterne, der lider under sygelige forhold. Det er den praktiserende læge, der skal verificere, at der er tale om sygelige forhold. Hvis dette er tilfældet, søges om en paragraf 56 aftale, som vil give din arbejdsgiver ret til refusion under dit fravær.

Rettigheder under adoption

Under barselsloven hedder det:

Adoptanter, der opholder sig i udlandet for at modtage et barn, har ret til højst 4 ugers fravær inden modtagelsen af barnet. De 4 uger kan forlænges op til det dobbelte, hvis omstændigheder ikke forårsaget af adoptanterne kræver det. For børn, der adopteres i Danmark, gælder denne regel 1 uge før modtagelse med mulighed for forlængelse op til 2 uger.

Den ene af adoptanterne har ret til fravær fra arbejdet i 14 uger efter modtagelsen af barnet. Der er dog ret til 2 ugers samtidigt fravær, svarende til faderens orlov under normale barselsregler. Efter de 14 uger står der 32 ugers barsel til disposition, som forældrene kan vælge at fordele frit imellem sig, ligesom der også er mulighed for forlængelse af barslen med 8 og 6 uger.

Hvis et adopteret barn dør inden den 32. uge efter modtagelsen af barnet, har en af de adoptionssøgende forældre ret til fravær i 14 uger efter barnets død.

Rettigheder angående dødfødsel eller barnets død

Hvis barnet er dødfødt, dør eller bliver bortadopteret inden den 32. uge efter fødslen, har moderen ret til fravær i 14 uger efter barnets død eller bortadoption. Faderen har ret til 2 ugers fravær fra arbejdet inden for 14 uger efter barnets død.

Her kan du læse mere om loven

 

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt