Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation
Gravid.dk på Trustpilot

Årsager til infertilitet

Årsager til infertilitet
Har I svært ved at undfange en baby, kan I måske finde årsagen her.

De fleste ufrivilligt barnløse par er infertile, men ikke sterile – det vil sige, der findes en mulighed for, at de kan blive gravide med behandling. For 1 ud af 4 par i behandling for barnløshed, ender behandlingen ikke med et barn.

For langt de fleste skyldes infertilitet ægløsningsproblemer, lidelser i æggestokkene og dårlig sædkvalitet – eller det kan være en kombination af disse ting. I det følgende beskrives, hvilke konkrete lidelser, der hører under de 3 årsager:

Årsager til infertilitet hos kvinden:

  • Ægløsningsproblemer
  • Lidelser i æggestokkene, æggeledere og livmoderen

Herunder kommer en række eksempler på, hvilke lidelser, der kan være eller kan have været årsag til infertilitet hos kvinden.

PCOS

PCOS betyder Polycystisk Ovarie Syndrom. Kvinder der lider af PCOS, og det gør ca. 5-10% af kvinder i den fødedygtige alder i Danmark, kan have vanskeligheder ved at blive gravide.

Der kan være tre ting på færde, når en kvinde har PCOS.

  1. Ingen eller meget få ægløsninger og uregelmæssig menstruation.
  2. Forøgede værdier af det mandlige kønshormon, testosteron
  3. Små blærer på æggestokkene

Kvinder der lider af PCOS har ikke nødvendigvis de samme symptomer, da kun to af de ovennævnte tre lidelser skal være til stede, for at der er tale PCOS. Nogle kvinder med PCOS har ikke problemer med at blive gravide, mens det er nødvendigt for andre at komme i behandling for at blive gravide.

Klamydia

Klamydia er en kønssygdom, der smitter gennem usikker sex. Hvis du har klamydia eller har haft klamydia, skal du i behandling. Hvis ikke du behandles for klamydia, kan infektionen betyde, at du kan få svært ved at blive gravid.

Dette skyldes, at klamydia kan give underlivsbetændelse og underlivsbetændelse kan medføre en ødelæggelse af æggelederen, der betyder, at det befrugtede æg ikke kan passere æggelederen og komme ned til livmoderen.

Underlivsbetændelse

Underlivsbetændelse er bakterier, der forårsager betændelse i livmoderen, æggeledere og æggestokke. Oftest angribes æggelederne af infektionen.

I svære tilfælde eller i tilfælde, hvor betændelsen ikke opdages og behandles, kan underlivsbetændelse føre til, at kvinden får svært ved at blive gravid. Det sker, fordi underlivsbetændelse kan forårsage ødelæggelser på æggelederne, hvis den ikke behandles hurtigt. Æggelederne kan blive helt eller delvist lukkede pga. infektion, og det er ensbetydende med, at ægget ikke kan passere.

Du opdager underlivsbetændelse ved, at du har feber og smerter i underlivet.

Endometriose

Endometriose er en kronisk sygdom, der rammer 4-7% af alle kvinder i Danmark.

Sygdommen kan betyde, at der sker store skader i underlivet med infertilitet til følge.

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor meget skade i underlivet endometriose forvolder, men det kan være årsagen til infertilitet eller nedsat fertilitet.

Du kan læse mere om endometriose her: Endometriose Foreningen

Årsager til infertilitet hos manden:

  • Dårlig sædkvalitet

En mand kan have dårlig sædkvalitet i forskellige niveauer. Årsagerne til dårlig sædkvalitet kan skyldes:

  •  En medfødt lidelse hos manden.
  •  Infektionssygdomme som f.eks. klamydia.
  • Et resultat af livsstil. Her spiller rygning, alkohol, medicinforbrug samt kemiske stoffer i vores hverdag en rolle.

Uforklarlig barnløshed

Hos nogle par, der har svært ved at blive gravide, findes der ikke umiddelbart en årsag. Både manden og kvinden har gode resultater i forhold til undersøgelser af fertiliteten, men trods det, kan de stadig ikke blive gravide.

Uforklarlig barnløshed findes hos ca. 10-15% i fertilitetsbehandling.

Her kan du læse mere om, hvad kan være ukendte årsager til barnløshed.

Del artikel:

Facebook
Twitter
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Fadertyper
Gravid
Fadertyper

Alle forældre har deres helt egen måde at være forældre på. Meget groft kan man dog ridse to forskellige typer fædre op. Gennem undersøgelser af nye forældres erfaringer og følelser, har man sammenlignet reaktioner og mønstre, og det er ud fra sådan en sammenligning, at der har dannet

Vælling fra 4 måneder
Baby
Vælling fra 4 måneder

Det tager ikke ret lang tid at lave hjemmelavet mad til sit barn. Og det giver den store fordel, at du ved præcist, hvad der er i maden. Her får du god inspiration, med opskrifter på vælling til den lille.