Hud mod hud
Hud mod hud efter fødslen har stor betydning for dit lille barn.

Hvilken betydning har hud mod hud efter fødslen?

Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Hud mod hud efter fødslen er et mere moderne fænomen. Det betyder i al sin enkelthed, hud som rører ved hud. I artiklen her kan du læse om hvilken betydning det har, når et nyfødt barn ligger hud mod hud.

Hvad er hud mod hud?

Hvilken betydning har hud mod hud efter fødslen?

Når der er tale om hud mod hud efter fødslen, betyder det, at det lille nyfødte barn ligger med sin nøgne krop op imod mors eller fars nøgne brysthud.

På billedet her, ser du et eksempel på hud mod hud. Det nyfødte barn er placeret på morderens bare brystkasse. Det er vigtigt, at der ikke ligger et lag af dyne eller tæppe mellem barnet og moderen, men at der er tale om total hudkontakt.

Når barnet placeres sådan, medfører det en række fordele for såvel mor som for barnet. I artiklen her er der fokus på tiden lige efter fødslen. Men i virkeligheden vil jeg varmt anbefale, at I begge, i ugerne efter fødslen, har barnets bare hud placeret mod jeres egen bare hud, så meget som muligt.

Fordelene ved hud mod hud for barnet

Når et barn placeres på brystet hos moderen eller faderen, har det mange fordele for barnet. Det betyder at barnet får en rigtig god start på livet, når den lille ligger nøgen hos sin mor eller far.

Her ser du en liste, med de fordele der er for barnet. Under listen får du en nærmere beskrivelse af hvert enkelt punkt:

  • Regulerer barnets blodsukker
  • Stabiliserer barnets kropstemperatur
  • Giver barnet en optimal hjertefrekvens
  • Giver barnet en optimal respirationsfrekvens
  • Øger barnets parathed til at ”tage” brystet
  • Mindre gråd fra barnet

Regulerer barnets blodsukker

Det nyfødte barn kommer med nogle sukkerdepoter, som er blevet opbygget gennem de sidste uger af graviditeten. Under fostertilværelsen har barnet været forsynet med sukker fra moderen, og har derfor som udgangspunkt ikke tæret på sine egne depoter før fødslen.

Efter fødslen falder blodsukkeret hos barnet, og det er her de opbyggede depoter tages i brug. Jo mere stabilt barnets blodsukker er, jo bedre holder depoterne. Derfor er det af stor betydning for det nyfødte barn, at dets blodsukker bevares stabilt. Når barnet placeres med sin nøgne krop mod nøgen hud, vil den lille krop altså opnå et bedre reguleret blodsukker.

Stabiliserer barnets kropstemperatur

Et nyfødt barn har brugt en del af sine ressourcer på at blive født. Det er derfor vigtigt, at barnets energi bruges så optimalt som muligt lige efter fødslen.
Hvis et nyfødt barn får en lav kropstemperatur, vil barnet prioritere sin energi til at stabilisere denne. Når man via hud mod hud holder barnets temperatur stabil, vil barnet kunne bruge sine ressourcer på f.eks. at lære at spise ved brystet, eller at lære mor og far at kende.

Hud kontakten har ikke kun en effekt af at holde barnet varmt. Den formår også at give barnet en stabil og god temperatur i modsætning til kunstig varme.

Giver barnet en optimal hjertefrekvens

Når det kommer til hjertefrekvensen, er det også vigtigt at holde denne stabil. En høj frekvens vil nemlig også tære på barnets depoter. Når barnet ligger med den nøgne hud mod moderens bryst, sikres det at barnet har en optimal hjertefrekvens og derfor ikke gøre unødig brug af ressourcerne.

Giver barnet en optimal respirationsfrekvens

Præcis som med hjertefrekvensen har det nyfødte barn brug for en optimal respirationsfrekvens, for ikke at bruge unødig energi. Når barnet ligger hud mod hud og alt i øvrigt er normalt, sikres at barnet har en optimal respirationsfrekvens.

Øger barnets parathed til at ”tage” brystet

Igennem meget forskning er det påvist, at nyfødte børn bliver hurtigere og bedre parat til at tage fat i brystet, når de ligger hud mod hud på brystet af moderen.

Det er mest optimalt for amningen hvis hudkontakten opstår så hurtig som muligt, og gerne inden for de første 2 timer efter fødslen.

Mindre gråd fra barnet

Når barnet fødes kender det allerede lugten af sin mor og denne lugt vil skabe tryghed for barnet. Derfor er en af årsagerne til, at man oplever minder gråd hos børn, som ligger hud mod hud, at de nemmere kan lugte deres mor. Dette skaber tryghed hos barnet.

Ligeledes vil alle de andre fordele være med til, at spare barnet for at have behov for at fortælle, at noget ikke er optimalt. Den eneste måde barnet kan forsøge at give udtryk for at noget kan være bedre, er via gråd.

Fordele ved hud mod hud hos mor

Det er ikke kun barnet, der kan nyde godt af de mange fordele ved hudkontakten imellem mor og barn. Mor vil nemlig også kunne drage nedenstående fordele af kontakten. Under de listede fordele finder du en nærmere beskrivelse af dem:

  • Øger mors oxytocin
  • Øger mors følelse af samhørighed med barnet
  • Mindre gråd fra barnet

Øger mors oxytocin

Oxytocin er et hormon, som kroppen danner og bruger til forskelligt. Det bruges blandt andet til at skabe veer i kroppen. Selvom fødslen er overstået, har en nybagt mor fortsat brug for at kroppen laver veer. Der skal nemlig laves såkaldte efterveer. Disse er med til at mindske blødningen efter fødslen, idet livmoderen trækker sig sammen i forbindelse med en efter-ve.

Ydermere har oxytocin en positiv effekt på nedløbsrefleksen. Det er den refleks som hjælper mælken til at løbe fra brysterne. Dette er også en af årsagerne til, at hud mod hud har en positiv effekt på amningen.

Øger mors følelse af samhørighed med barnet

Oxytocin er også kendt som kærlighedshormonet eller lykkehormonet. Dermed vil et øget niveau af dette hormon være med til at skabe kærlighed og glæde hos moderen, som vil øge følelsen af samhørighed mellem mor og barn.

Mindre gråd fra barnet

Mindre gråd må anses for at være en fordel for både mor og barn. Under fordele for barnet kan du læse mere om, hvorfor hudkontakt er med til at skabe mindre gråd hos det nyfødte barn.

Hud mod hud hos mor eller far – gør det en forskel?

De bedste resultater og fordele for barnet, er, når barnet ligger på moderens hud. Men der er tilfælde, hvor mor ikke har mulighed for at have sit barn liggende på sit nøgne bryst.

Hvis sådanne situationer opstår, er der stadig mange fordele at hente ved hud mod hud. Derfor er det en god ide, at farmand altid står klar til at tage sit nyfødte barn ind på brystet.

Det kan være en gave for en far, at få lov til at opleve den første kontakt med barnets hud mod hud. Hvis ikke du som far har dit barn liggende umiddelbart efter fødslen, kan det varmt anbefales, at du alligevel smider din bluse, når du første gang får dit barn i armene. Uanset om det er 1 time eller 1 dag efter, kan det være rart for jer begge.

Ligesom det kan være med til at skabe den tilknytning, som skal skabes imellem far og barn.