Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

3 tip til sjov Tommy Time

Tommy Time baby

Tommy time betyder i alt sin enkelthed, den tid hvor baby ligger på maven i vågen tilstand.
Det er vigtig træning, som du bør lave med dit barn, men mange forældre får ikke begyndt tidligt nok, og kæmper med at få deres barn til overhovedet at ville ligge på maven og lege.

I artiklen her får du viden om, hvornår du bør begynde, hvor ofte I bør lade jeres barn ligge på maven, samt gode råd til hvordan I kan gøre det til en sjov og udviklende leg.

Indholdsfortegnelse

Hvornår skal I begynde med Tommy Time?

Det er vigtigt at I træner jeres barn i at ligge på maven, allerede fra starten. Det betyder faktisk, at I allerede bør implementere Tommy Time i jeres hverdag lige efter fødslen. Jo før I begynder med at lægge jeres nyfødte barn på maven, jo hurtigere får barnet trænet sig op til at have det sjovt, i denne stilling.

Derfor er anbefalingen, at I sørger for dagligt at lægge jeres barn på maven, fra I kommer hjem fra hospitalet. Man kan aldrig begynde for tidligt, så det er bare med at komme i gang.

Hvorfor er Tommy Time vigtigt?

Når dit lille barn ligger på maven og løfter hovedet, vil det træne musklerne og evnen til at kunne holde hovedet selv.

Herudover vil barnet træne sin muskel- og ledsans, som er den sans, vi alle bruger til at registrerer kroppens og de forskellige kropsdeles position og bevægelse i forhold til hinanden. Det er altså den sans, vi bruger for at vide, hvordan vores krop vender, hvordan vi skal bevæge os og hvor vi er placeret i forhold til rummet vi befinder os i og andre mennesker vi er i nærheden af.

Det er altså en vigtig sans, som skal udvikle sig ved blandt andet at blive stimuleret, hvilket du blandt andet gør ved dagligt at lade dit barn ligge på maven og træne det i at holde hovedet oppe.

Generelt stimulere du dit barns udvikling ved dagligt at give dit barn tid til at ligge på maven. Forskningen har nemlig vist, at børn som ligger meget på maven og leger, også er hurtigere til at trille rundt om sin egen akse samt hurtigere til at kravle.

En anden fordel du vinder, ved at dit barn laver daglig leg på maven, er at risikoen minimeres, for at dit barn udvikler skævhed i sit kranie.

Hvornår på dagen er Tommy Time godt at lave?

Det er altid en god ide, at udføre Tommy Time på tidspunkter hvor dit barn er frisk. Det er altså ikke lige før middagsluren, at du skal planlægge, at dit barn skal træne sig i at ligge på maven. Derimod er det bedste tidspunkt, når du har et veludhvilet barn, som har spist og fået en tør ble.

I forhold til mad skal du dog være opmærksom på, at en overfyldt mave kan være ubehageligt at ligge på. Så prøv om du har mulighed for at trække den en halv til en hel time efter et måltid.

Et godt råd er, at du gør det til en daglig vane, at dit barn skal ligge på maven. Det kan for eksempel være at du laver et fast ritual med lige at vende dit barn om på maven, når du har puslet dit barn. En af fordelene ved at gøre det i forbindelse med bleskift er, at du kan lægge barnet med hovedet i fodenden af puslepuden. Hvis du så selv går ned i knæ, kan du fange dit barns opmærksomhed, uden at barnet behøver at løfte hovedet meget højt. Specielt med det helt lille barn, er dette et godt sted at træne.

3 tip til hvordan du gør det til en sjov leg

 • Tal eller syng til dit barn
  Du er uden undtagelse den der giver dit barn ultimativt mest tryghed. Derfor er det en god ide, at du taler eller synger for dit barn, imens den lille ligger på maven. Specielt i begyndelsen, hvor det er mest hårdt for barnet, er der brug for opmuntring, hvilket du giver ved at tale, rose eller synge for dit barn.
 • Brug spejl eller legetøj
  Når den lille har lært at løfte sig lidt, men det stadig er hårdt, er det en god ide at bruge et spejl, eller noget legetøj, som kan ligge under barnet og fange interessen. Så det er anstrengelsen værd, at løfte hovedet op. Børn elsker at kigge sig selv i spejlet, derfor kan det være en god ide at placere et spejl foran dit barn, når der trænes Tommy Time.
 • Støtte under armene
  Det er ikke særlig inspirerende at kigge ned på det underlag, man ligger på, men det kan være svært at 3 tips til tommy timeløfte sig nok op, så man kan se verden omkring en.
  Derfor kan det være en fordel at lægge, for eksempel ammepuden, under dit barns arme, så barnet får lidt hjælp, og bliver løftet lidt højere end han eller hun ellers ville blive. Hvis du ovenikøbet lægger ammepuden på sofaen, vil dit barn virkelig komme op i højden, og få mulighed for at se omverdenen, uden at overanstrenge sig.

  Man kan også bruge en badebold eller en anden slags bold, til at lægge barnet oven på, så barnet kommer lidt højere op. Bruger man en bold, kan man også trille barnet lidt rundt på bolden, for på den måde at stimulere endnu flere sanser hos dit barn.

Rigtig god fornøjelse og god leg.
Hvis I mangler mere inspiration til at stimulerer dit barns udvikling, finder I et kursus i babyrytmik her.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt