Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder 25+ online videokurser videokonsultationer
Gravid.dk logo
Vi tilbyder fødselsforberedelse 300+ gratis artikler chat med jordemoder Berit 25+ online videokurser online videokonsultation

3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde.
Det er en teknik, som har været brugt gennem mange, mange år, men teknikken har også mødt nogen modstand.

I artiklen her kan du læse hvorfor den møder modstand, men også hvorfor det kan være en god ide at svøbe din baby, hvordan du gør det og hvad du skal være opmærksom på, så du sikrer dig at svøb ikke er farligt for baby.

Indholdsfortegnelse

Derfor er babysvøb en god ide?

Den mest nærliggende årsag til hvorfor det er en god ide at svøbe baby, er fordi det giver baby tryghed. Trygheden opstår fordi, det at blive svøbt i et stramt klæde, minder baby om tiden i livmoderen.

Da din baby lå inde i livmoderen, kan man nærmest sige at baby var svøbt ind i livmoderen. Der var ikke meget plads til bevægelse, og hver eneste gang baby bevægede sig i din livmoder, blev hver enkelt kropsdel meget hurtigt mødt af livmodervæggen. Efter fødslen er baby kommet ud i en meget stor verden, hvilket kan være meget utrygt for for en lille baby.

Hver gang en baby laver en bevægelse, er  der ikke længere mødet med livmodervæggen ved hver eneste bevægelse. På den måde bliver den lille mindet om, at den nu befinder sig i en stor verden, meget fremmede for den lille verden den lille kendte i livmoderen.
Derfor kan man sige, at man på en måde snyder baby, til at tro den igen er tilbage i den trygge livmoder. Denne tryghed kan gøre, at baby opnår en bedre søvn, for hver gang de bevæger sig i søvne, vil det føles, som dengang de lå i livmoderen.

Kan babysvøb være farligt?

Der er nogle ting, du skal være opmærksom på, når du svøber din baby, for at sikre at babysvøbet ikke udgøre en fare for dit barn. De 3 vigtige ting du skal vide om inden du svøber din baby, er følgende:

Pas på med høj temperatur

Det første du skal være opmærksom på, er hvor varmt din baby har det. Varme under søvn kan nemlig være en af de store faktorer i forhold til vuggedød. Derfor skal du helst vælge et tyndt klæde at svøbe dit barn i.

Du skal også sikre dig, at dit barn ikke har for meget tøj på i svøbet. Den lille må ikke ligge og svede inde i sit babysvøb. Måden du kan sikre dig, at dit barn har en god temperatur, er ved at mærke dit barn i nakken. Hvis dit barn er vådt i nakken, har det for meget tøj på, eller har det for varmt i svøbet. Er barnet derimod veltempereret i nakken, har dit barn en god temperatur.

For at sikre at temperaturen ikke bliver for høj i babysvøbet, kan det også være en god ide, at du sørger for at svøbet ikke går for højt op om barnets skuldre og hals. Du kan med andre ord, sikre dig at hals og toppen af skuldrene er fri af svøbet, på den måde kan dit barn lettere afgive varme, hvis der bliver varmt i svøbet.

Læg altid barnet på ryggen i svøbet

En anden vigtig detalje, for at sikre at det er forsvarligt at svøbe barnet, er at du altid lægger dit barn på ryggen i svøbet.

Hvis dit barn ligger på maven øges risikoen for vuggedød betydeligt, og hvis dit barn ligger på siden, øges risikoen for at barnet triller om på maven under søvn. Derfor skal du altid lægge dit svøbte barn på ryggen.

Hold øje med dit barn

For at sikre at dit barn har det godt og  ikke bliver for varmt i babysvøbet, eller pludselig ligger på en uhensigtsmæssig måde, er det en god ide, at du selv er vågen, når dit barn ligger i svøb.  Derfor kan det være en god ide, kun at bruge svøb i dagtiden, hvor du selv er vågen og frisk til at holde et øje på baby.

Sådan gør du

Babysvøb
Sådan laver du svøb

At svøbe din baby kan være lettere sagt end gjort. Derfor finder du her en vejledning i, hvordan du lægger babysvøbet rundt om din baby.

Jeg har lavet en video hvor jeg viser samme teknik.

Del artikel:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Jordemoder Berit
Jordemoder Berit
Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun medlemsklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.
Andre læste også:
Tigerspring
Baby
De 10 Tigerspring

Tigerspring er en måde at dele babys udvikling op i nogle trin. Forskning på området har vist, at børns udvikling

Babysvøb
Baby
3 ting du skal vide om babysvøb

Babysvøb betyder, at du svøber din baby stramt ind i et klæde. Det er en teknik, som har været brugt