Solbeskyttelse af dit lille barn er vigtigt. Selvom solen i Danmark ikke stråler med et højt UV indeks, er det højt nok til, at du skal tænke over, hvordan du beskytter dit lille barn mod solens farlige stråler.
I artiklen her kan du lære hvorfor du skal beskytte dit barn samt hvordan.
Derfor skal du beskytte dit barn mod solen
Beskyttelse er vigtigt hos børn, fordi små børns hud er tyndere end huden er på et voksent menneske. Derfor er små børn også mere udsatte for at blive forbrændt af solens stråler. Jo mindre dit barn er, jo tyndere er barnets hud og jo vigtigere er det at du beskytter dit barn.
Dit barns hudfarve er også afgørende, for hvor hurtigt dit barns hud får solforbrænding, og derfor hvor meget solbeskyttelse dit barn skal have. Derfor skal du passe ekstra meget på med solen, hvis dit barn er meget lys i huden.
Du kan beskytte dit barn mod solen på følgende måder:
- Skygge for solen
- Brug hat og tøj
- Brug solcremer
Hvis du ikke beskytter dit barn mod solens stråler, er der altså høj risiko for at dit barns tynde hud bliver forbrændt. Ud over at det gør ondt, og er meget ubehageligt for barnet, så påfører du også dit barn en øget risiko for hudkræft senere hen i livet. Forskning har nemlig vist, at jo oftere du er blevet solskoldet i dine barneår, jo større er risikoen for at du udvikler hudkræft senere hen i livet.
Specielt timerne fra 12:00 til 15:00 er timer hvor solen står højt på himlen og udgører derfor en større risiko for at give skoldning. Derfor er det en god ide, ikke at lade dit barn, uanset alder, opholde sig direkte i solen i disse timer.
Det lille spædbarn
Det helt lille spædbarn har en meget tynd og sart hud, derfor er det specielt vigtigt, at du passer rigtig godt på dit helt lille barn under et år. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at små børn som endnu ikke kan kravle eller gå, slet ikke udsættes for solens stråler. “Når man ikke kan kravle eller gå, må man ikke i solen stå”.
Så sørg altid for at dit lille spædbarn opholder sig i skyggen. Vær opmærksom på, at fødderne ikke stikker ud fra skyggepladsen i barnevognen, eller pas på når du har dit barn i bæresele. Du skal også huske på at strålerne kan reflekterer, hvorfor man også kan blive forbrændt i skyggen. Så hvis du for eksempel har dit barn med på stranden, skal barnet beskyttes ekstra mod strålerne, selvom dit barn ligger i skyggen, hvorfor solcreme eller beskyttende tøj også kan blive nødvendigt
Råd nr. 1: Skab skygge for solen hvor du kan
Det er en god ide at bruge et læ-sejl hen over de steder hvor dit barn ofte opholder sig udendørs. Det kan for eksempel være over sandkassen eller trampolinen, hvis I har den slags.
Det kan også være en god ide altid at have en parasol med sig eller en anden form for skygge. Der findes mange forskellige muligheder i form af solsejl til barne- og klapvogne, samt skyggetelte man kan tage med sig hvis man skal på tur.
Råd nr. 2: Skal man bruge solcreme på sit barn?
Hvis der er tale om et lille barn som endnu ikke kan kravle eller gå, behøver man ikke anvende solcreme, hvis man følger sundhedsstyrelsens retningslinjer og sørger for at barnet altid opholder sig i skyggen. Dog skal man være forsigtig i forhold til at solens stråler kan reflektere og dermed også nå ind i skyggeområder.
Hvis dit barn kan kravle eller gå, kan det være svært at sikre at barnet heletiden er i skyggeområder. Derfor bør barnet altid have sol beskyttelse på når det opholder sig udendørs. Dette vil meget ofte indebære solcreme på de dele af kroppen som ikke er tildækket.
Hvad skal jeg lægge vægt på når jeg vælger solcreme?
Når du vælger hvilken solcreme du skal bruge til dit barn, er der flere ting du bør overveje.
Det første er at du skal sikre dig er, at den creme du benytter har en høj faktor. Det betyder, at den skal beskytte mod både UVA og UVB stråler. Derudover er det en god ide at cremen har et solfilter, det kan f eks. betyde at cremen absorberer UV stråler og omdanner dem til varme, for på den måde at beskytte mod UV stråler.
Derudover vil en høj faktor sige, at den skal have minimum faktor 15 hvis I er i Danmark og minimum faktor 30 hvis I skal på ferie sydpå.
Sidst, men ikke mindst, er det en god ide, at I vælger en creme med så lidt kemi som muligt. Produkter med mærket “Allergi Certified” er altid et sikkert valg hvis I vil sikre jer unødig kemi.
Råd nr. 3: Solhat og tøj med beskyttelse er også en mulighed
Man kan beskytte sit barn ved at give det tøj på kroppen. Dette vil for langt de fleste stykker tøj give en UV beskyttelse, på faktor 10-15. Man kan også vælge at købe specielt UV-tøj, hvilket vil sige at tøjets stof er specialdesignet til at bremse solens stråler. Typisk vil UV-tøj give en beskyttelse som er svarende til faktor 50.
UV beskyttelsen i tøj kan opnås på en af følgende 3 måder:
- Stoffibre (Materialer som polyester og nylon kan eksempelvis bruges til at lave solbeskyttende tøj)
- Vævningen af stoffet kan være særligt tæt, hvilket kan give UV-tøj højere beskyttelsesfaktor end almindeligt tøj
- Kemisk efterbehandling, f.eks. lavet i forbindelse med farvning, kan være med til at gøre tøjet solbeskyttende
Når I køber UV-tøj til jeres barn, er der 3 ting I skal være opmærksomme på:
- Sørg for at ærmer og bukseben er så lange som muligt og dækker så meget som muligt
- Vælg UV-tøj med minimum UPF 50 (UPF betyder UV Protection Factor og svarer til SPF i solcreme)
- Vælg UV-tøj, der er testet efter UV-standard 801. Så er du sikker på der stilles krav til, at tøjet fortsat skal beskytte efter vask og slid, samt når stoffet er vådt
Pas på med en varme i barnevognen
Når vi snakker om solbeskyttelse, er det vigtig også at huske på, at der bliver meget varmt nede i en barnevogn om sommeren. Derfor er det altid en god ide at tjekke temperaturen nede i vognen, så du kan klæde dit barn på efter forholdene.
Det er også vigtigt at barnevognen altid er placeret i skyggen, og at den forbliver i skygge hele luren igennem.