Navnemode – hvorfor vælger vi de samme navne til vores børn?

Navnemode

Op gennem tiden er navnemoden skiftet igen og igen. Navnemoden er gennem tiden blevet tilsat påvirkninger fra mange forskellige ting: andre lande, kongehuset, litteratur, film og bondekulturen. Der er imidlertid nogle ting, der gentager sig i navnemoden. For eksempel er det normalt, at der efter en periode med lange navne, kommer en periode med korte navne.

Oldeforældrenes navne

Det er også sådan, at navnemoden gentager sig med omkring 100 års mellemrum. Det vil sige, at vi bliver opkaldt nogenlunde efter den navnemode, som gjorde sig gældende på vores oldeforældres tid. Oldeforældrenes navne forekommer lidt eksotiske, fordi de er så gamle, og så kender vi ikke lige nogen, der hedder det samme, fordi det er så langt tid siden, de sidst var moderne. Hvis du vil give dit barn et navn, som ikke ret mange andre børn hedder, så skal du vælge et navn, der var populært for omkring 40-50 år siden. Men det er der sjovt nok ikke ret mange, der har lyst til.

Specielle og normale navne

Mange forældre vil gerne give deres børn et specielt navn, som ikke ret mange andre har. Deres værste frygt er, at det navn de har givet deres barn, går hen og bliv det populæreste i en årgang. Omvendt er der mange forældre, der gerne vil have, at deres børn får navne, som er de normale i en årgang. Det vil sige, at navnet repræsenterer den tid og det samfund, barnet er vokset op i.

Navne gennem tiden

1800-tallet: I denne periode var det moderne at give sine børn navne efter litteraturens store helte. Dette betød blandt andet, at der kom en navnerenæssance for de gamle nordiske navne. Erik, Hakon, Harald, Helge, Thora, Thyra, Carl, Valdemar, Oluf, Otto, Holger, Aage, Dagmar, Agnes, Inge, Ingeborg, Viggo.

Også den engelske litteratur med Dickens og Scott bliver betydningsfuldt for navngivningen. Engelske fornavne begynder i midten af 1800-tallet at komme på mode. Alfred, Arthur, Charlesm Henry, William, John, James, Edmund, Edward, Harry, Richard, Annie, Betty, Edith, Emmy, Grace, Harriet, Jenny, Lilly, Mary, Nelly, Sally.

1900-tallet: I dette århundrede er det de gode, gamle danske bondestandsnavne, der vinder frem overalt. Efter et århundrede med nye og eksotiske navne fra andre lande, så er det nu de gamle danske navne, der bliver populære. Ole, Jens, Christian, Rasmus, Hans, Anders, Erik, Jørgen, Niels, Per, Søren, Lars, Claus, Jesper, Morten, Jacob, Mikkel, Mads.

Jacob, Mikkel, Mads og Rasmus er stadig modenavne i dag.

Hos pigerne er det Else, Grethe, Inger, Karen, Ellen, Inge, Birthe, Kirsten, Birgitte, Anne, Dorthe, Mette. For pigernes vedkommende bliver korte og populære kaldenavne også af stor betydning for navngivningen. Tina, Line, Sine, Tine, Trine, Mie, Rikke, Stine, Ditte, Mia og Fie. Mange af disse navne er populære i dag.

Efter anden verdenskrig og amerikanernes helterolle overfor Europa kom der en storm af engelske navne i Danmark. Allan, Benny, Brian, Dennis, Frank, Freddy, Jackie, Jimmy, Johnny, Kenneth, Kenny, Kent, Kevin, Mick, Tommy, Willy.

I midten af 1900-tallet
I midten af 1900-tallet var det desuden meget populært med meget korte navne: Lis, Lene, Lone, Helle og Pia. Sten, Jan, Per, Kurt, Kim, Hans, Jens, Niels. Derfor skete der det, at generationen efter denne fik meget lange navne i forhold til deres forældre. Det var i højere grad oldeforældrenes navne, der begyndte at vinde indpas i 60erne og 70erne. Christian, Michael, Christoffer, Amalie, Christina, Charlotte, Katrine, Helena og Louise.

1980erne og 1990erne
Fra 1980 og 1990 begynder de bibelske navne at blive populære hos drengene: Benjamin, Daniel, David, Jonas, Simon, Mathias, Tobias og Zacharias.

Hos pigerne er det i højere grad franske og italienske navne, der bliver populære: Simone, Michelle, Josefine, Isabella, Stephanie.

Lige nu

Lige nu står vi i en navnemode, der dikterer korte navne. Sådan som det var omkring 1900-tallet. Ida, Emma, Sofia, Ella, Alma og Freja. For drengenes vedkommende er det William, Noah, Oscar, Lucas og Carl.

Der er også kommet flere nye populære bibelnavne til for drengens vedkommende: Wiliam, Malthe, Elias, Lucas, Noah, Phillip, Samuel, Silas, Sebastian og Marcus.

Fremtidens modenavne

Fremtidens modenavne bliver ifølge navneforsker Eva Villarsen Meldgaard navne som Aksel, Agnes, Albert, Alma, Anton, Asta, Asbjørn, Astrid, Asger, Ella, August, Ellen, Carl, Fillipa, Elias, Jennifer, Felix, Jessica, Hjalte, Johanne, Isak, Karla, Johan, Liva, Johannes, Luna, Jonathan, Malou, Julius, Melanie, Laurits, Mille, Ludvig, Nora, Marius, Olivia, Otto, Rebekka, Samuel, Rosa, Sigurd, Selma, Sofus, Sigrid, Thor, Sille, Valdemar, Thea, Viggo, Tilde.

Den nordiske renæssance af navne, der var populær først i 1800-tallet er også på vej ind i navngivningen. Det drejer sig om Eskild, Sigurd, Thor, Astrid, Freja, Sif, Sigrid. Disse navne er så småt begyndt at blive populære.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler