Hjertescanning af nyfødte

Hjertescanning

Hvad er en hjertescanning af det nyfødte barn og hvorfor skal du overveje at få dit nyfødte barns hjerte scannet?

Dette kan du blive klog på i denne artikel, som er skrevet Mette Tindholdt, som er specialist på området med mange års erfaring.hjertescanningen

Mette Tindholdt er jordemoder og sonograf og har de sidste 10 år arbejdet med graviditetsscanning og hjertescanning af nyfødte.

Hun har i oktober 2020 startet en scanningsvirksomhed, der tilbyder hjertescanning af nyfødte.

Mette er også i gang med en Ph.D. om hjertepumpefunktionen hos fostre, hvor hun skal undersøge en ny analysemetode til at vurdere fosterhjertets sammentrækningskraft.

Udbredelsen af medfødt hjertesygdom i Danmark

I Danmark lever mere end 16.000 børn og unge under 18 år med en medfødt hjertesygdom.
Der fødes hvert år ca. 500 børn med hjertemisdannelser i Danmark, og selvom 97 % af alle gravide ultralydsscannes i graviditeten, finder man ikke alle hjertemisdannelserne før fødslen.

På tidspunktet for gennemscanningen i graviditetens 20. uge er fosterets hjerte kun ca. halvanden centimeter stort, og fosterets kredsløb er indrettet, så det kan kompensere for nogle hjertemisdannelser, der derfor kan være svære at opdage. Overvægt hos den gravide kan også gøre det vanskeligt at opdage hjertemisdannelser hos fosteret.

I Danmark diagnosticeres ca. 80 % af de alvorlige hjertemisdannelser og knap 25 % af de lette hjertemisdannelser i graviditeten. Ved nogle uopdagede alvorlige hjertemisdannelser, som f.eks. en forsnævret hovedpulsåre (Coarctatio), kan det nyfødte barn få pludseligt kredsløbssvigt, eller den nyfødte kan gennem flere uger/måneder komme i mistrivsel og gå igennem et langt og belastende udredningsforløb, før sygdommen diagnosticeres.

I andre lettere tilfælde, som f.eks. ved en tofliget aortaklap (ca. 1% af befolkningen), kan der i voksenlivet komme akutte sygdomssymptomer, hvis den tofligede aortaklap ikke er diagnosticeret tidligere.

Symptomer på hjertesygdom

Det er ikke altid, at nyfødte med hjertesygdom får symptomer lige efter fødslen. Ved nogle hjertesygdomme får barnet først symptomer efter overgangen fra fosterkredsløb til almindeligt kredsløb, som kan tage timer til dage. Det kan være kortåndethed, svedtendens, suttebevær, bleghed eller blåligt skær over hud og slimhinder. Et barn med hjertesygdom har som regel også svært ved at øge vægten.

Forskning i nyfødte hjerter

I det store danske forskningsstudie Copenhagen Baby Heart Study, hvor mere end 25.000 nyfødte i Region Hovedstaden blev hjertescannet i en periode over 2½ år 2016-2018, fandt man både alvorlige og mindre alvorlige hjertemisdannelser, der ikke var blevet opdaget i graviditeten. Nogle af børnene blev akut behandlet med medicin eller operation, og andre blev fulgt for at opnå større viden om den pågældende hjertemisdannelse.

På den måde bidrog forskningsstudiet både til at akut handling i forhold til nogle nyfødte med hjertesygdom men også til indsamling af ny viden om de nyfødtes hjerter.

Privat tilbud om hjertescanning af nyfødte

I dag findes der ikke et screeningstilbud om strukturel hjertescanning af nyfødte i offentligt regi.

Jeg tilbyder derfor en scanning, der kan give nybagte forældre mere viden om deres barns hjerte, end den viden vi kan opnå i graviditeten.

Jeg hedder Mette, jeg er jordemoder og sonograf. Siden 2011 har jeg beskæftiget mig med ultralydscanning og har slået mine folder på Ultralydklinikken på Hvidovre Hospital og i det store forskningsprojekt Copenhagen Baby Heart, hvor vi hjertescannede mere end 25.000 nyfødte babyer, bl.a. med det formål at finde hjertesygdomme, som ikke var blevet opdaget i graviditeten.

Det var i Copenhagen Baby Heart, at jeg forelskede mig hovedkulds i hjertescanninger af nyfødte. Det gav så god mening at opdage de hjertesygdomme, der ikke var opdaget i graviditeten, så de nyfødte kunne få den rette opfølgning og behandling i tide. Det var også dejligt at kunne give tryghed, når den lille nyfødtes hjerte var normalt.

I oktober 2020 startede jeg min scanningsvirksomhed Hjertescanning.nu. Jeg hjertescanner nyfødte på Ultralydklinikken for Gravide i København og har samtidig udkørende virksomhed, hvor jeg scanner babyer hjemme hos de nybagte forældre.

Det bedste tidspunkt for hjertescanning

Det bedste tidspunkt for hjertescanningen er i løbet af barnets første levemåned, og mest optimalt er det at foretage scanningen inden for de første 14 dage efter fødslen.

Hvordan foregår hjertescanningen?

Det er bedst at foretage hjertescanningen, når barnet er mæt og roligt. Scanningen tager en lille halv time, men der sættes altid en time af, så der ved behov er tid til en ren ble eller en lille ammepause.

Det er en god idé, at barnet bærer en bodystocking, der kan åbnes fortil, eller at barnet har bar overkrop og er svøbt i en dyne.

Barnet får tre små klistermærker på overkroppen, der viser barnets puls under scanningen. Til scanningen bruges en lille probe med en smule ultralydgel. Proben placeres med let kontakt fire steder på barnets bryst. Der er ingen smerter i forbindelse med scanningen, og forældrene sidder som regel tæt ved siden af barnet med en rolig hånd på barnets hoved, eller barnet kan ved behov sutte på lillefinger eller en sut.

I forbindelse med scanningen måles barnets iltmætning i blodet ved en lille gummihætte, der sættes på barnets storetå i et par minutter. Det gør ikke ondt på barnet.

Hvad undersøges?

Ved hjertescanningen undersøges hjertets strukturer. Hjertets fire kamre, skillevæggene i hjertet, hjerteklapperne og de store blodkar, der går til og fra hjertet, vurderes. Blodets hastighed måles over hjerteklapperne, i hovedpulsåren og i lungepulsåren. Der måles dimensioner i de store blodkar, og barnets evne til at pumpe blodet ud af hjertet beregnes. Barnets puls og iltmætningen i blodet undersøges.

Forældrene får tilsendt en grundig sonografisk beskrivelse af undersøgelsen via krypteret mail inden for to arbejdsdage.

Ved mistanke om hjertesygdom henvises til yderligere udredning, diagnose og evt. behandling.

Det kan ske at det i forbindelse med scanningen opdages, at barnet har behov for yderligere udredning eller behandling, som ikke har noget med hjertet at gøre. Det kan f.eks. være, hvis barnet er sløvt, ikke tager på som forventet, eller hvis der er tegn på gulsot eller infektion. I de tilfælde henvises relevant til egen læge, sundhedsplejerske eller hospitalsafdeling.

Hjertescanninger i hjemmet

Det er muligt at bestille en hjertescanning i hjemmet, hvis man bor på Sjælland. Spisebordet fungerer fint som scanningsplads.

December-rabat til medlemmer af Gravid.dk

I december kan medlemmer af Gravid.dk få rabat på 300 kr. ved hjemmescanning.

Rabatten gælder ved hjemmescanninger på Sjælland og ved minimum fire hjemmescanninger samme dag på Fyn.

For at opnå rabatten skal du skrive “December-rabat” i kommentar feltet, når du booker din hjertescanning. Se mere og book her

 

 

Referencer

Rebekka Lytzen et al. The accuracy of prenatal diagnosis of major congenital heart disease is increasing

Journal of Obstetrics and Gynaecology, DOI: 10.1080/01443615.2019.1621814

AEL van Nisselrooij et al. Why are congenital heart defects being missed? Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, 2020 DOI: org/10.1002/uog.20358

AS Sillesen et al. Copenhagen Baby Heart Study. The prevalence of bicuspid aortic valve and associated aortopathy. Study design and echocardiographic methods. Ph.D. thesis, Faculty of health and medical science, University of Copenhagen, 2019

Maciej Słodki, Giuseppe Rizzo, Anna Augustyniak, Neil S. Seligman, Katarzyna Zych-Krekora, Maria Respondek-Liberska & The International Prenatal Cardiology Collaboration Group (2018) Retrospective cohort study of prenatally and postnatally diagnosed coarctation of the aorta (CoA): prenatal diagnosis improve neonatal outcome in severe CoA, The Journal of Maternal-Fetal & Neonatal Medicine, DOI: 10.1080/14767058.2018.1510913

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler