Grunde til overvægt blandt børn og børns behov for motion gennem barndommen.

Grunde til overvægt blandt børn og børns behov for motion gennem barndommen.

Udviklingen af overvægt hos børn

Der sker for øjeblikket en stigning i antallet af overvægtige børn. Selvom vi i Danmark stadigvæk er ca. 20 år efter USA på dette område, så er tallene alarmerende.

For drengenes vedkommende, er der siden 80’erne sket en fordobling af overvægtige børn, mens der for pigernes vedkommende er sket en stigning med 20%. Overvægt i børne- eller teenageårene har stor betydning for sundheden i voksenalderen. Drenge, der har været overvægtige som teenagere har langt større sandsynlighed for at dø af en blodprop i hjertet eller hjernen, ligesom de også har en betydelig større risiko for at udvikle dødelig kræft i tyktarmen.

Blandt voksne danskere er antallet af svært overvægtige (BMI over 30) også steget jævnt. I 1987 var dette tal 5%, men det i 2005 var steget til 11%.

Årsager til overvægt

Ifølge Bente Klarlund Pedersens bog: Børn og motion, så har børns kondital verden over ligget stabilt fra 1930’erne og indtil 1990’erne. Her begynder det gennemsnitlige kondital at falde, men samtidig sker der en polarisering, så flere børn har fået et markant dårligere kondital. Der er tilsyneladende ikke sket et fald i børns fritidsaktiviteter i de sidste 10 år. Der, hvor der er sket en stor omvæltning, er i den periode, hvor de ikke dyrker sport.

Børn har siden 1990’erne tilbragt flere og flere timer foran fjernsynet og computeren. Stillesiddende aktiviteter har taget over, og årsagerne er mange. Travlheden i hverdagen, færre børn pr. husholdning, mediernes stigende popularitet osv. Der kan dog sies tre væsentlige faktorer fra, der helt sikkert er skyld i børnenes faldende kondital og stigende BMI:

 • TV/Internet/Computerspil
 • Junk food/sodavand/chips og slik
 • Stigende portionsstørrelser
 • Kørsel af børn

Der er påvist en direkte sammenhæng mellem fjernsyn og fedme. I en undersøgelse viste det sig, at børn, der så fjernsyn mere end 4 timer om dagen, havde en langt større BMI end børn, der så fjernsyn mindre end 2 timer om dagen. Derfor er det en god ide at begrænse adgangen til fjernsyn.

I dag indtager børn, men også voksne, betydelig mere usund mad end tidligere. Indtaget af pizza, burgere, hotdogs, sodavand og slik er steget med ca. 33 % fra 1995-2000. Samtidig er portionsstørrelserne steget, både med hensyn til sodavand, der er skiftet fra 1½ liters flasker som normal supermarkedsstørrelse til 2 liters flasker. Slikposerne bliver større, og McDonalds’ menuer bliver stadig større.

Flere forældre kører i dag deres børn til og fra skole og institutioner. Antallet af børn, der selv cykler i skole, er i perioden 1995-2002 faldet med 30%. Årsagerne til at færre cykler kan blandt andet skyldes større travlhed i familien samt færre børn pr. husholdning.

Konsekvenser af overvægt

Gammelmandssukkersyge er et andet udtryk for type 2 diabetes. For ca. 10 år siden så man fortrinsvis gammelmandssukkersyge hos mænd over 40 år, derfor navnet gammelmandssukkersyge. Indenfor de sidste år er der blevet observeret flere og flere tilfælde af børn, især i USA, der udvikler denne sygdom.

Sygdommen betyder, at kroppen har svært ved at optage sukkerstof i musklernes celler, og derfor bliver sukkerindholdet i blodet for højt. Dette fører til træthed, tørst, svimmelhed og et generelt dårligt velbefindende. Med sygdommen sker en forøget risiko for en lang række helbredstilstande, så som blodpropper og dårligt syn. Sygdommen er en direkte årsag af en dårlig livsstil, da den opstår pga. fedme og for meget inaktivitet.

Samtidig med de fysiske problemer forbundet med overvægt, så døjer mange overvægtige børn med problemer som mobning og lavt selvværd. Overvægtige og inaktive børn er mere stressede end aktive børn. De er også mere ensomme, mere hjælpeløse, mere trætte og mindre glade end andre børn. Fedme har således en væsentlig negativ betydning på den almene, hverdagslige trivsel for overvægtige børn.

Nu skulle man tro, at overvægt hænger sammen med den vestlige verdens overflod og rigdom i forhold til resten af verden, da man ikke ser tilsvarende problemer med overvægt i fattigere lande. Men overvægt blandt børn i den vestlige verden har paradoksalt nok vist sig, overvejende at være et problem for den fattige del af befolkningen i den vestlige verden.

Gennem undersøgelser er det blevet bevist, at børn og motion hænger nøje sammen med den sociale arv. Op til 9-10 års alderen dyrker alle børn omtrent lige meget motion. Men fra 9-10 års alderen begynder børn af dårligt stillede forældre at falde fra. Fra denne alder begynder de at dyrke mindre motion end deres jævnaldrende, og denne tendens fortsætter resten af puberteten.

Hvad gør motion for dit barn?

Motion er vigtigt på mange områder. Motion udvikler motorikken og frigør endorfiner, der er kroppens naturlige lykkestof. Men motion spiller også en rolle i forhold til boglige præstationer, da det er bevist, at motion påvirker koncentrationsevnen og hukommelsen.

 • Motion styrker kroppen, men skaber også selvtillid og glæde
 • Holdsport udvikler barnets sociale kompetencer
 • Børn, der dyrker regelmæssigt motion er bedre til at koncentrere sig, husker bedre og klarer sig bedre bogligt
 • De børn der er dygtige til sport, de er ofte populære hos deres kammerater

Nu handler motion jo ikke om en popularitetskonkurrence mellem børnene, men om, at det er vigtigt at skabe en god kvalitet i hverdagen for sine børn. Samtidig kan man med en bevidsthed om sundhed og motion i hverdagen være med til at styrke barnets chancer for at undgå sygdomme som voksen.

Almindelig hverdagsaktivitet er afgørende

Undersøgelser har vist, at overvægtige bevæger sig radikalt mindre end normalvægtige i løbet af dagen. Man er nået frem til dette ved at måle forskellige personers NEAT-niveau.

Et NEAT-niveau handler ikke om dyrkning af sportsaktiviteter, men er de bevægelser, man laver i løbet af dagen, når man laver almindelige dagligdags ting. Gennem undersøgelser har man fundet ud af, at den energi man bruger ved at bevæge sig rundt i dagligdagen (ikke struktureret motion) har en stor betydning for, om man er overvægtig eller normalvægtig. Det at stå op i stedet for at sidde, sidde i stedet for at ligge, den måde man bevæger sig rundt på og den måde, man udfører en lang række dagligdagsaktiviteter.

Et menneskes NEAT-niveau fastlægges tidligt i livet, og det energiniveau, vi vænner vores børn til, er afgørende for, hvordan de kommer til at bevæge sig resten af livet. Daglig fysisk aktivitet ved en lav intensitet er vigtigt for stofskiftet samt et lavere kolesterol, blodtryk og blodsukker. Du kan hjælpe dit barns aktivitet på vej ved at vænne det til at:

 • cykle eller gå til og fra skole
 • tage trapperne i stedet for elevatoren
 • gå hen til en kammerat i stedet for at sende en sms
 • hjælpe til med huslige ting i hjemmet eller på anden måde sikre en jævn fysisk aktivitet i løbet af dagen

Hvilken slags motion skal børn dyrke?

Det er vigtigt, at børn får bevæget sig, men også at der bliver skabt en naturlig ’bevægelseskultur’ i familien. Det kan være en god ide at lave en målrettet indsats som forældre, men

 • For børn i førskole-alderen er det ikke en god ide at dyrke struktureret motion.
 • Børn i denne alder skal lære at motionere gennem leg. Motion skal være naturligt og sjovt.
 • Derfor er det en god ide, hvis du som forældre er med til at motionere sammen med barnet. Deltag i fodboldkampe eller med sjippetovet, på trampolinen eller tag ud at svømme sammen.
 • Vis barnet, at du selv kan lide at bevæge dig, så understøtter du barnets naturlige glæde ved aktivitet.

Fra barnet bliver født, indtil det er omkring 6 års alderen, da er alle fysiske udfoldelser rettet mod udviklingen og styrkelsen af motoriske færdigheder. Først når barnet bliver 6-14 år gammel, er det vigtigt, at det bevæger sig for at styrke kondition og styrke på lige fod med udviklingen af motoriske færdigheder. I puberteten, mellem 14-18 år, parallelt med den naturlige vægtstigning, bliver det gradvist vigtigere at dyrke motion med henblik på kondition og styrke.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
 • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
 • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
 • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
 • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler