Gode råd om personlig pleje af børn, hvis du vil undgå skadelige stoffer

Gode råd om personlig pleje af børn, hvis du vil undgå skadelige stoffer

Vaske- og plejeprodukter

Børn mere følsomme overfor skadelige kemiske stoffer end voksne, da deres hud er særlig følsom, deres immunforsvar er ikke hærdet endnu, og deres organer er i voksestadiet. En overordnet regel er, at det slet ikke er nødvendigt at bruge sæbe eller shampoo til små børn såvel som lidt større børn. Børn behøver ikke at komme i bad mere end en-to gange om ugen, og det gælder både for de små og de store. Man kan sagtens fortsætte med at bruge den Svane-mærkede babyshampoo til de store børn, så er man sikker på, der ikke er parfume eller andre skadelige stoffer i.

Hvis du vælger at bruge shampoo, sæbe og lotion til dit barn, så sørg for, at den ikke indeholder parfume, farlige konserveringsmidler eller parabener. Det er en god ide at gå efter produkter med Blomsten eller Svanen. Dette kunne eksempelvis være Matas’ stribede produkter med Svane-mærket, Ängla-mærket fra FDB og Neutral-mærket fra Dansk Supermarked.

Solcreme

Når det generelt set anbefales slet ikke at bruge lotion til sine børn, så er valget af solcreme ekstra vigtigt. Hvis barnet skal opholde sig i solen, skal det selvfølgelig have solcreme på. Men sørg for, at det bliver en Svane-mærket eller Eu-blomst-mærket solcreme, så barnets hud ikke udsættes for unødvendige kemiske tilsætningsstoffer. Der findes efterhånden en del forskellige sol lotion til børn med Svane-mærke. Der plejer også hvert år at være fokus på produkter af denne type i medierne, når sommersæsonen går i gang. Her kan man få gode fifs til, hvor den bedste og den billigste Svane-mærkede solcreme kan fås. Forbrugerbladet, TÆNK, laver også tit tests af forskellige solcremer og deres kvalitet.

Gode råd om bleskift

Når du skal skifte dit barn, er det ikke nødvendigt at bruge andet end lunken vand. Hvis du synes, det er nødvendigt efter afføring, så brug en lille smule babysæbe, Svane-mærket naturligvis, og vask efter med vand bagefter. Et barns hud er særlig tynd og sart, og det er slet ikke nødvendigt at bruge alle mulige forskellige cremer og lotioner. Hvis babyens hud føles tør, så brug et lille dryp babyolie i badevandet.

Det er vigtigt at tørre babyens hud godt, inden bleen kommes på igen. Hvis der er fugt mellem hudfolderne, kan der udvikle sig røde hudløse og irriterede områder, som kan være svære at få bugt med igen. Pudder eller talkum er ikke anbefalelsesværdigt, da det suger fugten til sig, sætter sig i kager, og i det hele taget bare gør tingene værre.

Det bedste råd mod rød numse er at lade barnet lufttørre lidt efter hver skiftning – ellers kan man bruge lidt Svane-mærket zink-salve.

Bleer

Der findes en ble, der kalder sig økologisk på markedet. Moltex Öko hedder den. Det er den dyreste ble, men den er ikke økologisk. På tysk betyder Öko miljøvenlig, og det er egentlig det, som bleen er. Den indeholder ikke så mange belastende stoffer for miljøet som andre bleer, men der findes ikke nogen engangsbleer, der er økologiske. Hvis man vil gøre bleskift helt økologiske, så skal man bruge de gammeldags stofbleer.

Der er også sket rigtig meget med de gammeldags stofbleer, og de findes nu i mange forskellige mere funktionelle udgaver.

Svane-mærkede bleer

Kvickly har deres egne bleer, Coop, der er svanemærkede og uden tilsætningsstoffer.
Fakta har også svanemærkede bleer, der hedder Pusletid.
Endelig forhandler Rema 1000 bleer af navnet Landlord, der også er Svane-mærkede.

Vådservietter

Brug kun vådservietter, når det er vanskeligt at komme til vand. Det er altid bedre at bruge en skumklud og lunken vand, men det er selvfølgelig ikke altid muligt. Et godt råd er at fugte nogle skumklude med vand og lægge dem i en plasticpose, når I skal på farten – det er meget sundere end at bruge vådservietter.

Hvis man vælger at bruge vådservietter, burde man egentlig vaske efter med vand, da der findes utrolig mange forskellige stoffer i vådservietter. Der er ret lidt viden om de fleste af disse stoffer, og derfor er det en god ide at vaske over med vand, for at fjerne kemikalierne fra huden, inden der gives ble på igen.

De helt store syndere, når det kommer til stoffer i vådservietter, er parfume, lotion og parabener. Og selvom vådservietterne er Svane-mærkede, så indeholder de altså, hvad der svarer til fortyndet sæbe. Brug kun vådservietter i nødstilfælde og tør aldrig barnet i ansigtet med dem.

Tøj og tøjvask

Man kan købe Svane-mærket eller EU-blomst-mærket tøj i mange supermarkeder efterhånden. Udover disse to findes et svensk mærke, der hedder ’Bra Miljöval’. Mærkerne fortæller, at de belaster miljøet mindre end andre produkter. Det kan for eksempel være, at der er tænkt på miljøet i forbindelse med dyrkningen af bomulden, at der ikke er brugt skrappe insektsprøjtemidler på bomulden under dyrkning. Mærkningen sikrer også, at de stoffer, der er brugt til at farve tøjet, ikke indeholder for eksempel for mange tungmetaller.

Et andet mærke, der anvendes til tøj, er ØKO-Tex 100– mærket. Det stiller cirka de samme krav til, hvad tøjet må indeholde som Svanen og Blomsten, men adskiller sig fra de officielle mærker ved, at det ikke tager så meget hensyn til, hvordan tøjet er produceret.

Polyester

Der findes masser af tøj til børn, der er lavet af polyester. Polyester stammer fra en kemisk forarbejdning af olie – det er i bund og grund en slags plastik.

Tryk på tøj

Meget tøj til børn kommer med et eller andet tryk. Dette tryk er ofte lavet af PVC. Ligesådan er det med plastiktrykket bag på hagesmække og regntøj. Det kan også sagtens være lavet af PVC. PVC er et plasticmateriale, der indeholder op til 31 % ftalater. Ftalater anvendes til at blødgøre plastik. Desværre er det sådan, at ftalater samtidig virker hormonforstyrrende og kan være medvirkende til at skabe problemer med sterilitet.

Vaskemiddel

Så tænk over, hvad du giver dine børn på af tøj. Og vigtigst af alt – vask det i et vaskemiddel, der er Svane-mærket eller har Blomsten. Det kunne eksempelvis være Neutral eller Care (Bilka og Føtex), Änglamark (Brugsen – Kvickly) eller Irmas Tusindfryd. Brug aldrig skyllemiddel, da det er fuldt af parfume, der bliver siddende i tøjet efter vask – det er jo meningen med vaskemiddel. Hæld i stedet for lidt eddike med i hver vask – det blødgør tøjet på samme vis, men er skånsom mod miljøet og fremkalder ikke allergi.

Legetøj

Utroligt mange legesager er lavet af plastik. Og det er svært, for ikke at sige en umulighed, at overbevise børn om, at de kun må lege med træklodser eller hjemmesyede dukker.

Mange gange er det vanskeligt at gennemskue, hvad legetøj er lavet af. En hovedregel er, at det helst ikke må lugte. En god ide med det meste legetøj er at vaske det, før det bliver taget i brug – og eventuelt lade det ligge lidt udenfor, hvis det er muligt. Mange af de farlige stoffer, forbinder sig nemlig til støvet og bliver ført rundt i luften, hvor de så bliver indåndet.

Mad

Den bedste måde at undgå, at ens børn kommer til at indtage for mange tilsætningsstoffer og rester fra sprøjtemidler, er ved at købe økologisk mad. Den økologiske mad er mærket med det røde Ø-mærke, som er statskontrolleret af Fødevareministeriet. Hvis man spiser økologisk mad, nedsættes mængden af rester fra sprøjtegifte i kroppen, i forhold til, hvis man ikke spiser økologisk mad. Dette gælder faktisk også for ammende mødre. Hvis de spiser økologisk mad og mejeriprodukter, så viser der sig en mindre koncentration af gifte i spædbarnet.

Der findes økologiske modermælkserstatninger, bl.a. fra Hipp og Holle.

Færdiglavet babymad

Sundhedsstyrelsen skriver i deres anbefalinger, at der ikke er en ernæringsmæssig forskel mellem den hjemmelavede grød og industrielt fremstillede grødprodukter til børn. Forskellen ligger selvfølgelig i, at hvis du selv fremstiller grød til dit barn, så ved du præcis, hvad grøden består af.

www.økobarn.dk : Hjemmeside fra Økologisk Landsforening – særligt for forældre.

www.ecolabel.dk : Miljømærkning Danmarks hjemmeside. Her kan man få et overblik over, hvilke produkter, der besidder Blomsten og Svane-mærket. Der er oversigter over lotion, bleer, babyolie, shampoo, babymad osv.

www.astma-allergi.dk : Astma og Allergi Forbundets hjemmeside. Her bla.a et leksikon, hvor man kan slå alle kemikalier op.

www.videncenterforallergi.dk : Videnscenter for Allergis hjemmeside. Informationer om allergi

www.mst.dk : Miljøstyrelsens hjemmeside. Ny viden omkring miljø.

www.fbr.dk : Forbrugerrådets hjemmeside.

www.taenk.dk : Forbrugerrådets blad med artikler om tests og ny viden angående produkter.

www.foedevarestyrelsen.dk : Fødevarestyrelsens hjemmeside.

www.okologi.dk : Økologisk Landsforenings hjemmeside.

Læsning om dette emne: Familie uden kemi af Tino Rabe Tønnesen og Lene Midtgaard

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler