Familiedynamik

Familiedynamik

Allerede inden fødslen giver forældrenes personligheder og deres parforhold en ide om, hvordan de kommer til at opføre sig som forældre. Med de to forskellige modertyper, den indlevende og den styrende mor, og de to forskellige fadertyper, den deltagende og den vigende far, så er der 4 kombinationsmuligheder, når det kommer til familiesammensætning. Hver af de 4 mulige familiesammensætninger har deres særlige familiedynamik.

Den konventionelle familie – indlevende mor og vigende far

Denne type familie er den mest fremherskende i vores kultur. Det er en familie, hvor moren tager sig mest af børnene, og hvor faren arbejder mest. Da denne rollefordeling stadig er den mest traditionelle fordeling, er der ofte ikke så store problemer med at klare overgangen med at få et barn. Den nye mor og far kan hver især hente erfaring fra deres forældre, der højest sandsynligt også har levet efter dette familiemønster. Manden vil ikke interessere sig så meget i graviditeten og fødslen, som moren vil, og efter barnet er født, er det primært moren, der passer barnet. Når barnet bliver lidt ældre, begynder faren at komme mere på banen.

Selvrealiseringsfamilien – styrende mor og vigende far

I denne type familie henter begge forældre deres identitet i noget andet end familien og det nye barn. De taler måske på et intellektuelt niveau om barnet under graviditeten, men har ellers svært ved at forholde sig til det. Der kan godt opstå problemer, hvis hun gerne vil have, at de skal være ligeværdige med hensyn til at passe barnet. Løsningen kan blive, at barnet bliver passet meget af andre. Når barnet kommer ud over spædbarnsstadiet og begynder at snakke og gå, begynder denne type forældre ofte at finde det mere spændende at være sammen med barnet. Nu kan de begynde at lave nogle ting sammen med barnet.

Den rolle-ombyttende familie – styrende mor og deltagende far

Denne familietype var utænkelig for et par generationer siden. Men den er lige så velfungerende for børn og voksne som den traditionelle familieopbygning. Et problem kan være, at det er svært at bryde med konventionerne, og den ene af parterne kan ubevidst prøve at overbevise den anden om, at de skal ændre deres roller.

Den deltagende far vil være den, der er klart mest interesseret i graviditeten og fødslen og orienterer sig i bøger om emnerne. Der kan opstå problemer, hvis han synes, han skal bestemme over, hvordan kvinden skal leve under graviditeten. Efter fødslen tager han den praktiske tørn med barnet, og moren vender måske hurtigt tilbage til arbejdet, mens han tager barselsorlov. Barnet knytter sig nu mest til faren, og moren vil komme mere på banen senere hen, når barnet bliver lidt større.

Dobbelt-omsorgsfamilien – indlevende mor og deltagende far

Her henter begge en stor del af deres identitet i det nye forældreskab, og de er sammen om at dele oplevelser vedrørende graviditet og fødsel. Der er som regel ikke nogen problemer, inden barnet er født. Efter fødslen kan der måske opstå et konkurrencepræget forhold mellem de nye forældre om barnets gunst. Nogle løser problemet ved, at faren i begyndelsen må tage til takke med at passe moren, så hun bedre kan tage sig af barnet, mens andre løser det ved relativt hurtigt at få et barn mere.

Typetræk ses, når du er under pres

Som sagt er moder- og fadertyperne beskrevet meget ekstreme, og der er mange aspekter ved en forældres personlighed, der spiller en rolle for familiens dynamik. Som regel vil man ofte se disse træk hos en person mere tydeligt lige omkring fødslen af barnet og den første tid herefter. Det er fordi, der i denne periode er ekstra pres på de nye forældre, da de står i en situation, som de ikke har prøvet før. De er begge i gang med transitionen fra at være individer til at være forældre.

Tabu at have negative følelser som ny forælder

Ofte hører man, når nybagte forældre beskriver det at blive forældre, at det er en fantastisk lykkefølelse, der overstiger alt andet. Det er meningen med livet. Glæden ved at få et barn, betyder dog ikke, at der ikke også er nogle negative følelser og tanker forbundet med at blive forældre. Men ofte er det tabu at tale om det negative i forbindelse med at blive forældre, og det kan bevirke, at mange nye forældre synes, at det er svært at acceptere og forstå disse følelser. Denne artikel skulle gerne give en forklaring på, hvilke følelser og tanker der også kan være på spil i forbindelse med en graviditet og fødsel, sådan at kommende forældre er mere forberedte på den stressfyldte og pressede periode, der følger efter et barns fødsel.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler