Bæresele eller slynge?

baby slynge

Når baby søger tryghed

Har du overvejet en bæresele eller slynge?

Alle små børn er meget afhængige af deres forældre. Noget af det vigtigste vi som forældre kan give vores børn er tryghed, små børn har brug for meget tryghed. Det kan til tider være lidt belastende, når den lille hele tiden vil være i armene på os i søgen efter tryghed. Specielt hvis du har en masse gøremål, som er svære at få afviklet med et lille barn på armen.

Her kan en bæresel eller slynge/vikle virkelig være en “lifesaver” for en mor eller far, specielt i tiden på barsel. Men hvad skal man vælge bæresele eller slynge/vikle. Hvad er forskellen på de bæreseler som findes på marked, og hvad er vigtigt at have for øje når du vælger bæresele, slynge eller vikle?

Ergonomien i bæreseler og slynger

Noget af det som er vigtigt, når du vælger at bære dit lille barn i en bæresele eller slynge, er at barnets rygsøjle og hofter ikke belastes i selen eller slyngen. Måden du kan sikre dig dette på, er altid at sørge for, at barnets knæ er højere end hofterne. På den måde holdes barnets hofteknogler i den rigtige position og belastning undgås.

Herudover er det vigtigt at barnets ryg ikke er ret. Et lille barns naturlige holdning i ryggen er nemlig en rundet ryg. Rettes ryggen ud, kommer der en uhensigtsmæssig belastning på rygsøjlen. En anden vigtighed er at barnets hage ikke hviler på brystet, da det kan give barnet svært ved at trække vejret.

Bæresele eller slynge?

Om du skal vælge en bæresele eller en slynge/vikle afgøres af flere forskellige faktorer. En af de første faktorer du skal tage højde for er dit barns alder. Er der tale om et helt nyfødt barn, skal du være meget opmærksom på, om den bæresele du køber eller har købt, er beregnet til at bære de helt små. Det er nemlig ikke alle seler som egner sig til dette og nogle kræver ekstra udstyr.

En slynge eller en vikle derimod er godt egnede til de helt små. Du skal selvfølgelig stadig være opmærksom på at den lille har knæene over hofterne, ryggen rundet og hagen løftet fra brystet. Specielt hvis du har den lille i en lodret position.

Ulempen ved en vikle/slynge er, at du skal øve dig i at vikle den korrekt omkring dig og din baby. Men med øvelse er det en udfordring, som hurtigt kan mestres. Du kan se mere og finde  her. Ønsker du derimod den lettere version, er det altså muligt at finde gode ergonomiske bæreseler, som kan bruges til de nyfødte. Blandt andet kan du bruge  som du kan købe og læse mere om her.

Hvordan skal baby vende?

Med den helt lille nyfødte baby giver det måske mere sig selv, at det er en god ide at vende den lille ind mod din egen brystkasse og at du altid bære dit barn foran på kroppen. Men når dit barn når 3-4 måneders alderen, har det opnået en vis nysgerrighed på verdenen. Rigtig mange forældre imødekommer denne nysgerrighed, ved at placere barnet med front ud mod verdenen. Det er helt sikkert velmenende og ud fra en god tanke. MEN det er ikke sundt for nogle små børn, at vende ud af i en bæresele.

Når et lille barn, en 4 måneder baby er jo stadig et meget lille barn, bliver mættet af indtryk, har de brug for at trække sig tilbage og fordøje alle de indtryk, de netop har indtaget.
Når et barn vender med ryggen til mor eller far, er der ingen mulighed overhovedet for at trække sig og fordøje. Det er derfor vigtig, at du ALDRIG sætter dit barn vendt med front ud mod verdenen.

En anden meget vigtig årsag til at du aldrig skal vende dit barn væk fra dig selv og dit ansigt, er at dit barn, specielt i den alder, lærer af at kigge på dig. Igennem dine reaktioner og dit ansigtsudtryk lærer dit barn en masse.
Små børn spejler sig nemlig i deres forældre, og de bruger forældrenes reaktioner, følelser og ansigtsudtryk til at aflæse og lære, hvordan man håndterer den enkelte situation. Hvordan skal de små børn kunne det, når de ikke kan se deres mor eller far?

Har du den rigtige sele?

Hvis den bæresele du har, ikke giver mulighed for andet, skal du kraftigt overveje, om den er værd at bruge. Måske er der også andre steder selen ikke er optimal. Så når du shopper efter bæresele, er det altså vigtigt at ergonomien er korrekt og at barnet, også det større barn, til en hver tid vender front mod dig.

Hvis det lidt større barn bliver irriteret over ikke at kunne se verden ordentligt, når du har det i selen på maven, så overvej om det er ved at være tid til at komme om på ryggen og sidde. Her har barnet fortsat mulighed for at gemme hovedet væk fra verden, ved at putte sig ind mod din ryg. Husk på at et overstimuleret barn meget vel også kan betyde et uroligt og irritabelt barn med dårlig søvn til følge.

Husk dig selv!

En sidste ting du selvfølgelig også skal have for øje når du shopper bæresele eller slynge/vikle, er at du kan bære rundt på dit lille barn, uden af få ondt i ryggen.
Det er derfor vigtigt at selen eller slyngen/viklen fordeler vægten af baby ud over hele din ryg. En af de måder hvorpå du kan sikre dig at vægten er godt fordelt er at du skal have dit barn så tæt på dig som muligt og gerne i kysse afstand.

Hvis du efter kort tid kan mærke at selen eller slyngen/viklen irritere dig et sted, er det vigtig at du retter den til, så det er godt både for dig og baby. Det giver nemlig en langt mere hyggelig og tryg stund for både dig og din baby.

Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

INKL. GAVEKORT PÅ 250,- TIL VORES FORLØB
PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
  • Velkomstgave på 250 kr. til et valgt frit forløb hos Berit
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler