Hjemmefødsel
En hjemmefødsel foregår i de rammer hvor du er mest tryg, har du overvejet hjemmefødsel?

Hjemmefødsel

Picture of Af Jordemoder Berit
Af Jordemoder Berit

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Et alternativ til at føde på hospitalet er at føde hjemme hos sig selv. Det er faktisk en mulighed flere og flere familier vælger i dag. Hvis du overvejer hjemmefødsel, kan du finde meget nyttig information i denne og vores andre artikler om hjemmefødsel.

De fleste finder det i dag naturligt at føde på hospitalet, men der er nogen, der anskuer centraliseringen af fødslerne på de store hospitaler, samt det dalende antal af hjemmefødsler, som et udtryk for en sygeliggørelse af fødslen. Efterhånden tror mange kvinder ikke, at fødslen kan foregå uden medicinering og moderne teknik ved hånden. Men hjemmefødslen er et ærligt alternativ, der statistisk set nedbringer risikoen for epiduralblokade og kejsersnit.

I Holland føder 30% hjemme, i DK knap 3%

I Holland foregår ca. 30% af alle fødsler hjemme. Til sammenligning foregår kun ca. 3% af alle fødsler i Danmark hjemme. Det svarer til ca. 2000 danske hjemmefødsler om året, mens Holland tegner sig for ca. 56.000 hjemmefødsler om året. Antallet af hollandske hjemmefødsler ligger ikke langt fra det samlede antal af danske fødsler om året, der i 2015 lå på ca. 62.000.

Jordemoder Berit anbefaler Cellaviva

I en undersøgelse som jordemoder, Karen Ingversen, har lavet over forskellen på fødselsforløbene i Danmark og Holland, viser det sig, at antallet af fødsler, der ender med kejsersnit ligger på 22% i Danmark, imod et antal på 15% i Holland. I Holland er antallet af fødsler, hvor der vælges epiduralblokade ligeledes væsentlig mindre end i Danmark. Epiduralen forekommer ved 21% af de danske fødsler, mens den kun anvendes ved 7,3% af de hollandske fødsler.

Undgå flytning midt under fødslen

En af de store fordele ved hjemmefødsel er, at den foregår i væsentligt mere rolige og velkendte omgivelser. Den fødende kan under hjemmefødslen tage den med ro og skal ikke igennem en stressende flytning fra hjem til hospital midt under fødslen. Derudover er der under hjemmefødslen en jordemoder til stede i hjemmet under hele forløbet. En jordemoder der udelukkende skal koncentrere sig om den fødende, uden at skulle varetage andre fødsler samtidig, sådan som det ofte er tilfældet med fødsler på hospitalet.

Regler for hjemmefødsel i DK

Imidlertid er der også negative sider ved en hjemmefødsel. Muligheden for smertelindring med epiduralblokade er ikke til stede. Og hvis der opstår komplikationer under en hjemmefødsel, kan det være nødvendigt at tage på hospitalet. Derfor er det i Danmark sådan, at det kun er gravide kvinder med et normalt graviditetsforløb, og som føder inden for den normale ramme af 38.-42. uge, der kan komme i betragtning til en hjemmefødsel.

At føde med en kendt jordemoder

Bliv medlem og læs videre

Gratis adgang til alle artikler i 7 dage.

Samtidig får du Live Sessioner, en personlig side der følger din graviditet og ugentlig GravidGuide fra jordemoder Berit.

Allerede medlem? Log ind her

...eller hent vores nye app

Pt. kun for iPhone

Resten af artiklen er tilgængelig for betalende medlemmer.
Du kan se mere på vores hjemmeside.

Opret et gratis medlemskab

og få ugentlige gravidmails, din personlige gravidside og live sessioner samt 7 dages adgang til alle artikler.

Tilmelding Level1