Gravid uge 30 (30. uge 29+0 – 29+6)

Gravid foster uge 30

Barnet

Når du er gravid i uge 30, vokser barnets hjerne fortsat og knytter flere og flere forbindelser til kroppen. Nu er barnets vejrtrækningsøvelser styret af hjernen, og barnet laver regelmæssige vejrtrækningsøvelser. Hjernen trykker på barnets bløde kranieplader, der er designet sådan, at der er plads til hjernens vækst.

Den lille har stadig plads til at boltre sig, slå kolbøtter og sparke livligt. Den kan stadigvæk tumle omkring i livmoderen, men det varer ikke længe, før pladsen begynder at blive for trang. Det lille hjerte er blevet så stort, at farmand måske kan høre det slå, hvis han ligger øret til maven. I kan også prøve med et køkkenrullerør, som forstærker lyden.

Barnet vokser i denne uge, så det i slutningen er ca. 37 cm lang og vejer ca. 1400g. Målt i tværsnit fra øre til øre er der nu ca. 7,7 cm. Din baby er på størrelse med en pomelo, se mere her.

Nextory


Kvinden

Din livmoder er vokset meget nu, og toppen af den vil være at finde et sted mellem navlen og brystkassen. Hvis du er Rhesus negativ, og jeres barn er Rhesus positiv, skal du i denne uge have en forebyggende Anti-D. Dette bliver du automatisk indkaldt til via dit fødested.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • Date Format: DD dot MM dot YYYY

Ude af balance
Du bliver større nu og er formentlig blevet mere klodset. Maven fylder meget. Det er næsten umuligt ikke at blive øm i ryggen her sidst i graviditeten. Tidligt i graviditeten begynder en hormonel påvirkning, der skaber en blødgøring af ligamenterne, altså de ledbånd, der forbinder leddene i dit bækken. Dette sker for at give plads til graviditeten og betyder, at din holdning i ryggen hen over graviditeten kan ændres markant.

Blødgøringen af bækkenet sker også for, at bækkenet kan udvide sig under fødslen, så barnet nemmere kan passere. For nogle kvinder betyder det, at de lider meget af graviditetsrelaterede bækkengener eller bækkenløsning. Du kan afhjælpe og afspænde dette ved hjælp af Rebozo. Se mere om dette her.

Bækkenløsning
Når dine led i bækkenet blødgøres hen over graviditeten, så kan det betyde, at din balance kan lide en lille smule under dette. Andre gener kan blandt andet være bækkenløsning, hvilket giver anledning til 3-4% af de sygemeldinger, der er i forbindelse med graviditet. Bækkenløsning er en forstuvning eller overbelastning af de led, der sidder i bækkenet.

Bækkenløsning sker, fordi ledbånd og muskler omkring dem ikke er stærke nok til at holde leddene på plads.

Der sidder tre led i bækkenet, et foran ved skambenet, kaldet symfysen, og to bagpå. Bækkenet ender i halebenet. Smerterne kan forekomme på de steder, hvor leddene sidder sammen. Smerterne kan begynde i alle uger af graviditeten. Du kan læse mere her.

Fødsels Boot Camp