Gravid uge 29 (29. uge 28+0 – 28+6)

Gravid foster uge 29

Barnet

Velkommen i 3. Trimester. Så er 2/3 dele af graviditeten gennemgået!
Gravid i uge 29 er det barnet, der indirekte stimulerer mælkeproduktionen. Det er meget smart – så er maden parat, når barnet bliver født.

Muskler og lunger

Fostret bruger al sin energi på at færdigudvikle muskler og lunger, mens hovedet også bliver større, så der er plads til den voksende hjerne. Omkring denne tid lejres 250 milligram calcium i barnets skelet hver dag. Skelettet arbejder stadig på sin forbening og vokser sig hele tiden større sammen med barnet.

Ansigtet har fået sit endelige udseende, og på en 3D-scanning vil I måske kunne genkende træk fra jer selv eller større søskende.

Nu er vægtskøn muligt

Den lille baby er nu blevet så stor, at din jordemoder vil kunne skønne vægten samt hvordan den lille ligger i maven. Den måler nu 34 cm. og vejer ca. 1200 g. Resten af graviditeten vil den tage mellem 150-200 g på hver uge. Den lille fod vil nu være ca. 5,2 cm lang, og diameteren rundt om hovedet er nu ca. 26 cm. Se mere om din babys størelse her.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Kvinden

Den gravide mave tynger mere og mere. Det er rigtig vigtigt at huske at lave knibeøvelser, så bækkenbundsmusklen er stærk nok til at bære den tunge livmoder. Knibeøvelserne vil ydermere gøre musklerne stærkere til fødslen, og en veltrænet bækkenbundsmuskulatur vil også have bedre helende vilkår efter fødslen.

Den første mælk

Nogle begynder allerede nu at lække den første modermælk fra brysterne. Den første modermælk er særlig og kaldes råmælk eller colostrum, og har en særlig funktion, der er fælles for alle pattedyr. Råmælken skal sørge for den første næring til barnet, inden den almindelige modermælk danner sig en nogle dage efter fødslen.

Råmælken er kendetegnet ved, at den er særlig rig på kulhydrater, protein og antistoffer, mens den har et lavt indhold af fedt. Denne specielle sammensætning gør den skræddersyet til den nyfødtes fordøjelsessystem, der kan have svært ved at klare for meget fedt. Du kan læse meget mere om amning her.

Vaccine og vitaminbombe i en

Råmælken har en stor effekt på spædbarnets immunsystem, idet den indeholder et antistof kaldet immunoglobulin, der fungerer som en 100% naturlig vaccine for barnet. Råmælk kommer ikke i særligt store mængder, men den er til gengæld så mættet af vitaminer, at den sagtens kan ernære barnet, indtil den første modermælk dukker op.

Råmælkens unikke sammensætning har betydet, at nogle producenter sælger koens råmælk som kosttilskud, fordi koens immunforsvar minder om vores. Koens råmælk er også mættet af sunde vitaminer og antistoffer.

Råmælken er gullig eller orange i farve. Den er meget tyk og klistret. Afhængigt af hvor meget du lækker i graviditeten, kan det være en god ide at anvende ammeindlæg allerede nu.

Tilbage til uge 28 Videre til uge 30


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler