Gravid uge 35 (35. uge 34+0 – 34+6)

Gravid foster uge 35

Barnet

Gravid i uge 35 er en meget skelsættende uge for barnet, hvis det skulle blive født nu. Den har nemlig udviklet tilpas mænger af Surfactant, som betyder, at den lille vil være i stand til selv at trække vejret, hvis den skulle blive født nu. Det betyder, at hvis din fødsel skulle gå i gang, vil man ikke længere forsøge at stoppe den.

Navlestrengen
Det er meget vanskeligt for barnet at komme til at klemme navlestrengen, selvom barnet fylder så meget nu. Navlestregen er meget svær at klemme. Den består af fosterhinde på ydersiden, og den er meget fedtet. Inden i navlestregen er de blodkar, den består af, beskyttet af en slags tyk gelé, der er sej og gummiagtig. Når navlestregen efter fødslen klippes over, vil man kunne se en smule gelé, der flyder ud af navlestregen.

I slutningen af ugen vil barnet være vokset til omkring 44 cm og veje 2400 g.

Kvinden

Du oplever højst tænkeligt, at det nu igen er blevet hårdt at være gravid. Nattesøvnen er tæt på at være en by i Rusland, og trætheden i løbet af dagen er svær at holde for døren. Specielt hvis du stadig går på arbejde, er dette en hård periode.


Plukkeveerne bliver stærkere og stærkere, og du oplever dem måske mere ofte nu. Livmoderen øver sig, og det er helt naturligt. Du vil sagtens kunne mærke forskel på plukkeveer og de rigtige veer, når de begynder.

Hvis vandet går
Hvis vandet går, er det vigtigt, at du ved, om hovedet på barnet står fast i bækkenet. Hvis ikke hovedet står fast, skal du lægge dig ned og ringe til din jordemoder, som vil sørge for at sende en ambulance ud til dig. Ved for tidlig vandafgang er der nemlig fare for, at navlestrengen kan komme ned i livmoderhalsen og blive klemt mellem barnets hoved og bækkenet. Sker dette, er det livsfarligt for barnet, da der ikke vil kunne komme næring til barnet.

7% for tidligt fødte hvert år
I Danmark går ca. 93% af alle gravide tiden ud. Det vil sige, at de føder mellem ugerne 37+0 – 42+0. Ca. 7% bliver født for tidligt hvert år. Det svarer til ca. 4500 børn om året. Af de 4500 for tidligt fødte børn er der ca. 250 børn, der bliver født ’ekstremt for tidligt’. Hvis man er født ’ekstremt for tidligt,’ er man født mellem 24. – 28. uge i graviditeten. De fleste børn, der bliver født for tidligt, bliver heldigvis født mellem 29. -38. uge. Du kan læse mere om for tidlig fødsel her.

Fødselsforberedelse
Set i ovenstående lys er det ikke et øjeblik for tidligt at starte på noget fødselsforberedelse. Jo hurtigere du går i gang, jo mere tryg vil du være til din fødsel. Hos Gravid.dk har vi lavet Gravidklubben hvor du får fødselsforberedelse og samtidig får du også adgang til at spørge en jordemoder, en væld af kurser samt webinarer og ebøger. Så er du ikke allerede i gang med at forberede dig fysisk og mentalt til din fødsel, så klik ind på Gravidklubben.dk og se vores store udvalg til en meget lille pris.

 

BabySam