Gravid uge 21 (21. uge 20+0 – 20+6)

Gravid foster uge 21

Barnet

Gravid i uge 21 – så er halvdelen af graviditeten overstået, tillykke med det.

Hørelsen er nu fuldt udviklet og den lille ligger i maven og lytter til alt, hvad der foregår uden for maven. Dette kan I gøre brug af. Det er nemlig sådan, at barnet kan huske lydene fra livmoderen. Dermed kan I synge en bestemt sang eller afspille en spilledåse, som I ønsker, at barnet skal falde til ro af, når den er født.

Barnets hvide blodlegemer begynder at danne sig nu. Det er dem, der hjælper til med at bekæmpe infektioner.

Meconium

Fordøjelsessystemet har udviklet sig så meget, at det kan begynde at optage dele af fostervandet. Meconium er barnets første afføring, der danner sig i tarmene allerede i fostertilstanden. Den dannes af fostervand, som barnet drikker.
Meconium er helt sort og klistret. Efter den første afføring forsvinder det og barnets afføring bliver herefter mere karrygult.

Dit lille barn måler nu omkring halvdelen af fødselslængden, altså 25-26 cm. Vægten på den lille er kommet op omkring 420 g. Se mere om størrelsen på dit barn her.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Kvinden

Toppen af livmoderen kan nu mærkes omkring navlen, så din mave er formentlig vokset en del nu. Måske betyder det, at huden på maven kløer en del på grund af den skal udvide sig.

Indtil nu har din vægtstigning måske ikke været ret stor, men du kan opleve, at du tager hurtigere på nu. Barnet vokser sig hele tiden større, og din appetit og vægt følger helt naturligt med.

Vægtstigning og BMI
Her kan du se en graf over, hvordan og hvor meget du bør tage på under graviditeten.

Væskeophobninger

Hvis du sidder meget i den samme stilling på arbejdet, eller står op længe ad gangen, kan du opleve, at dine ankler og lægge svulmer lidt op. Du kan se det på det mærke, dine strømper laver på benet, men sikkert også mærke, at det giver lidt uro i benene.
Venepumpeøvelser, hvor du ligger på ryggen med benene op i vejret, mens du bevæger foden frem og tilbage, hjælper på væskeophobninger i benene. Du kan læse mere om graviditetsgener og finde gode råd her.

Der kan dog forekomme væskeophobninger overalt i kroppen – det kan du for eksempel se, hvis du går med ringe – de bliver strammere og laver måske endda mærker på fingrene.

Væskeophobningerne er som regel værre om aftenen end om morgenen, ligesom varmen om sommeren også kan have betydning. Undgå at opholde dig for længe i den samme stilling, og drik endelig masser af væske.

Væske er nødvendigt og har ikke indflydelse på graden af væskeophobninger. Den ekstra væske, der samler sig i din krop under graviditeten, forsvinder i løbet af en uges tid efter fødslen, hvor du eksempelvis sveder en del og skal tisse mere end normalt.

Måske er du også begyndt at mærke plukkeveer? Plukkeveer er livmoderen som øver sig i at lave veer. De må gerne være der, men der er 3 ting du skal være opmærksom på hvis du har plukkeveer, se de 3 ting her.

Tilbage til uge 20 Videre til uge 22


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Personlig sparring med jordemoder Berit
  • Få kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler