Gravid uge 19 (19. uge – 18+0 – 18+6)

Gravid foster uge 19

Barnet

Nervebanerne udvikles fortsat og vil fortsætte med dette resten af graviditeten. Jeres barn er begyndt at danne et lag fedt, et tykt, hvidt og sejt cremeagtigt lag, som nogle børn stadig er dækket af, når de bliver født. Det kaldes fosterfedt og det skal beskytte barnets hud, så det ikke bliver opløst af at ligge i fostervandet.
Fosterfedtet er placeret overalt på barnet. Hvis barnet fødes til tiden, bliver det meste af fosterfedtet optaget af barnets hud inden da. Hvis der er fosterfedt på barnet efter fødslen, så lad det endelig sidde – det er godt for barnets hud, og forsvinder som regel i løbet af et døgns tid.

Den lille drikker ca. 400 ml fostervand dagligt, som nyrerne omdanner til urin, som barnet tisser ud i fostervandet igen. Barnets nyrer er ved at være færdigudviklede, så produktionen af fostervand kan foregå her fremfor i moderkagen.

Hjernen

Hjernen, der har arbejdet på højtryk med at udvikle sig og fungere siden embryonalstadiet, er netop nu ved at forfine de nerver, der forbinder musklerne med hjernen. Nu kan barnet efterhånden begynde at bevæge sig med vilje og ikke kun tilfældigt.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

I denne uge vokser barnet til at være ca. 19 cm og vejer omkring 250 g.
Jeres barn vejer nu mere end den moderkage, som forsyner den med ilt og næring.

Kvinden

Nu begynder andre mennesker måske at lægge mærke til din mave. Det er meget forskelligt, hvor tidligt den gravide begynder at fylde ud.

Det er også meget forskelligt, hvor meget man har lyst til at vise maven frem. Nogle kvinder fungerer bedst med at gå i store trøjer, der dækker maven til, mens andre kvinder elsker at vise maven frem. De fleste gravide oplever, at mange mennesker identificerer dem med deres graviditet. Det er graviditeten, der i høj grad bliver samtaleemne.

Nogle kvinder føler graviditeten som noget meget privat og har ikke lyst til at tale om den. Andre synes, det er dejligt og naturligt at tale om den hele tiden. Hvis du til dagligt færdes i et miljø, på din arbejdsplads eller uddannelse, hvor du ikke synes, der skal være fokus på din graviditet, så kan det være lidt svært, når andre bliver i stand til at se graviditeten tydeligt. Så kan du måske ikke længere kontrollere, hvor meget graviditeten skal fylde.

Lige meget om du er den ene eller den anden type, så er det helt normalt. Find dine egne grænser og prøv at forklare dem for andre, hvis du ikke synes, de respekterer dem.

Modertyper

At blive forældre handler i høj grad om at blive i stand til at sætte grænser – dit barn er jo efter fødslen afhængig af dig til at beskytte det. Efter fødslen er det også dine grænser for, hvad der skal ske med barnet, der er vigtigst. Måske er du begyndt at gøre dig tanker om, hvordan du bliver som mor. Hvis du vil vide mere om de forskellige modertyper kan du læse alt om Modertyper her.

Tilbage til uge 18 Videre til uge 20


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Seneste artikler