Gravid uge 18 (18. uge 17+0 – 17+6)

Gravid foster uge 19

Barnet

Når du er gravid i uge 18, er barnets små knogler i øret forbenet så meget, at ørene kan begynde at opfange lyde. De lyde, som barnet hører, er moderens hjerte, der dunker, blodet, der bruser gennem hendes årer samt lydene fra hendes tarme, når de arbejder. Hvis du selv har prøvet at lægge hovedet på din kærestes mave, så er der hele tiden fuld af lyde.

Hørelsen

Omkring 5. uge blev barnets ’ører’ dannede, som to små fordybninger bag på embryonets hoved. I de 13 uger der er gået, har ørene udviklet sig både udvendigt og indvendigt, og de har efterhånden bevæget sig om på siden af halsen og opad til sine retmæssige pladser på hver side af hovedet.

Fostret hører din stemme

Jo ældre fostret bliver, jo flere lyde trænger ind til det. Fostret kan høre moderens stemme og eventuelle søskendes stemmer. Det lærer allerede nu sine ’folk’ at kende på lydene. Moderen vil senere hen kunne mærke, at barnet reagerer med spjæt på pludselige lyde udefra.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Spil musik for dit barn

Det er muligt at introducere musik for sit barn, mens det er i maven. Når barnet er født, kan man måske benytte den samme musik til at få barnet til at slappe af. Noget andet, der ofte virker beroligende på barnet, er moderens stemme, som det jo kender allerede fra fostertilstanden. Det samme gælder lydene fra moderens hjerte vejrtrækning, som det nyfødte barn kan høre, hvis det ligger på din brystkasse.

Barnet kan se lys og mørke

Selvom barnet har øjnene lukkede endnu, så er huden stadig så fin og gennemsigtig, at barnet godt kan skelne mellem lys og mørke. Hvis kvinden eksempelvis stiller sig med maven mod lyset, så kan barnet opfatte et rødt skær inde i maven. Det meste af tiden er der mørkt i livmoderen.

’Jeg går lige en runde’

På nuværende tidspunkt er der masser af plads i livmoderen, og fostret kan frit bevæge sig. Barnet er meget aktiv og ligger i mange forskellige stillinger i løbet af dagen. For børn af andengangs- eller flergangsfødende mødre gælder det, at der er mere plads i livmoderen, end for børn af førstegangsfødende, og det er blevet iagttaget, at nogle fostre nærmest går en runde i livmoderen, ved at placere fødderne på fosterhinden.

Gang-refleksen, som denne bevægelse er et udtryk for, er også til stede et stykke tid efter fødslen. Det kan man se, hvis man stryger barnet over fodsålerne. Barnet begynder ved denne berøring at bevæge benene, som om det gik.

Reflekserne er et udtryk for, at de forskellige og selvstændigt udviklede neurale netværker i hjernen er korrekte og funktionsdygtige. Disse signaler er lige efter fødslen ikke forstyrrede af bevidste signaler fra hjernen, der efter et stykke tid overtager og undertrykker reflekserne.

Barnet vokser i denne uge til at være 18 cm fra top til tå. Det vejer ca. 200 g.
Ca. en tredjedel af sin endelige længde ved fødslen, men under en tiendedel af sin vægt ved fødslen.

Kvinden

Nu er livmoderen efterhånden ved at være strakt så godt ud, at du måske begynder at få ligamentsmerter. Hvis du mærker en del smerter fra nederst i maven, skyldes det højst tænkeligt ligamentsmerter. Ligamenter er slags små bånd, som holder livmoderen på plads.

Ligamentsmerter

De ”bånd” (ligamenter) er normalt meget små og gemt under skambenet. Men i takt med livmoderen vokser, skal ligamenterne også vokse og følge med. Man kan forestille sig små køkkenelastikker, der strækkes ud. Den proces kan godt give en masse gener og smerter omkring lysken. Dette er ubehageligt, men det er overhovedet ikke farligt, hverken for dig eller barnet.Det er smerter, der føles som stik eller voldsomme jag ind i siden af maven. Grunden til smerten er, at ledbåndene i livmoderen bliver strukket ud nu.

Der er ikke andet at gøre, end at slappe lidt af og trække vejret dybt, indtil det går over igen. Du kan finde mere information om ligamentsmerter her. Ligamentsmerter er ikke bækkenløsning. Læs her hvordan bækkenløsning føles. Samt få gode råd mod bækkenløsning.

Du kan også melde dig ind i Gravidklubben. Her får du bla. et kursus udviklet af fysioterapeuter omkring hvordan du kan træne din bækkenbund, både under din graviditet, men også efter du har født.

Fødselsforberedelse – allerede nu?

Ud over dette kursus får du mange, mange andre kurser inkl. vores store fødselsforberedelseskursus Fantastisk Fødsel, som gør dig klar både mentalt og fysisk til din fødsel. Du tænker at det måske er meget tidligt at starte op på den slags, men forskningen viser, at jo mere viden vi har, jo mere trygge er vi, og til en fødsel er det vigtigt du og din krop er tryg. Så ved at starte nu, vil du få mere viden som du kan bruge under fødslen, end hvis du fx. først startede 4 uger inden din fødsel.

Du får også adgang til webinarer, ebøger og din helt egen jordemoder Berit som altid sidder klar til at svare på alle de spørgsmål du måtte have om din graviditet.

Så klik ind på klubsiden og læs mere eller for at blive medlem.

Tilbage til uge 17 Videre til uge 19


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler