Gravid uge 17 (17. uge 16+0 – 16+6)

Gravid foster uge 17
Når du er gravid i uge 17, er det muligt, at du mærker liv for første gang.

Det er næsten umuligt at beskrive, hvordan det føles første gang, man bliver klar over, at det er barnet, der bobler i maven.

Barnet

Barnet vokser nu med større fart. Moderkagen, der er forbundet med barnet via navlesnoren, vokser hurtigere end barnet i starten af graviditeten, for at kunne imødekomme barnets stigende krav om næring. I den sidste del af graviditeten vokser moderkagen ikke ret meget, mens barnet slår en enorm slutspurt ind.

Det brune fedtlag

I denne uge begynder produktionen af et specielt fedtlag under barnets hud – det bliver kaldt ’det brune fedtlag’. Fedtlaget er varmeproducerende og hjælper barnet med at holde en stabil varme gennem fostertilværelsen.

Barnet vokser i denne uge til at måle 17-18 cm fra hoved til tå og vejer ca 190 gram. Se mere om barnets størrelse her.

Bliv fulgt i din graviditet af jordemoder Berit. Tilmeld dig babymails og modtag hver uge en informationsrig mail som beskriver hvad der sker for dig og baby i den kommende uge. Du kan altid afmelde dig.
  • DD dot MM dot YYYY

Kvinden

Nogle må dog vente et par uger mere, før de mærker liv. Førstegangsfødende og overvægtige kvinder kan godt forvente, at der går et par uger endnu, før barnets bevægelser kan mærkes. Hvornår man mærker liv, er meget forskelligt og også betinget af, hvor moderkagen sidder fast.

Dit hjerte pumper omkring 40% mere blod rundt i kroppen end normalt. Barnet og moderkagen har brug for blodet, men det presser også på dine egne blodkar, så det er ikke unormalt at opleve blødende tandkød eller næseblod. Næsen kan også føles tilstoppet.

Nogle gravide oplever rigtig mange fysiske forandringer, mens andre næsten ikke mærker nogle forandringer på kroppen. Her kan du få et overblik over de fysiske forandringer/gener, som kan opstå under din graviditet.

Tilbage til uge 16 Videre til uge 18


Om forfatteren

Jordemoder Berit

Jordemoder Berit

Hele Danmarks jordemoder, Berit Wolff Roed (1977) har arbejdet som jordemoder på sygehuse i Holbæk, Roskilde og Hvidovre, siden hun blev uddannet fra professionshøjskolen i 2010. I 2017 gik hun fuld tid ind på at gøre Gravid.dk til Danmarks bedste informationsside for gravide, og året efter startede hun Gravidklubben som er online forberedelse af gravide og nybagte forældre.

Prøv Gravidklubben gratis

Få jordemoderhjælp, kurser, e-bøger, lynguides, ugentlige live sessioner – ALT SAMMEN FOR GRAVIDE OG NYBAGTE FORÆLDRE

Læs mere om Gravidklubben her eller prøv den gratis i 7 dage

Halvårligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 99,- / MÅNED Betal kr. 595,- nu og spar 50% ift. et månedsmedlemskab
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser
Anbefalet

Månedligt

PRØV GRATIS I 7 DAGE
kr 199,- / MÅNED Betal kr. 199,- pr. måned du er medlem
  • Få alt: Kurser, konsultationer, e-bøger mm.
  • Én-til-én sparring med jordemoder Berit
  • 7 dages gratis prøveperiode - uden forpligtelser

Seneste artikler